Paskelbtas Miesto naujienos

Rajono tarybos posėdyje

Antradienis, 05 December 2017 11:16 Parašė 

Praėjusią savaitę įvyko 31-asis Jonavos rajono savivaldybės tarybos posėdis, kuriame svarstyti 25 klausimai. Politikai patvirtino rajono strateginio plėtros plano įgyvendinimo programą 2018–2020 m. Posėdyje priimti sprendimai turėtų džiuginti ne tik rajono ūkininkus ir su verslo liudijimu Jonavoje dirbančius asmenis – prie nuotekų tinklų norintys prisijungti gyventojai sulauks finansinės paramos. Tiesa, yra ir ne tokių gerų žinių – augs komunalinių atliekų surinkimo, daugiabučiams namams priskirtų teritorijų tvarkymo mokesčiai. Didės bendrojo naudojimo patalpų valymo išlaidų tarifas.

Atleido nuo žemės nuomos mokesčių už 2017 m.

Dėl itin gausių liūčių Lietuvos ūkininkai šiemet patyrė didelių nuostolių. Atsižvelgusi į tai, Lietuvos Respublikos Vyriausybė spalio mėn. paskelbė valstybės lygio ekstremaliąją situaciją visoje šalyje.

Savivaldybės taryba nusprendė palengvinti ir mūsų rajono ūkininkų dalią – žemės savininkus ir valstybinės žemės nuomininkus, deklaravusius pasėlius ir naudmenas ir pateikusius prašymus, atleido nuo  2017 m. žemės ir valstybinės žemės nuomos mokesčių už žemės ūkio paskirties žemės sklypų dalį, kurioje dėl meteorologinių reiškinių buvo patirti nuostoliai.

Šiuo metu yra surinkta informacija apie rajone žuvusius pasėlius, užsemtus ir neįvažiuojamus laukus, kurių plotas siekia iki 6311 ha. Tai sudaro 18,8 proc. deklaruotų žemės ūkio pasėlių plotų.

Patvirtinta strateginio plėtros plano įgyvendinimo programa 2018–2020 m.

Kiekvienais metais rajono tarybai tvirtinti teikiama strateginio plėtros plano įgyvendinimo programa. Patvirtintoje programoje esantys projektai gauna bendrą Savivaldybės tarybos pritarimą, o numatytoms veikloms įgyvendinti rekomenduojama numatyti lėšas Savivaldybės biudžete.

Buvo sudaryta darbo grupė (pirmininkas Valdas Majauskas), kuri programos projektą ruošė atsižvelgdama į Savivaldybės administracijos struktūrinių, struktūrinių ir teritorinių padalinių, biudžetinių įstaigų, rajono Savivaldybės kontroliuojamų įmonių, įstaigų ir kt. pasiūlymus, poreikius ir finansavimo galimybes.

Bendra pateiktų paraiškų finansavimui reikalinga suma iš Savivaldybės biudžeto sudarė 24 mln. eurų, arba 65,8 mln. eurų iš visų finansavimo šaltinių. Vien 2018 m. iš Savivaldybės biudžeto investicijoms buvo prašoma 10,7 mln. eurų. Darbo grupė, atsižvelgusi į finansines galimybes, atsisakė atskirų priemonių vykdymo ir metinę investicinėms priemonėms skiriamą sumą iš rajono Savivaldybės biudžeto sumažino iki 6,5 mln. eurų, iš kurių investicinės priemonės sudaro 5 mln. eurų.

Savivaldybės taryba strateginio plėtros plano įgyvendinimo programą 2018–2020 m. patvirtino.

Prie nuotekų tinklų norintys prisijungti gyventojai sulauks finansinės paramos

Aplinkos ministerija, atsižvelgdama į ribotas gyventojų finansines galimybes prisijungti prie centralizuoto nuotekų surinkimo sistemų, planuoja skirti lėšų, kad privatūs namai būtų prijungti prie geriamojo vandens nuotekų surinkimo infrastruktūros. Jonavos miestui iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos (AARP) yra galimybė gauti iki 100 tūkst. eurų dotaciją su sąlyga, kad ne mažiau kaip 30 proc. įgyvendinamo projekto išlaidų sumos prisidės Savivaldybė.

Planuojama, kad vidutinė skiriamų lėšų iš AARP suma vienam būstui – ne daugiau kaip 1000 eurų. Finansavimas būtų skiriamas prijungti privačius namus, tiesiant nuotekų vamzdžius per jų sklypus iki namo ribos (pamatų).

Rajono taryba šiam projektui pritarė ir numatė skirti ne mažiau kaip 30 proc. įgyvendinamo projekto išlaidų sumos iš Savivaldybės biudžeto lėšų tinkamoms, nenumatytoms ar netinkamoms finansuoti, tačiau šiam projektui įgyvendinti būtinoms išlaidoms.

Pirmumo teisė gauti finansinę paramą bus suteikta šiems asmenims:

           – gaunantiems piniginę socialinę paramą pagal LR piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą (vienas ar daugiau šeimos narių);

           – gaunantiems netekto darbingumo pensiją pagal LR valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymą (vienas ar daugiau šeimos narių);

           – jaunoms šeimoms, kuriose, pagal LR paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymą, kiekvienas iš sutuoktinių yra ne vyresnis kaip 35 m., taip pat šeimai, kurioje motina arba tėvas vieni augina vieną ar daugiau vaikų (įvaikių) ir yra ne vyresni kaip 35 m.;

           – gaunantiems senatvės pensiją pagal Lietuvos Respublikos valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymą (vienas ar daugiau šeimos narių).

UAB „Jonavos vandenys“ įpareigoti priimti gyventojų, norinčių prijungti privačius namus prie geriamojo vandens tiekėjams ir nuotekų tvarkytojams arba Savivaldybės nuosavybės teise priklausančios nuotekų surinkimo infrastruktūros, prašymus, sutikimus ir iki 2018 m. sausio 30 d. Jonavos rajono savivaldybės Aplinkos ir sveikatos apsaugos skyriui pateikti sąrašą, sudarytą pagal patvirtintus prioriteto tvarka kriterijus.

Jonavos m. planuojama prie nuotekų tinklų prijungti 142  privačius namus, remiantis prioriteto tvarka išvardytais kriterijais. Prašomos dotacijos iš AARP suma – 100.000,00 eurų, Savivaldybės biudžeto lėšos – 42.857,00 eurų. Projekto įgyvendinimo pradžia – 2018 m. I ketvirtis, trukmė – 12 mėn., projekto pradžią skaičiuojant nuo dotacijos sutarties pasirašymo dienos.

Išsamiau apie pokyčius Jonavoje skaitykite kitame mūsų laikraščio numeryje.

„Alio Jonavos“ inf.