Prekyboje gali padaugėti vogtų mobiliųjų įrenginių

Trečiadienis, 11 July 2018 15:47 Parašė 

Prieš IMEI kodų blokavimą gali suaktyvėti prekyba vogtais mobiliaisiais įrenginiais

Policija įspėja, kad šiuo metu gali itin suaktyvėti prekyba vogtais mobiliaisiais įrenginiais, planšetiniais kompiuteriais. Liepos 25 d. mobiliojo ryšio operatoriai Lietuvoje pradės masiškai blokuoti tokius įrenginius, todėl gyvento-jai turėtų išlikti budrūs ir nesusivilioti mažomis kainomis.

Netrukus Lietuvos mobiliojo ryšio bendrovės, policijos prašymu, pradės blokuoti visus Lietuvoje ir užsienyje pavogtus, pamestus ar neteisėtai įsigytus mobiliojo ryšio įrenginius. Preliminariais duomenimis, bus užblokuota maždaug 10 tūkst. įrenginių, kurių IMEI kodai yra įtraukti į tarptautinę ryšio operatorius vienijančios asociaci-jos GSMA sistemą.

Anot Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovo Ramūno Matonio, lombarduose, socialiniuose tinkluose, skelbimų portaluose, laikraščiuose gali padaugėti skelbimų, siūlančių įsigyti mobiliojo ryšio prietaisus, planšetinius kompiuterius už patrauklią kainą.

„Po liepos 25-osios mobiliojo ryšio prietaisų vagystės nebeturės prasmės. Į vogtą įrenginį įdėjus SIM kortelę, jis paprasčiausiai neveiks, todėl gyventojai turėtų nesusižavėti prieinama kaina. Nusipirkus tokį prietaisą, pinigai bus tiesiog išmesti. Prieš įsigyjant naudotą įrenginį būtina patikrinti jo IMEI kodą ir sužinoti, ar jis nėra vogtas“, – pataria R. Matonis.

Pasitikrinti, mobiliojo ryšio IMEI kodą turėtų ir tie, kurie yra radę telefonus, nusipirkę juos iš nepažįstamų žmonių ir pan. „Tokius prietaisus naudojantys irgi turėtų atkreipti dėmesį į šią iniciatyvą tam, kad neliktų be ryšio. Sužinoję, kad jų mobiliojo ryšio prietaisas yra įtrauktas į „juodąjį sąrašą“ jie turės laiko nusipirkti naują įrenginį, o senąjį – atiduoti policijai“, – sako R. Matonis.

Patarimai, kaip atpažinti, kad mobiliojo ryšio prietaisas nėra vogtas ar neteisėtas įgytas:

kombinacija *#06# galite sužinoti savo mobiliojo ryšio prietaiso IMEI kodą. Taip pat IMEI kodą galite sužinoti pažiūrėję ant prietaiso pakuotės ar lipduko po telefono baterija;

pirkdami mobiliojo ryšio prietaisą prašykite pateikti dokumentus, įrodančius, kad prietaisas įgytas teisėtai;

savitarnos portale www.manoimei.lt įvedus IMEI kodą galėsite sužinoti, ar įrenginys nėra įtrauktas į „juodąjį sąrašą“. Nuo liepos 25-osios, paaiškėjus, kad įrenginys yra vogtas ar neteisėtai įgytas, jis bus blokuojamas.

Pasitikrinti telefono, planšetės ar kito mobiliojo ryšio IMEI kodą verta, jei:

  • • pirkote įrenginį iš „antrų rankų“, pavyzdžiui, per skelbimus laikraštyje ar internete;
  • • naudojate įrenginį, parvežtą iš užsienio, tačiau nežinote kur jis buvo įsigytas;
  • • įrenginį pirkote iš neoficialių gamintojo partnerių arba be oficialių pirkimo dokumentų;
  • • naudojate įrenginį, kurį radote ir nežinote tikrųjų jo savininkų;
  • • naudojate įrenginį, kuris užsienyje buvo naudotas su kitos šalies operatoriaus kortele ir toje šalyje nebuvo atsiskaityta už visas suteiktas ryšio paslaugas.