Paskelbtas Rajono naujienos

Kviečiu pakeliauti po Jonavos rajoną

Ketvirtadienis, 16 August 2018 13:07 Parašė 

Darbo reikalais dažnai lankausi seniūnijose, domiuosi, kaip sekasi panaudoti investicijoms skirtas lėšas, kaip vyksta kultūrinis gyvenimas, kaip sprendžiamos socialinės problemos ir pan.  Kiekviena seniūnija – savita,  žmonės vis aktyviau įsijungia į kultūrinę, bendruomeninę veiklą. Todėl  ir kilo mintis pakviesti pasižvalgyti po Jonavos rajoną. Drauge jau aplankėme Užusalių, Upninkų, Šilų ir Bukonių seniūnijas. Vieną dieną sulaukiau skambučio iš Žeimių: gyventoja klausė, ar planuoju jonaviečius pakviesti aplankyti ir jų miestelį? Žinoma! Atostogavau, tad, tik grįžusi iš atostogų, nieko nelaukdama kviečiu drauge su manimi aplankyti Žeimius.

Brangina kultūros paveldą

Žeimių seniūnija yra viena didžiausių kaimiškųjų seniūnijų Jonavos rajone. Seniūnijos centras – Žeimių miestelis, kuris šiemet minėjo 655 metų sukaktį. Žeimiai istoriniuose šaltiniuose paminėti 1363 metais, manoma, kad tai seniausia vidurio Lietuvos gyvenvietė.

Miestelyje prašalaičių dėmesį traukia skulptoriaus Konstantino Bogdano skveras su jame įrengtu fontanu, išpuoselėtais gėlynais, paminklais Žeimių bažnyčios architektui Vaclovui Michnevičiui ir 1919-1920 m. nepriklausomos Lietuvos Žeimių krašto savanoriams, restauruota Sukilėlių koplytėle, kuri yra Žeimių dvaro sodybos statinys, menantis pirmojo dvaro savininko Dominyko Medekšos laikus. Beje, Žeimių herbo pagrindinis simbolis yra būtent ši koplytėlė. Pasak Žeimių seniūno Fausto Pilipavičiaus, seniūnijoje yra keli objektai, žeimiečiams brangūs savo istorija: gražuolė bažnyčia, Žeimių dvaras ir Sukilėlių koplytėlė.

Žeimiečiai pagrįstai didžiuojasi neogotikine Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčia.  Beje, pirmoji katalikų bažnyčia Žeimiuose buvo pastatyta apie 1522 m. Jos fundatorius – Žeimių dvarininkas Andrius Zaviša. 1565-1631 m. bažnyčia priklausė evangelikų reformatų bendruomenei. Katalikams atgavus bažnyčią, 1720 m. buvo pastatyta nauja medinė, jai suteiktas Švč. Mergelės  Marijos Gimimo titulas.
Dabartinė neogotikinė šventovė Žeimiuose iškilo 1906-1909 m. Bažnyčios projektą kūrė inžinierius architektas Vaclovas Michnevičius.

Pastaraisiais metais bažnyčia dar labiau išgražėjo: pakeisti langai, kruopščiai prižiūrimas šventorius. Tuo ypač rūpinasi visų mylimas ir gerbiamas klebonas Raimundas Kazaitis. Galbūt todėl tuoktis ar krikštyti vaikų į šią bažnyčią atvyksta poros ne tik iš Jonavos rajono. Beje, 2013 m., rinkdama Jonavos rajono šviesuolius, Jonavos bendruomenė daugiausia balsų skyrė Kulvos ir Žeimių parapijų klebonui R. Kazaičiui. Tuomet paprastas, kuklus dvasininkas prisipažino, kad nuo pat tos akimirkos, kai jam telefonu buvo pranešta, kad yra išrinktas šviesuoliu, visą tą laiką jautėsi nejaukiai.

Žeimiečiai džiaugiasi rekonstruota pagrindine miestelio Kauno gatve. Tiesa, šios gatvės rekonstrukcija su pertraukomis užtruko nei daug, nei mažai – 10 metų. Užtat dabar Žeimiams gali pavydėti kone visos seniūnijos: nė viena negali pasigirti tokia gražia ir tvarkinga pagrindine gatve.

Darbščių ūkininkų kraštas

Šiuo metu miestelyje gyvena 833 gyventojai, o iš viso seniūnijos gyventojų skaičius siekia apie 2030. Seniūnijos teritorijoje yra 27 kaimai, iš jų didesni – Kuigalių (370 gyventojų),  Juškonių (388), Naujasodžio (89), Mimalių (74), Dargužių (69), Palankesių (59).

