Paskelbtas Aktualijos

Jaunimo garantijos: pagalba jaunam žmogui, ieškančiam savęs

Antradienis, 10 July 2018 11:43 Parašė 

Jau 4 m. daugiau kaip 150 Jaunimo garantijų iniciatyvos koordinatorių, projektų „Atrask save“, „Naujas startas“ darbuotojų, savanoriškos tarnybos mentorių visoje Lietuvoje dirba su jaunimu (15–29 m.) pagelbėdami jauniems žmonėms planuoti jų karjerą, padėdami iš užsienio sugrįžusiesiems įveikti patiriamus sunkumus, suteikdami reikalingą pagalbą tiems, kurie neteko darbo ir nori įgyti naudingos praktikos, imtis naujų veiklų, savanorystės ir atrasti save iš naujo. Nuo projekto pradžios jame dalyvavo 42 437 jaunuoliai, 19 023 iš jų įsidarbino, pradėjo mokytis, įgijo kvalifikaciją.

Jaunimo garantijų iniciatyvos koordinatoriai, savanoriškos tarnybos mentoriai iš skirtingų Lietuvos regionų teigia, kad svarbiausias jų darbo tikslas – padėti jaunam žmogui atrasti asmeninių gebėjimų, įgūdžių ir atgauti prarastą pasitikėjimą savimi, kad jis noriai ir tvirtais žingsniais galėtų leistis į darbo paieškas arba kibti į mokslus. Koordinatoriai neslepia, kad teikti pagalbą jaunimui kartais būna psichologiškai sunku, tačiau akcentuoja, jog būtina tokius sunkumus įveikti, norint pasiekti efektyvių rezultatų, ir savo darbą jie laiko dinamišku.

Sėkmės istorijos

Jie išties save atrado. Druskininkietė Monika, baigusi vidurinę mokyklą, norėjo įgyti specialybę ir pradėjo mokytis masažuotojos amato, tačiau po metų metė pradėtus mokslus. Sutrikusi mergina Jaunimo garantijų iniciatyvos koordinatorės dėka pradėjo savanoriauti Druskininkų vaikų lopšelyje-darželyje, o po dviejų mėnesių savanorystės įstaigos direktorė pasiūlė jai ten likti dirbti.

Vieviškis Egidijus, baigęs mokslus Rūdiškių amatų mokykloje, po ilgų projekto „Atrask save“ veiklų ir konsultacijų suprato, kad norėtų pradėti savo konditerijos verslą. Jis pasinaudojo projekto „Naujas startas“ suteiktomis galimybėmis ir dabar sėkmingai užsiima savo svajonių veikla – vadovauja konditerijos įmonei.

Savo sėkmės istorija gali pasidalyti ir Edgaras, kuris koordinatoriaus paskatintas baigė automobilių šaltkalvystės mokslus ir vos per savaitę gavo pasiūlymą dirbti mechaniku. Ateityje jaunuolis planuoja kurti automobilių remonto verslą.

Iš užsienio sugrįžusiam visaginiečiui Anton dalyvavimas Jaunimo garantijų iniciatyvoje padėjo ne tik atrasti save, bet ir įgyvendinti kilusią idėją – įkurti ekologiško turizmo agentūrą. Anton pateikė paraišką darbo biržai, siekdamas gauti subsidiją savo darbo vietai įsteigti, ir sulaukė pasisekimo – jo projektui buvo suteikta finansinė parama.

Kodėl verta?

Europos socialinio fondo ir Jaunimo užimtumo iniciatyvos lėšomis finansuojamas projektas „Atrask save“ yra puiki priemonė pagelbėti darbo neturinčiam, nesimokančiam ir savęs vis dar ieškančiam jaunimui. Projekto metu atrandamos silpnosios ir stipriosios jauno žmogaus savybės, sudaromas individualus veiklos planas, jaunuoliai įtraukiami į įdomias veiklas. Per individualias konsultacijas gilinamasi į asmeninius dalyvių poreikius, ieškoma atsakymų į jiems rūpimus klausimus. Grupinių konsultacijų metu jaunimas mokosi veikti grupėje, lavina savo įgūdžius, gauna su profesiniu orientavimu susijusių patarimų, dirba su psichologais, teisininkais, ugdomojo vadovavimo specialistais ir sėkmingai įsitraukia į darbo rinką ar švietimo sistemą. Projekto veiklos nemokamos, vyksta visoje Lietuvoje, dalyviai yra draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu. Daugiau informacijos: www.jaunimogarantijos.lt.

Jeigu Tau 15–29 m. ir niekur nedirbi bei nesimokai, tačiau ieškai darbo, mokymosi, praktikos ar savanorystės galimybių, nori geriau pažinti save, – kreipkis į projekto koordinatorių (-us) savo rajone.

Jaunimo garantijų koordinatorės

Vida ROZENBERGIENĖ (el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., tel. 8 633 47 376);

Greta SARGŪNIENĖ (el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., tel.: 8 682 24070, 8 682 39405).