Paskelbtas Rajono naujienos

Erkės gąsdina Jonavos rajono gyventojus

Ketvirtadienis, 10 May 2018 09:42 Parašė 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Jonavos skyriaus specialistai primena, kad aktyvusis erkių periodas trunka nuo kovo iki lapkričio mėnesio, kai aplinkos temperatūra siekia +5-7 laipsnius. Per 2017 metus Jonavos rajone užregistruota 40 susirgusiųjų Laimo liga (19 vyrų ir 21 moteris) ir 11 Erkiniu encefalitu (8 vyrai ir 3 moterys). Šiais 2018 m. jau yra užregistruoti 6 Laimo ligos atvejai, 4 miesto ir 2 kaimo gyventojams.

Laimo ligą sukelia bakterijos borelijos. Liga turi tris stadijas. Pirmoji – tai odos pažeidimas, kai atsiranda raudona dėmelė. 80 proc. visų sergančiųjų pasireiškia būtent ši pirmoji stadija. Likę 20 proc. serga antra arba trečia ligos stadija, kurios pažeidžia kurią nors organizmo sistemą – nervų, sąnarių, odos arba širdies. Laiku pastebėjus pirmuosius ligos ženklus užtenka 2 savaites gerti antibiotikus. Antroje stadijoje jau gali reikėti rimtesnio gydymo, tačiau vaistai taip pat veikia efektyviai. Kiek sudėtingiau yra su trečiąja stadija – antibiotikai gali padėti, bet neretai lieka tam tikros pasekmės.

Erkinis encefalitas - tai sunki gamtinė židininė virusinė liga, sukeliama erkinio encefalito viruso, pažeidžianti galvos smegenis, jų dangalus ar periferinius nervus. Tai viena iš svarbiausių virusinių žmogaus centrinės nervų sistemos infekcijų, kuriai būdingi liekamieji reiškiniai, kartais sukeliantys neįgalumą.

Erkinio encefalito viruso pernešėjai, taip pat ir viruso rezervuaras yra erkės. Europoje ir Lietuvoje šiuo virusu dažniausiai užsikrečiama įkandus Ixodes ricinus erkei. Šios rūšies erkės randamos visuose Lietuvos rajonuose. Žmogui virusą perduoti gali nimfa ar suaugusi erkė.
Didesnį pavojų susirgti Erkiniu encefalitu turi rizikos grupių žmonės: miško ir laukų darbininkai, žemdirbiai, keliautojai, turistai, sportininkai (bėgikai, orientacininkai ir kt.), grybautojai, uogautojai.

Būnant gamtoje patartina dažnai apžiūrėti save ir bendrakeleivius. Aptiktas per drabužius ropojančias erkes sunaikinti. Einant į mišką, reikėtų apsivilkti šviesiais drabužiais. Viršutiniai drabužiai turėtų būti ilgomis rankovėmis, kurių rankogaliai gerai priglustų prie riešo. Kelnių klešnių apačia taip pat turėtų būti gerai prigludusi prie kūno. Galvą patartina apsirišti skarele arba užsidėti garai priglundančią kepurę, gobtuvą. Repelentais apruošiamos atviros žmogaus kūno vietos (veidas, kaklas, rankos). Repelentais galima apruošti ir gamtoje dėvimus drabužius. Nepamiršti, kad visų repelentų poveikis yra trumpalaikis.

Pagrindinė priemonė išvengti susirgimo šia sunkia liga yra profilaktiniai skiepai nuo erkinio encefalito. Atlikus vakcinaciją du kartus, su 1-3 mėnesių pertrauka tarp skiepų, imunitetas susiformuoja vieneriems metams. Po metų suleidus dar vieną skiepo dozę atsparumas ligai prasitęsia dar trejiems metams. Taigi, trys injekcijos užtikrina ramų gyvenimą potencialios ligos atžvilgiu trejiems metams. Pasiskiepyti nuo Erkinio encefalito dar nevėlu.

Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja                                            

Jurgita Arbočienė