Paskelbtas Rajono naujienos

Pradinukams – naujos priemonės pasaulio pažinimui mokyti

Antradienis, 22 May 2018 09:52 Parašė 

Šią savaitę beveik 700 šalies mokyklų pasiekė naujos priemonės, skirtos pasaulio pažinimo dalykui 1–4 klasėse mokyti. Iš viso mokyklos gavo priemonių už šiek tiek daugiau nei 2 mln. eurų.

Naujos priemonės skirtos eksperimentams atlikti, mokytis tyrinėjant ir stebint gamtos reiškinius. Visoms mokykloms skiriama po priemonių komplektą, jo dydis priklauso nuo mokinių skaičiaus pradinėse klasėse, o vertė svyruoja nuo 2,4 tūkst. iki 6,4 tūkst. eurų. 

Pirmąsias gamtos ir technologinių mokslų mokymo priemones (1–4 klasių pasaulio pažinimo dalykui) gavo vienuolika Jonavos rajono savivaldybės mokyklų: Justino Vareikio ir Raimundo Samulevičiaus progimnazijos, „Lietavos“, „Neries“, Šveicarijos ir Užusalių pagrindinės mokyklos, Panerio ir Jonavos pradinės mokyklos, Bukonių, Ruklos Jono Stanislausko ir Žeimių mokyklos-daugiafunkciai centrai.

1–8 klasių mokymo priemonės ir įranga netrukus pasieks „Lietavos“ ir „Neries“ pagrindines mokyklas, Justino Vareikio ir Raimundo Samulevičiaus progimnazijas, Ruklos Jono Stanislausko ir Žeimių mokyklas-daugiafunkcius centrus.

Mokykloms nupirktos priemonės ir įranga, skirtos tyrimams ir bandymams: gamtos tyrinėjimo rinkiniai, meteorologinės stotelės, diodiniai lazeriai, elektronikos mokomieji rinkiniai, nauji įvairūs tūrių matavimo indai, cheminės medžiagos, termometrai, svarstyklės, mėgintuvėliai, mikroskopai, žiūronai, kompasai, mechanikos rinkiniai, optikos rinkiniai, kėlimo mechanizmai ir kt.

Taip pat rengiamos metodikos, kaip pamokose efektyviai naudoti nupirktas priemones. Metodinės pagalbos priemones sudarys pamokų aprašymai ir filmuota medžiaga.

Planuojama, kad 2019 m. pradžioje naujos priemonės ir gamtos mokslams ir technologijoms mokyti reikalinga įranga bus skirta ir 5–8 klasėms. Ketinama nupirkti priemonių maždaug už 3,5 mln. eurų.

Gimnazijų 9–12 klasės gamtos mokslams skirta įranga aprūpintos jau ankstesniais metais.

Naujos priemonės mokykloms perkamos per Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo aprūpinimo centrą, kuris įgyvendina Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamą projektą „Mokyklų aprūpinimas gamtos ir technologinių mokslų priemonėmis“.

„Alio Jonavos“ inf.