Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Sportas

Pėstininkai prisimena savo karalių

Trečiadienis, 25 October 2017 10:48 Parašė 

Praėjusį sekmadienį įvyko turnyras, skirtas šviesaus atminimo tarptautiniam meistrui Aidui Labuckui (1968 – 2013) pagerbti. Jį jau ketvirtus metus iš eilės organizavo jonaviečių šachmatininkų draugija „Aidas“.

Atskubėjusieji aplankė savo bendraminčio kapą, pagerbė jį tylos minute, pastatė gėlių krepšelį, uždegė žvakutes. Danielius Abukavičius ir  Aleksdandras Loginovas prisiminė akimirkas, praleistas drauge su Aidu, paminėjo ne vieną įsidėmėtiną meistro patarimą. Grįžę į žaidimui paruoštą ‚Armos“ baro salę, trylika galvočių susėdo prie 64 langelių lentų, stūmtelėjo savo pėstininkus, žirgus, karalius. Turnyro teisėjas Aleksandras Fomkinas buvo griežtas: kiekvienas partijai pabaigti tegavo 10 minučių, pridedant 5 sekundes už ėjimą. Tokiomis sąlygomis dažnam teko ant laiko prarajos „žaibuoti“, klysti ir čia pat triumfuoti arba pasiduoti.

Nusvėrė patirtis, susikaupimas, atkaklumas. Jų daugiausia užteko mūsų mieste gyvenančiam korespondencinių šachmatų didmeistriui, Europos vicečempionui Vytautui Andriulaičiui. Surinkęs 6,5 taško iš 7 galimų, jis pelnė nugalėtojo taurę, medalį ir diplomą. Pralaimėję po dvi partijas, antroje ir trečioje vietoje liko D. Abukavičius ir Jonas Venckas. Visiems trims įteikti ir piniginiai prizai. Trijų amžiaus grupių (iki 50 metų, iki 70 metų ir per 70 metų) prizininkai taip pat džiaugėsi taurėmis, medaliais, diplomais. Taurė, skirta moterims, atiteko turnyro organizatorei Bronislavai Narakaitei, jos nuolatinei varžovei Reginai Barakūnienei, atsilikusiai 1,5 taško, įtektas medalis.

Greitai tiksintys laikrodžiai ragino neužsigalvoti, tačiau sužaista nemažai gražių partijų, suregsta įvairių kombinacijų, kurias pagirtų ir pats šviesaus atminimo meistras. Šachmatininkai dėkingi paslaugioms „Armos“ baro darbuotojoms, A. Labucko mamai, Kūno kultūros ir sporto centrui už supratimą ir paramą įgyvendinant šį renginį. Tikimasi, kad ateityje į kartą per metus rengiamą memorialą įsilies ir daugiau medinių žirgų ganytojų, pažinojusių a.a. meistrą.  

Marius Glinskas