Paskelbtas Rajono naujienos

Dvylikoje ugdymo įstaigų aptikti narkotinių medžiagų pėdsakai

Antradienis, 19 December 2017 08:03 Parašė 

2015 ir 2016 m. buvo atlikti tyrimai narkotinių medžiagų paplitimui mokymo įstaigose įvertinti. Analizuojant 2015 ir 2016 m. narkotikų aptikimo paviršiuose tyrimo rezultatus, galima teigti, kad rezultatai per pastaruosius metus išlieka panašūs. Rezultatai parodė, kad iš tyrime dalyvavusių 18 Jonavos ugdymo įstaigų (9 kaimo ir 9 miesto ugdymo įstaigos) net 12 įstaigų buvo aptikti narkotinių medžiagų pėdsakai.

Narkotinių medžiagų aptikimo paviršiuose tyrimai daryti mokinių didžiausio susibūrimo vietose: tualetuose, ant durų rankenų, sporto salių persirengimo kambariuose, ant laiptų turėklų, mokinių asmeninių spintelių durelių, elektros jungiklių ir pan.

Tačiau konkretūs narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo atvejai sunkiai ir retai išaiškinami. Asmenys, kurie kreipiasi į gydymo įstaigas dėl sveikatos problemų, susijusių su narkotinių medžiagų vartojimu, vengia šį faktą pripažinti ir apie tai informuoti medikus. Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas gali pasireikšti įvairiais simptomais ir gali imituoti daugelį kitų ligų. Asmenys gali skųstis dažnesniais peršalimais, nuovargiu, skausmais krūtinėje, ilgalaikiu kosuliu, galvos skausmais, sutrikusiu mąstymu, regėjimo sutrikimais ir daugeliu kitų.

Iš šlapimo, atliekant testus, galima nustatytu, ar neseniai buvo vartotos psichoaktyvios medžiagos ir kokios. Vaistinėse parduodami testai leidžia jų pėdsakus rasti net kelias dienas.

Medikai, ypač dirbantys priėmimo ir skubios pagalbos skyriuose, dažnai susiduria su problema, kai įtaria apsinuodijusius psichotropinėmis medžiagomis, bet iškyla sunkumų šiam faktui patvirtinti.

Įgyvendinant Jonavos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos priemonę gydymo įstaigoms skirti testai narkotinių medžiagų vartojimui išaiškinti (nustatyti).

Tėvai turėtų būti dėmesingi savo vaikų būklei, atsirandantiems neaiškiems fiziniams negalavimams ir esant emociniams, nuotaikos, elgesio sutrikimams. Tėvai, norintys atlikti testus savo vaikams, turėtų kreiptis į šeimos gydytoją.

 VšĮ Jonavos pirminės sveikatos priežiūros centro inf.