Paskelbtas Aktualijos

Baigėsi akcija „Kaminukas“

Antradienis, 06 March 2018 10:50 Parašė 

Baigėsi daugiau kaip pusantro mėnesio trukusi akcija „Kaminukas“. Šiemet per intensyviausią šildymo sezono laikotarpį šalyje aplinkosaugininkai nustatė 62 oro taršos atvejus, pažeidėjams skirta per 1,5 tūkst. eurų baudų. Jonavoje nustatyti 3 pažeidėjai. Jiems, pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, išrašytos baudos nuo 30 iki 60 eurų.

Iš viso aplinkosauginės akcijos metu aštuoniuose šalies regionuose buvo vykdomas 1371 patikrinimas. Šiais metais nustatytų pažeidimų skaičius ketvirčiu mažesnis, nei buvo nustatytas pernai – 62. Daugiausiai, net 29 pažeidimai, nustatyti Šiaulių regione, čia paskirta ir didžioji baudų dalis. Antroje vietoje – Kauno regionas, kuriame nustatyta 11 pažeidimų. Jonavoje nustatyti 3 pažeidėjai. Jonaviečiai nubausti už tai, kad naudojo netinkamą kurą: degino drožlių plokštes ir baldų atliekas. Palyginimui, Alytaus, Panevėžio, Utenos regionuose aptikta vos po 2 pažeidėjus. Nors Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas akcijos nevykdė, buvo atlikta 18 patikrinimų ir nustatyti 5 pažeidimai.

Šiais metais „Kaminukas“ prasidėjo sausio pirmoje pusėje ir tęsėsi iki vasario pabaigos. Pagrindinė akcijos metu vykdoma priemonė – patikrinimai pramoniniuose ir gyvenamuosiuose rajonuose, kurių metu buvo tikrinama, kaip eksploatuojamos katilinės ir įvairaus kuro katilai, koks kuras deginamas.

Įvairių kenksmingų atliekų deginimas buityje ir pramonėje yra vienas šiltnamio efektą sukeliančių dujų šaltinių, atsakingų už klimato kaitą. Manoma, kad dėl to iki 2100 m. vidutinė metinė oro temperatūra Lietuvoje pakils 1,5–5,1 °C, žiemos taps šiltesnės ir lietingos, vasaromis bus daugiau ypač karštų dienų, dažnės potvyniai.

Nors akcija „Kaminukas“ ir baigėsi, aplinkosaugininkai tikisi, kad žmonės nepamirš, jog krosnyse deginti atliekas draudžiama. Gyventojai įtariantys, kad jų kaimynystėje deginamos atliekos, apie tai gali informuoti departamentą tel. (8-37) 320704 (darbo valandomis) arba tel. 112 (ne darbo metu).

„Alio Jonavos“ inf.