Paskelbtas Renginiai

Rajono mokyklose – Europos sveikos mitybos dienos renginiai

Antradienis, 21 November 2017 11:29 Parašė 

Neseniai minėjome Europos sveikos mitybos dieną. Šią dieną Europos šalyse visuomenė skatinama maitintis sveikai, organizuojami renginiai, kuriuose pasakojama apie tinkamos mitybos principus. Džiugu, kad renginių netrūko ir mūsų rajone.

Valgyk sveikai – gyvenk ilgai

Jeronimo Ralio gimnazijoje ir Žeimių mokykloje-daugiafunkciame centre buvo organizuojamos paskaitos, kurių tikslas atkreipti mokinių dėmesį į tinkamos mitybos principus. Mityba turi būti saikinga, įvairi ir subalansuota. Valgant kuo įvairesnį maistą mažėja tikimybė, kad organizmui trūks kai kurių medžiagų ir dėl to atsiras tam tikrų sveikatos sutrikimų. Nors nemažai kalbama apie sveiką mitybą, tačiau pasaulyje vis daugėja nutukusių ir antsvorį turinčių žmonių, o tai lemia didėjimą sergančiųjų lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis. Maistą reikėtų rinktis turintį mažiau riebalų, mažiau vartoti cukraus ir saldumynų, nevartoti daug valgomosios druskos. Reikėtų ne mažiau kaip penkis kartus per dieną valgyti daržovių, vaisių ir grūdinių produktų, nepamiršti vandens, stengtis išlaikyti normalų kūno svorį. Maistas reikalingas gyvybei palaikyti, todėl ir mityba turi būti visavertė, aprūpinta angliavandeniais, mikroelementais, vitaminais.

Dar kartą prisiminėme ir analizavome sveikos mitybos piramidę. Naudodami metodinę priemonę – stendą, kuriame vaizduojama sveikos mitybos lėkštė, mokiniai magnetukų pagalba sudėliojo savo dienos racioną. Vaikai lėkštę suskirstė į tris dalis – dvi dalis užėmė angliavandeniai, o trečioji dalis atiteko baltymams ir riebalams.

Po praktinio užsiėmimo mokiniai sprendė kryžiažodžius: „Maitinkis sveikai – žinok ne mažai“, „Valgyk sveikai –  gyvenk ilgai“.

Kazimiera ŠAMINIENĖ

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

 

Pusryčiai – energijos užtaisas visai dienai

 Europos sveikos mitybos diena paminėta ir Jonavos Senamiesčio gimnazijoje. Renginys buvo orientuotas į pusryčių svarbą. Renginio tikslas ugdyti suvokimą, kad dieną reikia pradėti nuo sveikų pusryčių. Pusryčiai – tai pirmas dienos valgis, kuris svarbus tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Nepavalgius pusryčių ima trūkti gliukozės, tampa sunkiau susidoroti su psichiniu, emociniu ir fiziniu krūviu. Renginyje dalyvavo 1 ir 2 klasių gimnazistai. Kiekvienos klasės mokiniai namuose paruošė ir renginio metu pristatė du pusryčių patiekalus iš nurodytų produktų. Taip pat mokiniai dalyvavo sveikų pusryčių piramidės kūrime. Visi renginio dalyviai degustavo patiekalus, dalijosi patiekalų receptais. Renginio organizatoriai visus susirinkusius vaišino gardžia ir kvapnia žolelių arbata. Toks įdomus, turiningas, netradicinis buvo gimnazijoje rytas. Kiekviena dalyvavusi klasė buvo apdovanota Visuomenės sveikatos biuro padėkos raštu, arbatos rinkiniu ir citrina.

Lionė RIMKUVIENĖ

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė