Paskelbtas Aktualijos

„MG Baltic“ šešėlis krenta ir ant M. bei R. Sinkevičių

Penktadienis, 08 June 2018 07:55 Parašė 
M. Sinkevičius ir R. Sinkevičius. M. Sinkevičius ir R. Sinkevičius.

Praėjusią savaitę visuomenei pristatytuose Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimo dokumentuose minimos ir Jonavos politikų Mindaugo ir Rimanto Sinkevičių pavardės. Šie minimi asmenys galėjo būti koncernui „MG Baltic“ palankūs politikai, kurie su jo atstovais palaikė artimus santykius.

Valstybės saugumo departamento (VSD) pateiktuose apibendrintuose dokumentuose randame aprašytų „MG Baltic“ siekių paveikti valstybės institucijas, politikus ir politinius procesus. Viename iš epizodų aprašomas bandymas padaryti įtakos Lietuvos socialdemokratų partijos 2017 m. pirmininko rinkimams: „2017 m. pavasarį MG aktyviai „dalyvavo“ LSDP pirmininko rinkimuose. Šiame procese tiesiogiai dalyvavo T. Dapkus, o jį kuravo R. Kurlianskis. A. Butkevičiui apsisprendus juose nedalyvauti, koncerno atstovai siekė, kad būtų išrinktas jiems palankus pirmininkas, ir akivaizdžiai rėmė M. Sinkevičių, su kuriuo, kaip ir su jo tėvu R. Sinkevičiumi, palaikė artimus santykius (nuo 2014 m.). T. Dapkus asmeniškai ieškojo kompromituojančios informacijos apie M. Sinkevičiaus konkurentą G. Palucką.“

LSDP pirmininku visgi išrinkus G. Palucką, T. Dapkus aktyviai veikė kitose partijose, siekdamas, kad jos politiką ignoruotų ir ieškojo būdų jam pakenkti („kaip iš***kint Palucką“)".

Ar po LSDP pirmininko rinkimų, kuriuos laimėjo G. Paluckas, LR ūkio ministro pareigas ėjęs M. Sinkevičius atsistatydino, ar galėjo būti paprašytas atsistatydinti paaiškėjus VSD medžiagai? Kad ir kaip ten būtų, nesėkminga ministro karjera nesutrukdė politikui grįžti į gimtąją Jonavą, kur užėmė daugiau nei pusę metų buvusią laisvą Savivaldybės įmonės UAB „Jonavos vandenys“ direktoriaus kėdę. Populiarus Jonavoje politikas tyliai laukia artėjančių mero rinkimų, tačiau panašu, kad nepatogių žiniasklaidos, rinkėjų ir politinių oponentų klausimų jam išvengti nepavyks.

Svarbus tyrimas, kurio laukėme dešimtmečius

NSGK komiteto atliktas tyrimas – beprecedentis įvykis modernios Lietuvos istorijoje. Daugiau nei 20 m. politinėse intrigėlėse murkdoma Lietuva pagaliau išvydo praskleistą korupcijos schemų šydą. Nemažai žmonių įtarė, jautė, žinojo, kad kažkas valstybėje vyksta ne taip. Kiekvienuose rinkimuose vis ieškojo, kas galėtų šalį išgelbėti nuo politinės „pelkės“. Tai galėjo būti ir A. Valinsko „Prisikėlėliai“, ir V. Šustausko „Ubagai“, tačiau niekam neužteko politinės valios, drąsos, proto, saugumo tarnybų paramos imti ir įvykdyti kažką panašaus, ką padarė dabartinio Seimo NSGK komisija ir jos pirmininkas V. Bakas.

Tiesa, atliktas tyrimas nėra idealus, visa apimantis, tačiau tai – puiki pradžia politiniam apsivalymui ir ėjimui toliau. Ar galėjome pamanyti, kad kada nors visuomenei bus atskleistos verslo gigančių, pavyzdžiui, „MG Baltic“ ar „Vilniaus prekyba“, galimai nusikalstamų veiklų schemos, kad tarp minimų įtariamais korupciniais ryšiais asmenų bus ne vien mažiau žinomų partijų, bet ir LSDP ar konservatorių atstovų?

Šis tyrimas suteikia galimybę sugriauti ilgus metus trunkantį Lietuvos žmonių gerovės dalijimąsi siaurame „išrinktųjų“ rate ir pakloti pamatą geresnei Lietuvai. Iš pradžių užtektų bent kelių V. Bako žadėtų veiksmų – Civilinio turto konfiskavimo įstatymo (kuomet įtariamasis turi įrodyti savo praturtėjimo šaltinius, o ne teismas ieškoti įrodymų), antra, visus verslus, įtariamus korupciniais ryšiais su politikais, šalinti iš viešųjų pirkimų. Tai būtų puiki pradžia, o toliau gal net įvyktų ilgai žadėtas algų augimas ir emigrantų grįžimas namo...

Aurimas RADZEVIČIUS