Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Jonavos teatras Rusijoje išsiskyrė profesionalumu

Ketvirtadienis, 26 October 2017 09:09 Parašė 

Jonavos rajono savivaldybės teatras spalio 12–15 d. dalyvavo tarptautiniame mėgėjų teatrų festivalyje „Avangardas ir tradicijos“ Gatčine (Leningrado sr., Rusija). Tarp įvairaus žanro spektaklių, kuriuos festivalio metu rodė teatrai iš Latvijos, didžiųjų Rusijos miestų ir autonominių respublikų (Karelijos, Komių ir kt.), jonaviečių vaidintos D. Čepauskaitės „Pupos“ (rež. Jonas Andriulevičius) išsiskyrė itin teigiamais ekspertų vertinimais ir žiūrovų simpatijomis.

Pasak AITA Centrinės Europos komiteto prezidentės, AITA Rusijos centro generalinės sekretorės Allos Zorinos, ir spektaklio režisūra, ir aktorių vaidyba vertintini jau ne mėgėjų, o profesionalaus teatro kontekste – Jonavos teatras akivaizdžiai perkopęs mėgėjų teatro lygį. Teatro režisierius J. Andriulevičius festivalio dalyviams vedė kūrybinę laboratoriją, supažindinančią su jo darbo metodika ir principais.

„Pupose“ vaidinantys Vaiva Andriulevičienė ir Valdas Antanavičius įvertinti festivalio diplomais kaip išskirtinis aktorių duetas, kurių profesionalumą aukštai įvertino Rusijos valstybinio scenos meno instituto aktorinio meistriškumo katedros dėstytoja Alisa Ivanova ir teatro kritikė Elena Glebova, meno žurnalo redaktorė. Eksperčių teigimu, jonaviečių „Pupos“ – daugiasluoksnis, gilus, meistriškas spektaklis, atspindintis geriausias lietuviškojo teatro, didžiai vertinamo Rusijoje, tradicijas. „Nors ir lietuviškai vaidinta, tačiau niekam – nei ekspertams, nei žiūrovams – nekilo jokių problemų dėl teksto suvokimo: labai vykę režisūriniai sprendimai, stipri aktorių vaidyba padėjo ne tik siužetą suprasti, bet ir mėgautis pačia dviejų savos gamybos lifte įstrigusių žmonių istorija, šmaikščiais dialogais ir gilia filosofine pjesės prasme“, – liaupsių jonaviečių darbui aptarimų metu negailėjo ekspertės.

Jonavos rajono savivaldybės teatro režisieriaus J. Andriulevičiaus teigimu, dalyvavimas šiame renginyje Jonavos teatrui atnešė ne tik neeilinį įvertinimą, bet ir naujų galimybių: sulaukta kvietimų dalyvauti festivaliuose Danijoje, Karelijoje, bendruose Rusijos, Italijos ir Lietuvos projektuose. 

Gintarė VAICIEKAVIČIŪTĖ

Jonavos teatro pastatyminės dalies vedėja