Paskelbtas Miesto naujienos

Savižudybių prevencija. Nuo ko pradėti?

Pirmadienis, 21 May 2018 12:35 Parašė 

Apie tai neseniai Jonavos rajono savivaldybėje diskutavo Jonavos socialinių paslaugų centro, Policijos komisariato, Jonavos ligoninės, Pirminės sveikatos priežiūros centro, Psichikos sveikatos centro, Visuomenės sveikatos biuro, savivaldybės Socialinės paramos bei Švietimo, kultūros ir sporto skyrių atstovai.

Susirinkusius pasveikino administracijos direktoriaus pavaduotoja Vijolė Šadauskienė, suteikusi žodį svečiui – Valstybinio psichikos sveikatos centro (VPSC) Savižudybių prevencijos biuro vadovui Mariui Stričkai.

Pasak pranešėjo, per metus Lietuvoje nusižudo beveik 800 žmonių, t. y. tris kartus daugiau nei žūva eismo įvykių metu. Liūdniausia statistika – Lazdijų, Kupiškio, Varėnos, Joniškio savivaldybėse. Jonavos r. savivaldybėje 2013 m. nusižudė 23 žmonės, 2014 m. – 15, 2015 m. – 21, 2016 m. – 18, 2017 m. – 17 žmonių.

  1. M. Strička kalbėjo apie itin svarbią savižudybių prevenciją, kuriai šiuo metu didelį dėmesį skiria tiek savivaldybės, tiek verslo atstovai.

 Savižudybių prevencijos biuro vadovas kalbėjo apie tai, kaip pradėti įgyvendinti savižudybių prevenciją, kaip padėti asmeniui su savižudybės rizika, kaip ją atpažinti, kaip suvaldyti krizes mokykloje ir t. t. Paminėta Nusižudžiusių artimųjų asociacija (informacija portale www.artimiems.lt), kalbėta apie savitarpio pagalbos grupes, veikiančias Kaune, Kėdainiuose, Klaipėdoje, Kupiškyje, Panevėžyje, Plungėje ir Vilniuje.

Šį susitikimą, kuriame dalyvavo ir VPSC Savižudybių prevencijos biuro vyriausioji specialistė Vita Rulinskienė, Jonavos rajono savivaldybėje inicijavo studentas Romanas Tolstokorovas. Kaip kilo tokia mintis?

– Atlieku praktiką Vilniaus miesto Psichikos sveikatos centre, ten teko susidurti su klientais, kurie turi ar turėjo suicidinių minčių. Dėl to nutariau kelti savo kvalifikaciją būtent dirbdamas savižudybių prevencijos srityje. Baigiau safeTALK mokymus, dalyvavau įvairiose diskusijose, seminaruose ir pan. Tada kilo mintis ta informacija, tomis žiniomis dalytis savo mieste, mokykloje, kurią baigiau, – Jonavos Senamiesčio gimnazijoje. Joje kartu su mokyklos psichologe Milda Leleiviene rengėme klasės valandėles, kurių metu buvo kalbama būtent apie savižudybių prevenciją, rizikos požymių atpažinimą. Priėjome prie išvados, kad problema yra ir mūsų mieste, tad apie tai kalbėti tikrai reikia. Atlikdamas praktiką, susisiekiau su Vaiva Klimaite, Savižudybių prevencijos skyriaus vedėja, psichologe, kuri pritarė mano pasiūlymui ir supažindino su M. Strička. Nusprendėme, kad reikia vėl bandyti prijungti Jonavos miestą prie savižudybių prevencijos projekto, – „Alio Jonavai“ sakė R. Tolstokorovas.

Svečiai iš Vilniaus pasidžiaugė, kad diskusija buvo naudinga: specialistai joje noriai dalyvavo, ne tik domėjosi šios prevencijos programos įgyvendinimu, bet ir suprato jos svarbą ir reikalingumą.

Karolina VIČIŪTĖ