Pasak seniūno Fausto Pilipavičiaus, seniūnijoje derlingos žemės, tad nuo seno šis kraštas garsėja darbščiais ūkininkais. Šiuo metu, seniūno žodžiais, ūkininkauja per pusantro šimto gyventojų. Žeimiečiai didžiuojasi darbštuoliais ūkininkais Liudviku Mockumi, Vytautu Šafronu, Jolanta ir Mykolu Chaladauskais, Gintaru Stašioniu; ne vienerius metus Kuigaliuose ūkininkauja Juozas Naruševičius, Naujasodyje – Algimantas Pučėta ir daugelis kitų. Juškonyse  veiklą vysto stambi Pauliukų žemės ūkio bendrovė.

Seniūnas džiaugiasi, kad ir ūkininkai, ir Pauliukų žemės ūkio bendrovė visuomet paremia seniūnijos kultūrinius renginius ir šventes.

Patraukli vieta gyventi

 Seniūnas F. Pilipavičius neabejoja, kad  Žeimių miestelis – patraukli vieta įsikurti ir čia suleisti šaknis tiek jaunam, tiek pagyvenusiam: miestelyje veikia mokykla -daugiafunkcis centras, Socialinių paslaugų centro filialas, yra ambulatorija, biblioteka.

F. Pilipavičius akcentuoja, kad pokyčiai matyti ne tik Žeimiuose. Antai Juškonyse suremontuotas administracinis pastatas, po jo stogu įsikūrė Kultūros centras, biblioteka, visuomeninė organizacija „Juškonių bendruomenės centras“, yra didelė ir erdvi sporto salė su treniruokliais. Sporto veikla rūpinasi nenuilstantis seniūnijos sporto organizatorius Aleksandras Janovskis. Žeimiuose ir Kuigaliuose prie mokyklų įrengti sporto aikštynai, gyventojams atviros sporto salės durys, galbūt todėl seniūnijos sportininkai, vadovaujami A. Janovskio, yra daugkartiniai rajono seniūnijų sporto varžybų nugalėtojai ir prizininkai.

Šiemet Palankesių kaime remontuojama Dvaro gatvė, kuri bus išasfaltuota, Martyniškio kaime šiemet įrengtas naujas gatvės apšvietimas.

Aktyvios bendruomenės

Faustas Pilipavičius džiaugiasi aktyviais seniūnijos gyventojais. Dar 2003 m. teritoriniu principu buvo įsteigti trys bendruomenių centrai: Žeimių (pirmininkas Gintaras Stašionis), Juškonių (pirmininkė Danutė Strumilienė), Barupės (pirmininkė Gintarė Davalgienė).  Naujasodyje iniciatyvus seniūnaitis Nerijus Babilas kaimo gyventojus taip pat mėgina suburti į bendruomenę. Šio kaimo gyventojai kasmet organizuoja jau tradicija tapusią Žolinių šventę.

Bendruomenių nariai aktyviai rašo projektus, gauna finansavimą jiems įgyvendinti. Bendruomenių iniciatyva sutvarkytos viešosios erdvės, įrengtos vaikų žaidimų ir suaugusiųjų poilsio aikštelės Žeimių miestelyje, Kuigaliuose ir Juškonyse.

Drauge su bendruomenėmis organizuojami tradiciniai renginiai. Žeimiuose kasmet liepos 6-ąją švenčiama miestelio šventė, kurią žeimiečiai skiria Valstybės dienai paminėti. Šventės metu ne tik apdovanojami gražiausių sodybų puoselėtojai, bet ir už nuopelnus savo kraštui paskelbiamas Žeimių krašto geradarys. Šiais metais juo tapo Vilniaus krašto bajorų sąjungos vadas Kazys Mackevičius, didžiąją laiko dalį praleidžiantis sodyboje Žeimiuose. Jis nemažai prisidėjo, kad Žeimiuose būtų įsteigtas skulptoriaus Konstantino Bogdano muziejus, net dalį eksponatų, kurie priklausė Vilniaus krašto bajorų sąjungai, padovanojo muziejui.

Juškonių bendruomenė drauge su Kultūros centru seniūnijos gyventojus kasmet sukviečia į rudens gėrybių aruodo šventę.

Man gražu, kad vietos gyventojai buriasi į bendruomenes ir pamažu supranta, jog tik nuo jų inciatyvų, aktyvumo ir geranoriškumo priklauso jų gyvenimo kokybė ir ateitis.

Vijolė ŠADAUSKIENĖ

Jonavos r. savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja