Paskelbtas Rajono naujienos

Algirdo bataliono kariai išvyko į Jungtinių ekspedicinių pajėgų pratybas

Penktadienis, 20 April 2018 10:55 Parašė 

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono 3-iosios mechanizuotosios pėstininkų kuopos kariai išvyko į Jungtinę Karalystę, kur dvi savaites dalyvaus Jungtinės Karalystės vadovaujamų Jungtinių ekspedicinių pajėgų (angl. Joint Expeditionary Force, JEF) pratybose „Joint Warrior 18.1“. Salisbury Plain poligone vyksiančiose pratybose Lietuvos kariai dalyvaus kartu su JEF dalyvaujančių šalių kariais iš Danijos, Estijos, Jungtinės Karalystės, Latvijos, Nyderlandų, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos.

Apie 160 Algirdo bataliono karių šiose pratybose dalyvaus kartu su priskirtais vienetais ir iš savo dislokacijos vietos Rukloje į pratybas atsigabenta karine technika.

„Tarptautinės pratybos „Joint Warrior 18.1“ Jungtinėje Karalystėje – tai dar vienas Algirdo bataliono karių patirties ir įgūdžių patikrinimas, apimantis ne tik veiksmus vietovėje, bet ir skirtingos apimties planavimą, garantuojantį tinkamą pasirengimą, perdislokavimą ir išlaikymą. Kartu tai ir puiki galimybė pasidalyti turima patirtimi su tokių pačių tikslų siekiančiais sąjungininkais ir partneriais,“ – sakė LDK Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono vadas pulkininkas leitenantas Aurelijus Alasauskas.

Bataliono vadas pabrėžė, kad dalyvaudami JEF pratybose Jungtinėje Karalystėje, Algirdo bataliono kariai turi puikią galimybę treniruotis su ne tik būdami nuolatinės dislokacijos vietoje, bet ir įgyti patirties veikiant kariams nepažįstamoje tarptautinėje aplinkoje. „Būtent tokiomis sąlygomis galime išnaudoti seniai patikrintus taktinius sprendimus ir ieškoti naujų, nestandartinių išeičių, didinančių mūsų efektyvumą mūšio lauke,“ – sakė plk. ltn. A. Alasauskas.

Pratybose „Joint Warrior 18.1“ dalyvaus sausumos, oro, jūrų pajėgų komponentai. Lietuvos kariai pratybose veiks Danijos kontingento sudėtyje. Su Danijos kariais Algirdo bataliono 3-ios mechanizuotosios pėstininkų kuopos kariai turi bendradarbiavimo patirties – praėjusiais metais jie budėjo NATO ypač greito reagavimo pajėgose Danijos kovinės grupės sudėtyje, o nuo šių metų pradžios kartu tęsia budėjimą Jungtinės Karalystės vadovaujamose Jungtinėse ekspedicinėse pajėgose.

JEF steigiamąjį susitarimo memorandumą 2015 m. lapkričio 30 d. Londone pasirašė projekte dalyvaujančių šalių – Danijos, Estijos, Jungtinės Karalystės, Latvijos, Lietuvos Nyderlandų ir Norvegijos – gynybos ministrai. 2017 m. vasarą prie JEF prisijungė Suomija ir Švedija. JEF pajėgoms, skirtoms kovai su neprognozuojamais šių dienų iššūkiais, galės būti mobilizuojama iki 10 tūkst. karių, tarp jų ir Lietuvos.

Jungtinių ekspedicinių pajėgų branduolį sudarys Jungtinės Karalystės pajėgos, o dalyvaujančios šalys skirs atitinkamus nacionalinius pajėgumus. 2018 m. Lietuva JEF skiria kuopos dydžio vienetą, nacionalinės paramos elementą. Be to, nuo 2016 m. pradžios JEF operaciniame štabe Nortvude Jungtinėje Karalystėje tarnauja Lietuvos karininkas.

Gr. Arnas ČEMERKA

Civilių ir karių bendradarbiavimo specialistas

LDK Algirdo bataliono nuotr.