Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Nepamirškite: sekmadienį suksime laikrodžius

Penktadienis, 27 October 2017 11:40 Parašė 

Šis savaitgalis bus viena valanda ilgesnis – sekmadienį Lietuvoje įvedamas žiemos laikas, kuris bus atšauktas tik kovo pabaigoje.

Spalio 29-osios naktį, 4 val., laikrodžių rodyklės Lietuvoje, kaip ir daugelyje Europos šalių, bus pasuktos viena valanda atgal. Taigi rytais ilgiau pamiegosime, tačiau greičiau tems.

Žiemos laikas kasmet įvedamas paskutinį spalio sekmadienį. Tokiu ritmu gyvensime iki paskutinio kovo sekmadienio, kai 3 val. laikrodžio rodyklę pasukamos valanda į priekį.

Lietuvoje vasaros laikas Vyriausybės nutarimu kasmet įvedamas nuo 2003-iųjų, tačiau daugelis Europos Sąjungos šalių vasaros laiką įsivedė praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje.
Pagrindinis laikrodžių sukiojimo motyvas – siekis taupyti dienos šviesą, tačiau specialistai iki šiol nesutaria, kas yra svarbiau: vasaros laiko nauda energijos taupymui ar žala žmonių sveikatai. Tikinama, kad prisitaikymas prie naujo laiko užtrunka apie porą savaičių. Medikai metai iš metų kartoja, kad tokia sistema gali pakenkti sveikatai, esą tai turi įtakos ir nelaimingų atsitikimų statistikai, padidėja nusikalstamumas, nelaimingų atsitikimų kelyje skaičius.

„Alio Jonavos“ inf.