Paskelbtas Sportas

Septintajame bėgime pergalių pasiekė ir Jonavos sportininkai

Antradienis, 03 April 2018 10:48 Parašė 

Pastaruoju metu Jonava tampa bėgikų traukos centru, nes metų pradžioje lengvaatlečiai turi galimybių išmėginti įvairias trasas bei nuotolius ne viename renginyje. Metų pradžioje sporto mėgėjai save gali išmėginti iš karto pirmąją metų dieną vyksiančiame bėgime, po to - „Žiemos bėgime“, vėliau pačiame didžiausiame „Obeliskas A.Kulviečiui – Jonava“ renginyje...

Tradicija  tampa ir velykinis bėgimas „Aplink tvenkinius“. Į jau septintąjį bėgimą antrąją Šv. Velykų dieną vėl pakvietė sporto klubas „Einius“ (prezidentė Gražina Goštautaitė). 

Dar pirmajame tokiame bėgime varžėsi 25 bėgimo entuziastai, tačiau kiekvienais metais šis renginys tapo vis populiaresniu. Užpernai  dalyvavo 180, tačiau, kaip pernai (133 dalyviai), taip ir šiemet, kai kuriuos iš anksčiau užsiregistravusius bėgikus atbaidė prastas oras. Nuo ryto sporto mėgėjai pajuto ir žvarbaus vėjo šuorus su lietumi, šlapdriba. Šių metų renginyje varžėsi 103 entuziastai, kurių daugumą sudarė Jonavos bėgikai, nemažas skaičius atvyko iš Vilniaus ir Kauno, taip pat dalyvavo Elektrėnų, Ignalinos, Panevėžio ir kitų rajonų sportininkai.

Varžybų organizatoriai šiemet bėgikų vėl nenuvylė, pasiūlę ne tik mažiems vaikučiams pusės kilometro nuotolio įveikimą, tačiau patiems ištvermingiausiems teko vėl įveikti su ne tik vaizdingą, bet ir su daugelio pakilimų trasa aplink tvenkinius visą maratoną – 42 kilometrus ir 195 metrus. Šiemet šį nuotolį pasiryžo įveikti 17 bėgimo mėgėjų,  tarp kurių Jonavos garbę apgynė vienintelis dalyvavęs jonavietis, jau daugelio ilgų nuotolių bėgikas Saulius Litvinavičius. Finišą fiksavo 15 sportininkų.

Be šio nuotolio, varžybų dalyviai pagal įvairias mažiaus grupes galėjo rinktis 1,9 ir 4,2 ar 8,4 km atstumus. Būtent šių nuotolių bėgikai pirmieji stojo prie starto linijos, nors jų ir nebuvo tiek daug, kad būtų užpildytos visos prizinės vietos.

Patį trumpiausią pusės kilometro atstumą aplink Joninių slėnį bėgo vaikai 2008-2010 metų gimimo ir jaunesni, kurie startavo vėliau nei visi kiti. V9 (2008-2009 metų gimimo) grupėje tarp berniukų sau konkurencijos neturėjo Liutauras Gruodis iš Ignalinos, nuotolį įveikęs per 0:02.36. Visgi, nepralenkiama tarp visų mažųjų bėgikų buvo jonavietė, SK „Einius“ narė Estela Kačegavičiūtė (0:02.02), kuri geriausia buvo ir praėjusių metų bėgime.

Šiek tiek jaunesnių grupėje M7 ir V7 (2010 metų gimimo ir jaunesni) taip pat pirmoji finišavo mergaitė. Greičiausia buvo Darja Malinauskaitė iš Elektrėnų SC (0:02.19), savo grupėje aplenkusi antroje pozicijoje likusią jonavietę, SK „Einius“ jaunąją sportininkę Luknę Mikalajūnaitę (0:03.32).

Tarp berniukų visas trys vietas iškovojo Jonavos rajonui atstovavę bėgimo entuziastai. Nugalėtoju tapo Armandas Paplauskas (0:02.54), tik akimirksniu aplenkęs SK „Faiteris“ atstovą Joną Urbanavičių (0:02.54). Trečias šiame nuotolyje savo grupėje buvo ruklietis Tadas Velbasis (0:03.23).

2005-2007 metų gimimo vaikai (M13 ir V13) varžėsi ilgesniame 1,9 km nuotolyje. Kaip bebūtų keista, tačiau vėl dominavo mergaitės, bendroje įskaitoje užėmusios antrą-trečią vietas.  Jos pajėgiausios buvo ir savo M13 grupėje. Nugalėtoja tapo Regvita Gackaitė iš Elektrėnų SC (0:08.25), tik penkiomis sekundėmis aplenkusi antrąją vietą iškovojusią Jonavos Kūno kultūros ir sporto centro auklėtinę Gretą Malinauskaitę (0:08.30). Trečia buvo dar vieną mūsų krašto atstovė, SK „Einius“ narė Diana Zdancevičiūtė (0:09.48).

