Paskelbtas Rajono naujienos

Rudeniškai spalvinga profesijomis ugdymo karjerai diena

Antradienis, 31 October 2017 10:13 Parašė 

Būsimos profesijos pasirinkimas – sudėtinga mįslė mokiniams. Šiandien jau nebeužtenka paties mokinio apsisprendimo ar mokinio stipriųjų – silpnųjų savybių pasvėrimo. Būtina patikrinti, kokia veikla juos domina, kokie dalykai sekasi, kokiose srityse ryškėja jų gabumai.

Vadovaujantis Bendrųjų ugdymo planų 8.2 punktu, Jonavos rajono savivaldybės administracijos švietimo, kultūros ir sporto skyrius švietimo įstaigoms pateikė siūlymus dėl 5 ugdymo dienų 2017–2018 mokslo metais. Viena iš siūlomų dienų buvo „Karjeros ugdymo diena“ spalio mėnesį. Mūsų įstaiga pritarėme skyriaus siūlymui ir tęsėme tradiciją organizuoti karjeros ugdymo veiklas 1-10 klasių mokiniams.

1-4 klasių mokiniai, dalyvaudami ugdymo karjerai dienos veiklose, susibūrę į komandas lenktyniavo žaisdamos žaidimą ,,Profesijų loto“, sudarinėjo profesijų laiptažodžius. Kadangi pradinukų tarpe atsirado svajojančių apie aktoriaus karjerą, buvo surengta atranka į laidos ,,Atspėk profesiją“ vedėjo vietą. Kūrybinė užduotis ,,Mano svajonių profesija“ atskleidė, kad daugiausiai pradinukų norėtų tapti policininkais, gaisrininkais ir krepšininkais.  Pradinių klasių mokiniai taip pat lankėsi Bukonių kaimo įstaigose: Jonavos r. savivaldybės viešosios bibliotekos Bukonių filiale, Jonavos PSPC Bukonių ambulatorijoje, Jonavos r. priešgaisrinės tarnybos Bukonių ugniagesių komandoje. Mokiniai dalinosi savo įspūdžiais rengdami šaunius pristatymus apie aplankytas įstaigas.

Tuo tarpu, 5-10 klasių mokiniai dalyvaudami ugdymo karjerai išvykoje į Kauną dar kartą įsitikino, jog ypač svarbu kuo geriau susipažinti su įvairiomis profesijomis, mokytis lyginti jas tarpusavyje, kad ateityje būtų kuo lengviau apsispręsti, kurią profesiją rinktis. Mokiniai aplankė ir susipažino su specialybėmis Kauno statybininkų rengimo centre, Kauno taikomosios dailės mokykloje, Kauno buitinių paslaugų ir verslo mokykloje. Rudeniškai spalvinga išvyka buvo be galo naudinga ir įdomi, joje mokiniai ne tik klausėsi apie logisto, ekspeditoriaus, mūrininko, apdailininko specialybes, bet turėjo galimybę „pasimatuoti“ baldžiaus, staliaus profesijas Kauno statybininkų rengimo centre. 5-7 klasių mokinius Kauno taikomosios dailės mokykloje ypač sudomino fotografo bei dailiųjų metalo dirbinių gamintojo ir kompiuterinės grafikos projektavimo operatoriaus profesijos. 8-10 klasių mokiniai susipažino su vizualinės reklamos gamintojo specialybe ir turėjo galimybę pasigaminti simbolinius ženkliukus Kauno buitinių paslaugų ir verslo mokykloje.

Dalyvaudami ugdymo karjerai dienos veiklose Bukonių mokyklos-daugiafunkcio centro mokiniai susitikimuose su įvairių profesijų atstovais, lankydamiesi profesijų rengimo mokyklose ir įstaigose, aktyviai domėjosi profesijomis, mokymosi galimybėmis, suvokia būtinybę gauti kuo daugiau informacijos dar besimokant mokykloje, kad ateityje būtų lengviau pasirinkti specialybę, kad kiltų kuo mažiau iššūkių renkantis profesiją.

Dovilė Bisigirskienė, Bukonių mokyklos-daugiafunkcio centro lietuvių kalbos mokytoja

Inga Kazokaitytė, pradinių klasių mokytoja 

Irma Rodaitienė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui, matematikos ir informacinių technologijų mokytoja