Paskelbtas Renginiai

„Ratilėlio“ vaikų šokis ir muzika vėl žavėjo italus

Trečiadienis, 30 May 2018 10:05 Parašė 

Kodėl „vėl“ ? Todėl, kad Italijoje mes jau koncertavome trečią kartą. Be Italijos aplankytos ir kitos šalys – Lenkija, Švedija, Estija, Vengrija, Baltarusija, Kroatija.

Gegužės viduryje Jonavos Janinos Miščiukaitės meno mokyklos tautinės muzikos ir šokių ansamblis „Ratilėlis“ išvyko koncertuoti į Italiją, į X tarptautinį meno festivalį Rimini mieste.

Ilga kelionė autobusu per Lenkiją, Čekiją, Austriją neprailgo – Alpių kalnų grožis, puikus saulėtas oras žadėjo daug įspūdžių ir gerą nuotaiką. Atvykę vėlai vakare į Rimini miestą, likome sužavėti šio miesto grožiu, viešbučių ir reklamų gausumu, verdančiu naktiniu poilsiautojų gyvenimu.

Riminis – uostamiestis Emilijos–Romanijos regione, prie Adrijos jūros. Nedidelis miestas, kuriame gyvena mažiau nei 150 tūkstančių gyventojų, kaip ir daugelis kitų Italijos miestų, turtingas savo istorija, kurią pajusti galima autentiškoje architektūroje. Rimini kurortas driekiasi 15 km ilgio pakrantėje, kurioje įsikūrę daugiau nei 1000 viešbučių.

Festivalis sulaukė gausaus dalyvių būrio net iš 12 šalių: Bosnijos ir Hercegovinos, Serbijos, Slovėnijos, Bulgarijos, Turkijos, Juodkalnijos, Indijos ir netgi iš Indonezijos. Mūsų ansamblio vaikai koncerte puikiai atliko visą programą (apie 15 min.), žiūrovai, sužavėti lietuvių liaudies instrumentų – kanklių ir birbynių –skambesiu ir nuoširdžiais vaikų šokiais, negailėjo jiems karštų plojimų. Po festivalio vakarą praleidome maudydamiesi Adrijos jūroje, vaikštinėdami po miestą, aplankydami senamiestį ir būtinai išragavę ledus ir itališkas picas.

Na žinoma, o kokia išvyka be ekskursijų. Šalia Rimini miesto įsikūrusioje San Marino Respublikoje praleista diena paliko didžiulį įspūdį ne tik vaikams, bet ir mums, mokytojams. Šioje respublikoje aukščiausias taškas yra senamiestyje – Titano kalnas, nuo kurio apžvalgos aikštelės atsiveria nuostabus vaizdas į visą Italiją. Leidžiantis nuo šio kalno, pakeri mažos, siauros gatvelės ir daug parduotuvėlių. Visas senamiestis, apjuostas akmenine tvora ir gynybiniais bokštais, yra nedidelis, todėl pėsčiomis, sukantis serpantininėmis gatvelėmis, galima lengvai nusileisti į žemyn ir apžiūrėti visą senamiestį. Nedidelėje picerijoje, vaišingo šeimininko pakviesti, ragavome vietinių picų ir vaišinomės sultimis.

Kita ekskursija vyko meilės mieste Veronoje, kur patekome tuo metu į ten vykusį nacionalinį bėgimo maratoną. Apžiūrėjome Džiuljetos kiemelį, kur turistai plūdo miniomis, nusifotografavome prie Džiuljetos skulptūros. Klaidžiodami siauromis senamiesčio gatvelėmis, viduramžiais susiformavusiomis aikštėmis, gėrėdamiesi puošniomis kolonomis ir fontanais, pastatų įspūdingumu, priėjome Erbės aikštę. Tai – Veronos centras, kurio vietoje Romos imperijos laikais buvo forumas. Vakarinėje aikštės pusėje dominuoja barokinio stiliaus rūmai, išpuošti graikų dievų skulptūromis, o šiaurinę pusę supa miesto rotušė. Pagrindinis aikštės akcentas – IV a. fontanas su Veronos Madonos skulptūra. Čia gausu kavinių, restoranų, suvenyrų parduotuvėlių. Eidami toliau, priėjome Bra aikštėje esantį romėnų amfiteatrą. Tai trečias didžiausias pasaulyje romėnų amfiteatras (Arena di Verona), kur dar ir dabar vyksta pasirodymai po atviru dangumi – įvairūs koncertai, spektakliai, operos. Pasigrožėję nuostabiu miestu, kupini įspūdžių, patraukėme atgal į Lietuvą.

Kelionėje visi dalijomės įspūdžiais, geromis emocijomis ir vėl užsidegę keliauti į kitą festivalį.

Šie tarptautiniai festivaliai mokiniams yra labai naudingi: kaupiama sceninė patirtis, susipažįstama su kitų šalių liaudies muzika ir šokiais, nacionaliniu kostiumu, ugdo pareigos ir savarankiškumo jausmą, drausmės ir bendravimo įgūdžius. Tuo pačiu plečia akiratį, susipažįstama su kitų šalių geografija, miestais ir jų istorija.

Manau, kad „Ratilėlio“ vaikai laimingi, nes bendraamžiams tikrai turi ką papasakoti.

Asta GRIGALIŪNIENĖ

Tautinės muziko ir šokio ansamblio „Ratilėlis“ vadovė ir šios kelionės organizatorė