Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Šiemet rajone daugiau sergančiųjų žarnyno virusais

Ketvirtadienis, 19 April 2018 12:05 Parašė 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Jonavos skyriaus specialistai informuoja, kad auga žarnyno infekcijų atvejų skaičius. Šį pavasarį jau registruoti 68 žarnyno infekcijų susirgimų atvejai. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu žarnyno infekcijų skaičius šiemet padidėjo 16 proc. Iš visų susirgusiųjų 36 proc. sudarė ikimokyklinio ugdymo įstaigas lankantys vaikai. Jonavos ikimokyklinio ugdymo įstaigose užregistruoti trys žarnyno infekcijų protrūkiai (susirgo 2 ir daugiau vaikų, kurie epidemiologiškai susiję). Susirgusiems buvo nustatyta nepatikslinta žarnyno infekcija (kuomet ligoniui nebuvo atlikti laboratoriniai tyrimai), rotavirusiniai ir norovirusiniai gastroenteritai, salmoneliozė ir kt.

Virusų sukeltos žarnyno infekcijos dažniausiai pasireiškia vėmimu, viduriavimu ir karščiavimu. Šios infekcijos pavojingos, kadangi vemiant ir viduriuojant organizmas netenka daug skysčių ir gyvybiškai svarbių mikroelementų. Dėl to gali kilti grėsmė gyvybei.

Skirtingai nuo bakterijų, maiste virusai nesidaugina, tačiau ilgai išlieka ant įvairių daiktų, aplinkos paviršių. 4–20 °C temperatūroje jie išlieka gyvybingi kelis mėnesius, tačiau greitai žūva veikiami chloro turinčiomis dezinfekuojančiomis priemonėmis ar virinant. Dėl atsparumo aplinkoje ir labai mažos užkrečiamosios dozės virusai ypač greitai plinta vaikų ugdymo įstaigose, kur yra glaudus buitinis sąlytis ir nepakankama rankų higiena.

Specialistai primena, kad pajutus pirmuosius užkrečiamosios ligos požymius (pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą) nedelsti ir kuo skubiau kreiptis į savo šeimos gydytoją. Siekiant išvengti žarnyno infekcijos plitimo, tėveliams, kurių vaikai lanko ugdymo įstaigas, rekomenduojama informuoti ugdymo įstaigą apie savo vaiko sveikatos būklę, kad kuo skubiau būtų imtasi profilaktinių priemonių.

Patikimiausia profilaktikos priemonė nuo sunkių rotavirusinės infekcijos atvejų – skiepai. Nuo 2018 m. rugsėjo Lietuvoje vaikai bus nemokamai skiepijami nuo rotavirusinės infekcijos. Vakcina, kuria bus skiepijami kūdikiai nuo 2 mėn., jau yra įtraukta į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

Norint sumažinti užsikrėtimo riziką būtina kuo dažniau ir kruopščiau plauti rankas, nuolat vėdinti ir valyti patalpas, dažnai liečiamus paviršius (durų rankenas, vandens čiaupus, vandens nuleidimo rankenėles, unitazų dangčius), naudojant buitines dezinfekuojančias priemones, skirtas šiems įrenginiams valyti ir dezinfekuoti.

Saugodami save ir aplinkinius išliksime sveiki.

Jurgita ARBOČIENĖ

Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja