Paskelbtas Renginiai

„Žaidžiančio žmogaus“ šėlionės: pantomima, akcijos, performansas

Antradienis, 31 October 2017 10:16 Parašė 

„Žaidžiančių žmonių diena“ startavo miesto turguje.  Kauno pantomimos teatro aktoriai praskaidrino rytą turgaus prekeiviams ir praeiviams, o kad rytas nebūtų žvarbus, praeiviai buvo vaišinami karšta kava.

„Tokiam renginiui pasiruošimas vyko pakankamai ilgai ir jonaviečiai manau pastebėjo, kad „žaidžiantys žmonės“ prie kultūros centro pradėjo spalio pradžioje, - apie renginio peripetijas kalbėjo kultūros centro renginių režisierė Kristina Jaskūnienė. – Mes turėjome menininkę Iriną Amosovą-Novikovą iš Vilniaus su savo padėjėja Regina Kolontai, kurios sukūrė labai gražią žemės meno instaliaciją „Abipusis susidomėjimas“. Taip pat dar viena sostinės menininkė Rūta Udraitė sukūrė instaliaciją iš obuolių, o kulminacine diena  tapo praėjęs penktadienis, kai buvo „žaidžiama“ įvairiose kultūros centro erdvėse bei kitose miesto vietose“.

Pasak renginių režisierės, pradžioje turguje skambant muzikai turgaus žmonės truputėlį su įtarumu žiūrėjo į visa tai, nelabai buvo patenkinti, bet vėliau šypsenos buvo „užklijuotos“ visai dienai ir kad, tokia muzika galėtų skambėti kiekvieną dieną.

Kiek vėliau, renginio iniciatyvos persikėlė prie Jonavos kultūros centro. Čia vyko akcija „Ruduo stiklainyje“. Kartu su ugdymo įstaigų atstovais pirmą kartą sukurta įspūdinga spalvota instaliacija iš stiklainių, kuriuose užkonservuotos rudens gėrybės.

Dalyviai pakviesti į performatyvaus  maisto teatro dirbtuves, kuriose vyko teatralizuota kelionė apie druską. Šia kurtame spektaklyje ir patys žiūrovai, ir kūrėjai yra patys dalyviai. Smagu, kad šioje akcijoje dalyvavo labai skirtingos grupės. Vaikučiai iš Barupės mokyklos ir neįgaliųjų veiklos centro bendruomenės bei vaikų globos namų auklėtiniai galėjo užrištomis akimis užuosti, pajusti, išgirsti, paliesti įvairias instaliacijas.

Tuoj po to meno galerijoje žiūrovams pristatytas filmas „Vabzdžių dresuotojas“ . Tai Lietuvoje sukurtas 53 min. trukmės pilnametražis meninės dokumentikos filmas apie pirmąjį Lietuvos kinematografininką ir lėlinės animacijos kūrėją Vladislovą Starevičių (1882–1965).

Vakare jonaviečiai, muzikos gurmanai buvo pakviesti į gyvos muzikos koncertą mažojoje salėje su grupe „The Voiceless“ (Tomas Mikalauskas, Karolis Vaičiulis, Konradas Daukšas) iš Klaipėdos bei į garso performansą su „Arma Agharta“ (Dada ritualas - Armantas Gečiauskas) ir kauniečiu Patriu (eksperimentinė violončelė/elektronika – Patris Židelevičius), kuris vyko gan netikėtoje erdvėje – kultūros centro didžiojoje rūbinėje.

„Siūlyčiau apskritai visiems nenustoti „žaisti“ ir mes, kai kvietėme į „žaidžiančių žmonių dieną“, mes sakėme, jog metas susitikti su tuo ŽAIDŽIANČIU ŽMOGUMI. Tas žaidžiantis žmogus yra kiekviename iš mūsų, - samprotavo režisierė. – Jis yra kiekvieną dieną. Žaisti galima su įvairiausiais dalykais: su pagaliais, su stiklainiais, su druska, su vyšnių pyragu... Vienintelis dalykas ko reikia – šiek tiek kūrybos ir aišku – mūsų laiko“.

Gytis RAMANAUSKAS