Paskelbtas Laisvalaikis

„Polėkio“ klubo senjorų viešnagė Anykščiuose

Trečiadienis, 26 September 2018 16:14 Parašė 

Prie Jonavos viešosios bibliotekos susikūręs senjorų klubas „Polėkis“ tęsia savo veiklą ir neseniai apsilankė Anykščiuose.

Pirmiausia aplankėme Antano Baranausko klėtelę. Ekskursijos vadovė įdomiai papasakojo apie klėtelės atsiradimą ir jos perkėlimą. Pabuvojome A. Baranausko ir Antano Žukausko-Vienuolio memorialiniame muziejuje. Didelį įspūdį paliko ant medžio gabalų surašytas „Anykščių šilelis“.

Susižavėję apžiūrėjome unikalią Stanislovo Petraškos akmens tapybą. Su paprasta grūstuvėle susmulkindavęs akmenis ir paskui išsijodavęs menininkas gaudavo akmens miltus. Juos klijuodavo ant paveikslo pagrindo. Tai labai kruopštus ir kantrybės reikalaujantis darbas, kurį p. Stanislovas pradėjo būdamas 60 m. Per 13 likusių jo gyvenimo metų gimė beveik šešios dešimtys tokių paveikslų.

Dalis keliauninkių pasiryžome lipti laiptais į Šv. Mato bažnyčios 76 m aukščio bokštą. Lengva nebuvo, bet nuovargis pasimiršo, kuomet užlipus į aikštelę atsivėrė nuostabi Anykščių panorama.

Paskui pasukome į medžių lajų taką. Čia vėl reikėjo kilti į viršų 35 m. Nuogąstavome, kad bus baisu, bet įsitikinus tako tvirtumu beliko džiaugtis gamtos vaizdais. O ten pat ir Puntukas, kur galėjome nusilenkti S. Dariui ir S. Girėnui.

Netikėtai išvydom keistą eksponatą – apverstą namą. Užlipus spiraliniais laiptais, kai kam ėmė svaigti galva, kai ką „mėtė į šonus“.

Arklio muziejuje ekskursijos vadovas papasakojo apie arklius, kluone rodė senovinius vežimus. Sudomino audimo staklės, gražiausi Petro Vasinausko ir kitų autorių medžio drožiniai, keramikos dirbiniai.

Iš Anykščių į Jonavą grįžome kupini įspūdžių ir su daina.

Bronislava NARAKAITĖ

Anykščių turtai. Juozo Jurkaus nuotr.