Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Tarnybą šį mėnesį pradės 1,5 tūkst. karių

Antradienis, 03 October 2017 12:43 Parašė 

Pirmadienį, spalio 2 d. nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Rukloje ir Tauragėje pradėjo 946 šių metų šaukimo karių. Kiek vėliau, spalio 9 d. dar 442 šauktinių atvyks į Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomąjį pulką Rukloje ir Karaliaus Mindaugo husarų batalioną Panevėžyje. Spalio 23 d. 109 šauktiniai tarnybą pradės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalione.

Pirmąją atvykimo dieną jaunuoliams išduodamos uniformos ir ekipuotė. Kariai susipažįsta su daliniu ir tą pačią dieną įsikuria kareivinėse.

Į tarnybos vietas šauktiniai bus vežami iš visų 6 Regioninių karo prievolės ir komplektavimo skyrių – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Alytaus, Šiaulių ir Panevėžio. Daugiausia šauktinių savanorių į tarnybą Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione Rukloje atvyks iš Vilniaus – 345.

Pirmąsias aštuonias savaites šauktiniai kariai dalyvaus Baziniame kario kurse, kurio metu lankys teorines paskaitas, mokysis rikiuotės ir karinių statutų, įgis karinės taktikos, inžinerijos, topografijos, ryšių ir medicinos žinių, susipažins su ginklais ir ryšio priemonėmis. Po Bazinio kario kurso prasidės karių specialistų rengimo etapas.

Likusius šešis kolektyvinio rengimo mėnesius kariai tarnaus pačių pasirinktuose daliniuose – Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotajame pėstininkų batalione (Tauragėje), Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Štabo, Ryšių ir Žvalgybos kuopose, Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione ir Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalione dislokuotuose Rukloje bei Karaliaus Mindaugo husarų batalione dislokuotame Panevėžyje. Kolektyvinio rengimo metu šauktiniai bus mokomi veikti savo padalinio sudėtyje, atlikti jiems paskirtas užduotis.

Dauguma devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą spalio mėn. pradėsiančių jaunuolių yra 21 m. amžiaus ir įgiję vidurinį išsilavinimą. Tarp jų yra daugiau nei 50 merginų ir per 20 jaunuolių, grįžusių iš emigracijos.

Šiais metais įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą jau atlieka 1327 kariai. Visi jaunuoliai atlikti tarnybą užsirašė savo noru arba patekę į šaukimo sąrašus karo prievolininkai pareiškė norą atlikti tarnybą pirmumo tvarką.

Be tarnybą pradėsiančiųjų spalio 2 ir 9 d. iki metų pabaigos numatyta pašaukti atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą 677 jaunuolius. Iš viso šiais metais į tarnybą bus pakviesti 3537 jaunuoliai. Tikimasi, kad šiemet, kaip ir ankstesniais metais (2015–2016 m.) atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atvyks savanoriai arba karo prievolininkai išreiškę norą tarnybą atlikti pirmumo tvarka. Šiuo metu užregistruoti 2736 jaunuoliai norą tarnauti pareiškė savo noru, dar 2543 jaunuoliai tarnybą atlikti pageidauja išreiškę norą pirmumo tvarka.

18–38 m. jaunuoliai, nepatekę į šių metų šaukiamųjų sąrašus ir norintys atlikti tarnybą tiek šiais, tiek 2018 m., prašymus ir toliau gali teikti regioniniuose Karo prievolės ir komplektavimo skyriuose.

KAM inf.