Paskelbtas Miesto naujienos

Neįgalieji karštai diskutavo, bet nesusipešė

Pirmadienis, 23 July 2018 13:48 Parašė 

Praėjusį savaitgalį į rajono Savivaldybės Jeronimo Ralio salę apie šimtas Neįgaliųjų rajono draugijos narių susirinko į savo ataskaitinę-rinkiminę konferenciją. Aptarta ketverių metų šios nevyriausybinės organizacijos veikla, apmąstyta, kaip dabar rikiuoti savo idėjas, projektus, dar tvirčiau suburti įvairių ligų, negalios paliestus žmones visuomeninei veiklai, plėsti jiems socialinių, kultūrinių paslaugų įvairovę.

Tiek organizacijos pirmininkės Valerijos Lopetienės, tiek pasisakiusiųjų žodžiuose skambėjo optimistinės gaidelės. Antai naujuoju autobusiuku draugijos dainininkai, aktoriai išvyksta į tradicines šventes, respublikinius konkursus, o neseniai juo pradėta vežioti inkstų ligų kamuojamus žmones hemodializės procedūrai. Jonaviečių floristikos darbeliais žavimasi parodose, mugėse, garsūs literatai, krepšininkai, šaškininkai. „Šiuo metu vykdome net tris projektus. Nors valstybė, Savivaldybė gausiai jų ir nefinansuoja, verčiamės kaip išmanydami. Ne viena veikla laikosi savanorių, kitų draugijai neabejingų žmonių dėka, o tokios akcijos, kaip daug fizinės ištvermės ir tvirtų nervų reikalaujanti „Maisto banko“ akcija, kol kas atsisakėme“, – skaitė ataskaitoje pirmininkė.

„Kiek teko bendrauti su kitais rajonais, jų pirmininkėmis, supratau, kad esate išties tvarkingi, etiški, kūrybingi. Mes savo veikloje laikomės Žmogaus teisių konvencijos raidės, todėl europiniai reikalavimai kartais nesutampa su mūsų karčia realybe. Deja, ir pinigėliai skirstomi pagal gyventojų skaičių, todėl daug finansų „suryja“ Vilnius ir Kaunas. Pabandykite sudominti daugiau jaunų žmonių, ištraukite iš to juos apsėdusio kibernetinio pasaulio“, – kalbėjo konferencijos viešnia – Lietuvos neįgaliųjų draugijos pirmininkė Jelena Ivančenko.

„Mūsų rajono neįgaliųjų organizacijos nesnaudžia, dirba. Kartais net susidaro įspūdis, kad tarpusavyje konkuruoja. Savivaldybė tai mato ir stengiasi, kiek įmanoma, jums padėti. Ko, manau, trūksta? Tai integravimosi į sportinę veiklą ir, antra, dar aktyvesnio projektų rašymo. O iš kur paimti to jaunimo? Reikia turbūt vienyti jėgas, ieškoti bendrų sprendimų“, – linkėdama visiems gražios vasaros ir sveikatos, kalbėjo rajono Savivaldybės tarybos narė, Sveikatos, ekologijos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė Birutė Platkauskienė.

Nestigo iš vietos įvairių nuomonių, karštų ginčių, prieštaringų užuominų. Deja, daugelis jų buvo nepamatuotos, neatitiko realių galimybių. Į draugijos pirmininkės pareigas pasiūlytos trys kandidatės: Ilona Kiselienė, Irena Jankauskienė ir Valerija Lopetienė. Pastaroji surinko daugiausia balsų, todėl ji ir išrinkta dar vienai kadencijai. Dėkodama už pasitikėjimą, organizacijos vadovė per daug nesidžiaugė, ji prisipažino, kad jau ruošianti pamainą savo atsakingam postui.

Milda UŽKURNYTĖ