Paskelbtas Rajono naujienos

Gydymo įstaigoms nupirkti 144 „greitukių“ automobiliai

Penktadienis, 02 March 2018 10:40 Parašė 

Siekiant užtikrinti, kad neatidėliotina pagalba pacientams būtų suteikta operatyviau, o skubios sveikatos priežiūros paslaugos taptų labiau prieinamos, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), pasinaudojusi ES fondų investicijomis ir valstybės biudžeto lėšomis, atnaujina mūsų šalies greitosios medicinos pagalbos (GMP) automobilių parką. Gydymo įstaigoms jau nupirkta 144 GMP automobiliai. Dar 38 numatoma įsigyti šiemet. Jonavos greitosios medicinos pagalbos stotis turėtų sulaukti 2 automobilių.

Praėjusiais metais nupirkti ir gydymo įstaigoms paskirstyti 72 GMP automobiliai, skirti pacientams ant neštuvo ir/arba kėdėje vežti, pirminei apžiūrai ir intensyviai priežiūrai atlikti. Jie paskirstyti atsižvelgiant į paslaugų pacientams suteikimo netolygumus dėl nevienodų jų transportavimo galimybių skirtinguose šalies rajonuose. Šie automobiliai įsigyti ES lėšomis – už 5 mln. 692 tūkst. eurų.

Šie 72 nauji GMP automobiliai jau pasiekė šalies gydymo įstaigas, kiti šiuo metu įrenginėjami ir artimiausiu metu taip pat bus išdalyti gydymo įstaigoms. Be to, iš sutaupytų ES fondų lėšų, atlikus viešuosius pirkimus, papildomai įsigyti dar 22 GMP automobiliai.

Dar 50 GMP automobilių už 2 mln. 461 tūkst. eurų įsigyta panaudojant valstybės investicijų programos (VIP) lėšas. Pastarieji automobiliai, kurie bus pristatyti š. m. II ketvirtyje, bus skirti greitosios medicinos pagalbos paslaugas teikiančioms gydymo įstaigoms, kurių automobiliai netinkami naudoti po autoavarijos, dėl techninio gedimo ar nusidėvėjimo. Taip pat bus atnaujinti visi automobiliai, kurių rida yra daugiau kaip 500 tūkst. kilometrų, bei dalis automobilių, kurie eksploatuojami ilgiau nei 8 m.

Be to, SAM planuoja 2018 m. iš VIP programos lėšų įsigyti dar 38 GMP automobilius, kad būtų galima atnaujinti visus likusius ilgiau kaip 8 m. eksploatuojamus automobilius.

Pasak sveikatos apsaugos specialistų, itin svarbu ne tik teisingai įvertinti paciento būklę, suteikti jam pagalbą, bet ir atgabenti jį į gydymo įstaigą per kiek įmanoma trumpesnį laiką. Įsigijus naujų GMP automobilių padidės atvežtų į gydymo įstaigas pacientų, ištiktų insulto, infarkto ar patyrusių kitus ūmius kraujotakos sutrikimus, taip pat patyrusių traumas, tyčinius susižalojimus ir pan., skaičius, pagerės jų galimybės išgyventi, bus sudarytos prielaidos mirtingumui ir ilgalaikėms neigiamoms pasekmėms gyventojų sveikatai mažinti, pagerės skubios medicinos pagalbos prieinamumas, gydymosi veiksmingumas,  sustiprės gyventojų saugumas kritiniais atvejais.

Higienos instituto duomenimis, mirtingumas nuo kraujotakos sistemos ligų sudaro net 56 proc., 8,3 proc. mirčių – dėl išorinių priežasčių ir traumų.

„Alio Jonavos“ inf.