Paskelbtas Rajono naujienos

Prie NATO priešakinių pajėgų Lietuvoje jungiasi Čekijos kariai

Penktadienis, 20 July 2018 11:24 Parašė 

Nuo liepos 17 d. prie atgrasymo ir gynybos tikslais Lietuvoje dislokuotos NATO tarptautinės priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės jungiasi Čekijos kariai. Rukloje dislokuotame NATO vienete tarnaus apie 240 Čekijos karių.

Čekijos kariai į Lietuvą atvyksta iš įvairių kariuomenės vienetų, bet pagrindą sudaro kariai iš 41-ojo mechanizuotojo pėstininkų bataliono, dislokuoto Čekijos šiaurės vakarinėje dalyje. Naujasis kontingentas atvyksta su pėstininkų kovos mašinomis „Pandur-II“, ginkluotomis 30 mm patrankomis ir prieštankinėmis raketomis „Spike“.

Į Lietuvą Čekijos kariai atvyksta šalies parlamento Atstovų rūmų sprendimu, pagal kurį Čekijos karių misija NATO priešakinėse pajėgose Lietuvoje numatoma iki 2020 m. gruodžio pabaigos.

Tai ne pirmas kartas, kai Čekijos kariai atvyksta į Lietuvą. 2017 m. 4 mėn. apie 150 karių iš Čekijos 7-osios brigados kartu su Lietuvos ir kitais sąjungininkų kariais treniravosi pagal NATO saugumo užtikrinimo priemones (angl. Assurance Measures), pradėtas taikyti Baltijos šalyse ir Rytų Europoje po 2014 m. Rusijos agresijos Ukrainoje.

Čekijos kariai 2009 ir 2012 m. dalyvavo NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse, planuojama, kad Čekija karius ir naikintuvus į šią misiją atsiųs ir 2019 m. antrajame pusmetyje.

Čekija taip pat yra skyrusi du karininkus į Vilniuje veikiantį NATO Pajėgų integravimo vienetą (NFIU) Vilniuje. Ypač glaudžiai bendradarbiauja Lietuvos ir Čekijos karinių oro pajėgų kariai, dalyvaudami įvairiose pratybose ir mokymuose Čekijoje ir Lietuvoje.

Nuo 2017 m. pradžios Rukloje dislokuotai NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei vadovauja Vokietija. Karius su technika ir ginkluote NATO kovinei grupei Lietuvoje taip pat yra skyrusios Belgija, Prancūzija, Nyderlandai, Norvegija, Liuksemburgas ir Islandija. Iš viso vienete tarnauja apie 1200 sąjungininkų karių.

Keturi tarptautiniai batalionai Baltijos šalyse ir Lenkijoje buvo dislokuoti įgyvendinant NATO Varšuvos viršūnių susitikimo sprendimus kaip atsaką į augančią Rusijos grėsmę.

KAM inf.

Čekijos kariuomenės nuotrauka