Paskelbtas Aktualijos

Krašto apsaugos ministras pažadų nedalijo

Pirmadienis, 23 April 2018 11:06 Parašė 

Praėjusį penktadienį, aplankęs Lietuvos kariuomenės dalinius Kaune, į Jonavos rajono savivaldybę susitikti su jos vadovais (rajono meru Eugenijumi Sabučiu, jo pavaduotoju Erlandu Andrejevu, administracijos direktoriumi Valdu Majausku) atvyko krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis. 

Rukloje karinę tarnybą atlieka ne tik Lietuvos kariai, bet ir bazuojasi apie pusantro tūkstančio NATO sąjungininkų karių (iš viso Ruklos karinėje įguloje – apie 4,5 tūkst. karių). Rukla nėra uždaras karinis miestelis, jame gyvena nemažai socialinę atskirtį patiriančių šeimų, tad apie tai bei kitas problemas rajono meras Eugenijus Sabutis jau buvo kalbėjęs susitikime su Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu, ta pačia tema diskutuota ir su ministru Raimundu Karobliu.

Vienas pokalbio akcentų – tiek Rukla, tiek Jonava tampa kariams iš užsienio tarsi vizitine kortele, todėl privalu pasirūpinti, kad Lietuvai būtų deramai atstovaujama. Deja, pasak mero Eugenijaus Sabučio, vien savivaldybei tai būtų per didelė našta: reikia valstybinio požiūrio. Apie 700 tūkst. eurų Ruklos miesteliui atnaujinti, skirtų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, – per menka suma.   

Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ vadovai kreipėsi į rajono savivaldybę su prašymu  pagal galimybes šalia pagrindinio kelio Rukla-Jonava įrengti dviračių-pėsčiųjų taką. Kariai, dažnai matomi ir Jonavoje, su malonumu į ją atvažiuotų dviračiais. Be to, Rukloje gyvena žmonių, nesusijusių su Lietuvos kariuomene, jos aptarnavimu, tad ir jiems pasiekti savo darbą Jonavoje būtų kur kas patogiau. Rajono vadovo nuomone, lėšų dviračių-pėsčiųjų takui įrengti galėtų skirti ir Krašto apsaugos ministerija (KAM).  

Ministras Raimundas Karoblis pasiūlė ir pažadėjo tarpininkauti šį klausimą sprendžiant kartu su Susisiekimo ministerija, kadangi KAM ištekliai šiuo metu skiriami tik kariniams objektams bei karių gerovei. Pasak ministro, atsižvelgus į NATO sąjungininkų interesus ir pageidavimus, galima būtų plėsti verslą (ypač mašinų nuomos), kad „pinigai liktų Jonavos rajono savivaldybėje“.

– Man svarbūs visi žmonės, kurie gyvena rajone, – akcentavo meras Eugenijus Sabutis, – tad negalime visko skirti vien Ruklai: ar apšvietimą dar labiau gerinti, ar žiemos metu tris kartus per dieną barstyti kelią. Pastoviai bendradarbiaujame su įgulos vadais, norėtume, kad į sporto aikšteles, treniruotes kartais būtų įleidžiami ir miestelio vaikai, paaugliai.

Administracijos direktorius Valdas Majauskas palietė dar vieną rajonui aktualią problemą – kelių atkarpų perdavimą administruoti Krašto apsaugos ministerijai (valstybinės reikšmės keliuose savivaldybė „šeimininkauti“ negali).  

Kalbėta apie galimybę Rukloje įrengti sporto salę, ministras užsiminė ir apie diskusijas dėl bažnyčios miestelyje statybą.  

– Nenoriu nieko prisižadėti, reikia susidėlioti prioritetus: ar pusės bataliono sutalpinimas, ar bažnyčia, ar sporto salė, – kalbėjo ministras, teigdamas, jog bendradarbiaujant galima pasiekti, kad būtų daugiau naudos tiek savivaldybei, tiek jos gyventojams.

Kristina Lukoševičiūtė

Bendrojo skyriaus atstovė ryšiams su visuomene   

Kęstučio Putelio nuotr.