Paskelbtas Renginiai

Kol visi kartu, tol – „Žemyna“!

Antradienis, 05 June 2018 10:26 Parašė 
Kol visi kartu, tol – „Žemyna“! G. Tiškos nuotr.

Netylantys aplodismentai koncertų metu, ilgos repeticijos, kantriai šlifuojant kiekvieną natą, smagios tradicijos ir žodžiais nenusakomas bendrumo bei vienybės jausmas, dainuojant ir atidžiai sekant vadovės Violetos Michelkevičienės rankų mostus – visa tai „Žemyna“: 50-metį šiemet minintis Jonavos mišrus choras, kurio veiklą drąsiai galima laikyti atskiru kultūriniu reiškiniu Jonavos krašte.  

 Choro istorija neatsiejama nuo stambiausios rajono įmonės trąšų gamyklos „Azotas“ (dabar AB „Achema“) raidos. Sovietmečiu susikūręs choras - ryškus lietuvių dainos ir tautinės kultūros propaguotojas - greitai pasiekė pakankamai aukštą meninės brandos lygį ir jau 1985 m. Dainų šventėje rajono centrų grupėje pelnė geriausio kolektyvo vardą. Po metų chorui pripažintas liaudies kolektyvo statusas ir žinomo visuomenės veikėjo E. Simanaičio siūlymu suteiktas skambus ir prasmingas „Žemynos“ vardas.

Tiek sovietmečiu, tiek laisvai kuriamos Lietuvos laikais „Žemyna“ stengiasi atskleisti lietuvių liaudies dainų žavesį, klasikos kilnumą, sužadinti ir pakelti lietuvybės dvasią. Aktyviai šalyje ir užsienyje koncertuojantis choras tą puikiai jaučia - publika visada entuziastingai palaiko choristus.  

Būtent jie, choristai, ir yra tikroji „Žemynos“ stiprybė. Žmonės, dainuojantys ne tik pagal natas, bet ir širdimi, mokantys ne tik klausyti, bet ir išgirsti, palaikantys ir suprantantys vienas kitą. Kaip pats choras prisistato Jonavos kultūros centro tinklapyje, „Žemyna“ – bendruomenė, kuri priima žmogų tokį, koks jis yra. Dalyvavimas choro veikloje – tai galimybė nesijausti vienišam, atskleisti save, pažinti daug naujų, puikių žmonių, kurie, nepaisant amžiaus ir kitų skirtumų, yra panašūs tuo, jog visus jungia meilė dainai, noras dainuoti.

Pernai Lietuvos suaugusiųjų chorų konkurse „Žemynai“ buvo suteikta II-oji meninio lygio kategorija, konkursuose laimėta ne viena prizinė vieta ir nominacijos. Šiemet, sėkmingai įveikus atrankas, choro laukia dalyvavimas neeilinėje Jubiliejinėje Dainų šventėje „Vardan tos...“, kur „Žemyna“ iš tūkstantinės dainininkų minios išsiskirs ne tik savo balsais, bet ir rekonstruotais Tautų kraustymosi laikotarpio (V-VIII a.) moterų kostiumais bei vikingų epochos (IX-XII a.) kostiumais vyrams.

Telydi choristus „Žemynos“ devizas „Mūsų dainos skamba ir skambės!“ ir Dainų šventėje, ir gausiai planuojamose koncertinėse išvykose, ir birželio 9-ąją, kai kultūros centro didžiojoje salėje visi šio kultūrinio reiškinio, vadinamo „Žemyna“, dalyviai ir gerbėjai rinksis į choro kūrybinės veiklos 50-mečiui skirtą koncertą prasmingu pavadinimu „Kol kartu...“.