Paskelbtas Miesto naujienos

Ar gerai mūsų mieste valomi keliai ir šaligatviai?

Antradienis, 06 February 2018 09:29 Parašė 

Šią žiemą vyraujantys permainingi orai, kai temperatūra staiga iš teigiamos gali tapti neigiama, kelininkus ir bendrovės „Jonavos paslaugos“ komunalinio ūkio darbuotojus verčia sėdėti lyg ant adatų. Neaišku, kaip pakis oro sąlygos – temperatūra išliks teigiama ar pradės šalti. Ne visada išsipildo ir meteorologų parengtos prognozės. Ne kartą yra buvę, kad lyja, šlapia, o atšąla iki 0,5–1 laipsnio šalčio, ir miestas tampa čiuožykla. Tada visi piktinamės, kad kelininkai laiku nesureagavo.

Sausio 22–30 d. bendrovė „Jonavos paslaugos“ vykdė gyventojų apklausą, norėdama sužinoti, kaip jonaviečiai vertina šią žiemą Jonavos mieste valomus kelius ir šaligatvius. 

Iš viso apklausoje dalyvavo 296 respondentai. Patenkinamai kelininkų darbą įvertino 40 proc. balsavusių jonaviečių (117 balsų). Už tai, kad mieste keliai ir šaligatviai valomi gerai pasisakė 36 proc. balsavusiųjų (107 balsai). 24 proc. apklaustųjų (72 balsai) tvirtino, kad šią žiemą miesto keliai ir šaligatviai valomi blogai.

Šiais apklausos rezultatais „Jonavos paslaugų“ direktorius Edmundas Mulokas nenusivylė. Pasak bendrovės direktoriaus, iškritęs gausus sniegas jiems patiems parodo ir leidžia pasitikrinti, kuriose srityse reikia pasitempti, o kur valymo darbai vykdomi gerai.

„Manau, gyventojų vertinimas yra objektyvus, nors mes ir patys matome, kas yra negerai, ypač, kai iškrenta gausus sniegas – matosi ir valytojų darbas, jų darbo organizavimas, ir mechanizuotas gatvių valymas. Taip pat stebime gyventojų atsiliepimus ir stengiamės reaguoti į pastabas. Tačiau visko pasitaiko ir mūsų darbe, tiesioginės informacijos „iš dangaus“ negauname, orų prognozės būna permainingos, todėl tiesiog neįmanoma visko idealiai sutvarkyti“, – sakė bendrovės direktorius E. Mulokas.

Miesto valymo darbai skirstomi į kelias dalis. Pirma – teritorijos valymas prie daugiabučių namų.

„Daugiabučių laiptines ir kiemus tvarko valytojos, kurios taip pat turi nustatytas darbo dienas ir darbo valandas. Gerai, jei sninga darbo valandomis, tuomet sniegas yra nuvalomas, o jei sninga naktį, ar per poilsio dienas? Tačiau dauguma valytojų – atsakingos ir pareigingos, vos pasnigus, stengiasi palaikyti švarius takus, pabarsto kelius“, – džiaugėsi E. Mulokas.

Kita miesto dalis – viešosios erdvės. Šiuo atveju tokias paslaugas užsako ir apmoka Jonavos miesto seniūnija.

„Viešųjų erdvių valymui paskirtos tik kelios valytojos, kurios aprenka šiukšles, prižiūri bendrą tvarką, tačiau nėra pajėgios nukasti sniegą dideliuose plotuose. Esant gausesniam snygiui, viešąsias erdves valom mechanizuotai. Tam turim specializuotą įrangą, tačiau ir ji ne visur telpa įvažiuoti, jei šaligatvis – tik 1,2 m. Pagrindinė problema, kad sumažėjo viešuosius darbus ir visuomenei naudingus darbus dirbančių žmonių. Viešuosius darbus planuojanti Darbo birža jų organizavimą baigia gruodžio mėnesio pradžioje ir pradeda pavasarį. Visą žiemos laikotarpį, per patį darbymetį, mes neturime papildomos pagalbos. Visuomenei naudingus darbus už socialines pašalpas dirbančių žmonių per išeigines taip pat neprisikviesi, jų darbo planavimas dar sudėtingesnis, mes vėl liekame be papildomos pagalbos. Mes galim įdarbinti daugiau žmonių, bet vėlgi, viskas kainuoja, o lėšas stengiamės panaudoti racionaliai“, – aiškino bendrovės direktorius.

Skirtingai nei valytojos, dirbančios įprastomis darbo dienomis ir valandomis, važiuojamas kelio gatves prižiūrintys darbuotojai budi kartais ir nuo trečios ryto.

„Kiekvieną kartą vertiname situaciją realiu laiku: jei ką tik pasnigo, darbuotojai gatvę nuvalo ir trečią ryto, nes sniegas dar nesusigulėjęs, lengviau nusivalo. Jei matome, kad šąla ir formuojasi plikledis, barstom paviršius. Beje, nauja šiais metais tai, kad daugumą šaligatvių barstome tik druska, kurios beveik nesimato, todėl gali kilti abejonių, ar paviršius pabarstytas, bus slidu ar ne“, – „Jonavos paslaugų“ direktorius E. Mulokas.

Iškritusiu gausiu sniegu jonaviečiai džiaugėsi gana neilgai, kai už lango vėl sulaukė temperatūros aukščiau nulio. Tačiau gausus sniegas, kad ir neilgai, patinka ne visiems. Vieniems atrodo, kad mieste prastai valomi pėsčiųjų takai, kitiems atrodo, kad važiuojamoji kelio dalis turi būti kaip vasarą. Pasak E. Muloko ir įvertinus apklausos duomenis, Jonava nėra apleista, anaiptol, prižiūrima ir tvarkoma pakankamai gerai, bet visuomet yra kur pasitempti.

Parengta pagal „Jonavos paslaugų“ inf.