Paskelbtas Renginiai

Pažaislio muzikos festivalis grįžta į Jonavą

Ketvirtadienis, 23 August 2018 12:19 Parašė 

Sekmadienio vakarą Jonavos Joninių slėnyje skambės gražiausi operos žanro muzikos perlai, kuriais programoje „Operos muzikos magija“ su Jonavos gyventojais ir svečiais dalysis Kauno miesto simfoninis orkestras, diriguojamas Vilmanto Kaliūno, ir du sparčiai karjeros laiptais kopiantys solistai – Lina Dambrauskaitė ir Kostas Smoriginas. Šį nemokamą Pažaislio muzikos festivalio koncertą klausytojams dovanoja Jonavos rajono savivaldybė.

Dirigentas V. Kaliūnas intriguojančiais, išraiškingais, daugiaplaniais pasirodymais sparčiai augina savo talento gerbėjų būrį. Dirbdamas Vokietijos radijo Sarbriukeno-Kaizerslauterno filharmonijos orkestro obojininku-solistu jis lygia greta vis dažniau į rankas paima dirigento batutą. Spaudoje apie V. Kaliūną atsiliepiama kaip apie tobulą dirigentą, valdantį orkestrą taupiais mostais, žavintį publiką spinduliuojančia aistra ir neįtikimu įsijautimu.

Šiuo metu V. Kaliūnas – Kauno miesto simfoninio orkestro dirigentas, kurio mostams pakluso „Berliner Sinfonietta“, „Thüringen Philharmonie Gotha“ ir „Jenaer Philharmonie“, Bulgarijos „Pazardjik Symphony Orchestra“, Lietuvos kamerinis orkestras ir kiti žinomi kolektyvai. Prieš 2 m. jaunasis maestro dirigavo Giuseppe's Verdi operos „Rigoletas“ premjerai Ukrainos Dnepropetrovsko valstybiniame teatre, o kritikai jį įvertino kaip jautrų ir empatišką dirigentą, kurio vadovaujamas orkestras trykšta muzikavimo džiaugsmu ir meistriškai atlieka kūrinius.

Publikos simpatijas kiekvieno pasirodymo metu pelnanti švelnaus tembro soprano savininkė L. Dambrauskaitė – nuoširdi, šiluma ir svajonėmis spinduliuojanti atlikėja, sužavinti visus klausytojus. Klaipėdoje gimusi solistė dainavimo magistrantūros studijas baigė LMTA, o šiuo metu vokalinį meistriškumą tobulina Londono karališkosios akademijos operos studijoje.

L. Dambrauskaitė koncertavo su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, Lietuvos kameriniu orkestru ir Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, dirbo su žymiausiais šalies dirigentais, kompozitoriais ir atlikėjais, gastroliavo Vokietijoje, Danijoje, Ispanijoje, Italijoje, Makedonijoje, Pietų Korėjoje. Ji nuolatos dalyvauja įvairiuose projektuose ir festivaliuose, prieš 3 m. debiutavo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. L. Dambrauskaitę galima išgirsti „Vilnius City Opera“ spektakliuose ir projektuose, greta šios veiklos ji nuolat kviečiama atlikti soprano partijas sakraliniuose ir simfoniniuose kūriniuose.
K. Smoriginas – LMTA, Karališkojo muzikos koledžo Londone ir „Jette Parker“ jaunųjų artistų programos auklėtinis, vienas perspektyviausių šiandienos bosų-baritonų. Jo kūrybinis kelias užsienyje ir Lietuvoje klostosi ypač sėkmingai.

Neseniai solistas grįžo į garsiojo austrų festivalio Zalcburge sceną, atlikdamas Eskamiljo vaidmenį Georges Bizet operoje „Karmen“. Tolesni solisto keliai vedė į Rusijos ir Čilės sostines, kur jis teatro „La Scala“ prodiusuotame spektaklyje debiutavo pagrindiniu vaidmeniu Wolfgango Amadeus Mozarto operoje „Don Žuanas“. Akademinės muzikos duomenų bazės „Bachtrack“ duomenimis, K. Smoriginas 2014 m. buvo vienas iš trijų daugiausia kartų scenoje dainavusių viso pasaulio bosų-baritonų. Ypatingos sėkmės sulaukė teatre „Covent Garden“ K. Smorigino atliktas Mefistofelio vaidmuo, kur jis pakeitė staiga susirgusį žymų solistą Rene Pape. Debiutavęs Milano teatre „La Scala“, solistas grįžo į Londoną, kur dainavo boso partiją premjerinėje Karolio Szymanowskio „Stabat Mater“, Prancūzijos žiūrovai susižavėję plojo jo Leporelui Bordo operos teatro scenoje, o išrankieji amerikiečiai – Figarui nacionaliniame Vašingtono ir San Fransisko operos teatruose.

Koncertas „Operos muzikos magija“
Jonavos Joninių slėnyje
Rugpjūčio 26 d. 17 val.

Organizatoriai