Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

Upninkų seniūnijoje – „Vaidotėnų žygis 2018”

Trečiadienis, 16 May 2018 08:33 Parašė 

Praėjusį šeštadienį, pirmą kartą Upninkų seniūnijoje buvo organizuojamas „Vaidotėnų žygis 2018". Jis skirtas atkurtos Lietuvos šimtmečiui paminėti bei žuvusiems Lietuvos partizanams atminti. Upninkų kultūros centro liaudiška kapela „Širvinta" savo programą atliko neįprastoje scenoje – ant karinės technikos, vėliau žygio dalyvius linksmino kariškių atstovai.

Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono vadas plk. ltn. Eugenijus Lastauskas prieš žygį akcentavo, kad žygiuojame už Lietuvą, kurią saugome. Paminėjo, kad turime saugoti ir krašto gamtą, tvarkingą ją palikti, o svarbiausia, saugoti save ir šalia esantį, pamačius pavargusį, suteikti jam pagalbą, tada ir patys įgausime dar daugiau naujų jėgų. Į startą visi žengė skambant Geležinio vilko maršui, nuaidėjusiam per visus Upninkus.

 Žygeiviai galėjo rinktis dvi trasas: trumpesnę, Žaliąją, ir ilgąją – 29 km Raudonąją trasą.  Žygyje dalyvavo apie 600 kariškių, 50 civilių žygeivių rinkosi trumpąją Žaliąją trasą ir 59 – Raudonąją. Visi sėkmingai pasiekė finišą. Abiejų trasų starto ir finišo vieta buvo Upninkų kultūros centras.

Trumpojoje  trasoje žygeiviai aplankė 3 taškus: Vareikių pilkapius, tremtinių kryžių prie buvusios Ignatavičių sodybos ir Didžiosios kovos apygardos partizanų ,,Slyvos" būrio kovotojų 1949 m. vasario mėn. mūšio vietą. Raudonojoje trasoje buvo lankomi šeši punktai: Vareikių pilkapiai, tremtinių kryžius prie buvusios Ignatavičių sodybos, Padaigų piliakalnis (Smailiakalnis), Lietavos upelis, kur atsigaivino šaltinio vandeniu, Perelozų Viešpaties Kryžiaus cerkvė,  Didžiosios kovos apygardos partizanų ,,Slyvos" būrio kovotojų 1949 m. vasario mėn. mūšio vieta.

Žygio dalyviai pamatė įžymias ir istorines Upninkų seniūnijos vietas. Netoli paskutinio punkto abiejų trasų dalyviai skanavo ir stiprinosi kareiviška koše bei šalta arbata. Žygeiviai keliavo ir su augintiniais, kurie taip pat sėkmingai įveikė trasą, organizatoriai sulaukė pagyrimų, kad kiekviename punkte buvo pasirūpinta ir vandeniu jiems. Visi pakalbinti džiaugėsi trasa, kurioje beveik nebuvo asfalto.

Upninkų seniūnijos inf.