Absoliučiai greičiausiai nuotolį įveikė ir pirmąją vietą savo grupėje iškovojo panevėžietis Mikas Makušinas (0:07.34), antras finišą pasiekė dar vienas elektrėniškis Gintaras Montvilas (0:09.15), o trečiosios vietos padovanojimą pelnė Daniel Liachovič iš Paberžės (0:09.40).

Bendroje vyrų ir moterų įskaitoje, kurioje amžius buvo neribojamas, bėgikai varžėsi 4,2 ir 8,4 km nuotolyje. Visgi, trumpesniame nuotolyje bėgikai varžėsi dvejose amžiaus grupėse. Vyrų tarpe dominavo sostinės atstovai. Užtikrintai tarp vyrų 4,2 km nuotolį greičiausiai įveikė Ruslan Voronkov (0:14.17), antrąją vietą iškovojo panevėžietis Remigijus Zalumskis (0:15.29), o trečias buvo dar vienas vilnietis, bėgimo klubo atstovas Vadim Andronik (0:17.07).

Tarp moterų sau pirmąją vietą užsitikrino taip pat Vilniaus atstovė Dovilė Nakvosaitė (0:17.43). Antrąją vietą iškovojo Aneta Jacukevič iš Nemenčinės (0:18.44), ant trečiosios vietos pakopos lipo anykštėnė Monika Jovaišaitė (0:18.47).

Tuo tarpu šio nuotolio jaunųjų bėgikų tarpe nustebino merginos, aplenkusios vaikinus ir užėmusios aukštesnes vietas. M17 grupėje nepralenkiama buvo Jonavos sporto centro auklėtinė Miglė Malinauskaitė (0:18.39), aiškia persvara aplenkusi antroje pozicijoje likusią sostinės atstovę, bėgimo klubo narę Dominyką Andronik (0:20.16) bei trečią vietą užėmusią jonavietę, SK „Einius“ bėgikę Henrietą Marcinauskaitę (0:20.26).

Vaikinai liko už merginų nugarų. Visgi, greičiausias V17 grupėje buvo jonavietis, SK „Einius“ bėgikas Gustas Lamokovskij (0:20.27), kitus šios grupės vaikinus aplenkęs itin solidžia laiko persvara. Ant antrosios vietos apdovanojimų pakylos laiptelio lipo Elektrėnų sporto centro atstovas Irmantas Venskus (0:26.13), trečias finišavo dar vienas Jonavos „Einius“ sporto klubo lengvaatletis Gabrielius Vasiliauskas (0:26.35).

32 dalyviai jėgas išmėgino 8,4 km distancijoje. Bendroje įskaitoje dominavo vyrai. Nepralenkiamas šiame nuotolyje Gytis Krivickas (0:29.14) iš Vilniaus užsitikrino pirmąją vietą, kuris ir pernai buvo pajėgiausias. Šeimininkų garbę šiame atstume apgynė BK „Maratonas atstovas Aivaras Čekanavičius (0:29.52), tik keliomis sekundėmis pralenkęs trečioje pozicijoje likusį Tomą Jateiko (0:30.00) iš Nemenčinės.

Pernai moterų grupėje dominavo jonavietės, tačiau šįkart apdovanojimai iškeliavo į kitus miestus.  Kaunietė Virginija Višinskienė (0:37.37) užtikrintai tapo nugalėtoja, o dar viena laikinosios sostinės atstovė iš BMK Aurelija Kisieliūtė (0:40.02) užėmė trečiąją poziciją. Tarp šių bėgikių įsiterpė antrąją vietą iškovojusi Karolina Savko (0:39.28) iš Paberžės.

Šiemet 17 bėgimo entuziastų nusiteikė iššūkiui – įveikti maratoną, kuriame galėjo dalyvauti 1999 metų gimimo ir vyresni sporto mėgėjai. Ir šįkart į prizininkų gretas veržėsi „užkietėję“ maratoninkai, savo gyvenime jų įveikę ne vieną dešimtį.  Velykinį maratoną per 2 valandas ir 44 minutes ir 10 sekundžių įveikė nugalėtoju tapęs Aurimas Skinulis iš Šėtos. Šiame maratone dalyvavo geležinės ištvermės ilgų nuotolių bėgikas Aleksandr Sorokin iš Vilniaus (2:46.25), kuris finišavo antras. Trečiosios vietos apdovanojimą laimėjo kelmiškis, SK „Kaščiukai“ atstovas Ernestas Vedeikis (3:01.49). Jonavietis, BK „Maratonas“ lengvaatletis S. Litvinavičius užėmė aštuntąją vietą.

Pernai tarp trijų dalyvavusių moterų, nugalėtoja tapo vilnietė Svetlana Čerlina (3:55.58). Pastaroji bėgikė šiemet varžovių neturėjo ir moterų grupėje laimėjo be konkurencijos.

Visi finišavusieji bėgime gavo šio renginio atminimo medalius, o prizininkai be taurių, diplomų ir medalių, gavo asmenines dovanėles.

Gytis RAMANAUSKAS