Paskelbtas Aktualijos

Jaunųjų mokslininkų konkurse jonavietis apdovanotas specialiuoju prizu

Antradienis, 03 October 2017 12:39 Parašė 

Vilniaus universiteto studentas Adomas Paulauskas ir Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos abiturientas Matas Aliuškevičius Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse apdovanoti specialiaisiais prizais.

Adomui už darbą „Virtualia realybe pagrįsti reabilitaciniai žaidimai“ skirtas specialusis prizas už geriausią kompiuterių mokslo srities projektą. Jaunojo mokslininko sukurtas žaidimas leidžia traumas ar judėjimą sutrikdančias ligas patyrusiems pacientams reabilitacinius pratimus atlikti namie – tam reikia tik kompiuterio ir lengvai prieinamo jutiklio, kurį galima įsigyti bet kurioje elektronikos prekių parduotuvėje.

Aliuškevičius apdovanotas Europos maisto ir gėrimų industrijos „FoodDrinkEurope“ piniginiu prizu už darbą „Bičių šeimos garsai atskleidžia slaptą avilių gyvenimą“. Šis prizas skiriamas siekiant jaunuosius mokslininkus paskatinti tęsti tyrimus ir ateityje, plėtoti savo projektus. Matas tyrė normalios Apis mellifera bičių šeimos, išsigimstančios į traninę šeimą, akustinių parametrų (spektro) kitimą viso proceso metu, sudarė algoritmą, leidžiantį aptikti ankstyvą bičių šeimos išsigimimą, ir sukūrė to algoritmo nustatymui pritaikytą išmaniąją programėlę „Beegnostic“. Naudojantis programėle ir mikrofonu galima laiku aptikti bičių motinos netektį, nustatyti šeimos išsigimimo proceso pradžią ir ženkliai sumažinti bitininkų patiriamus nuostolius.

„Laimėtą prizą skirsiu programėlės paleidimui į rinką. Konkurse susipažinti su „Beegnostic“ programėle atėjo daug bitininkų iš Estijos, Belgijos, Ispanijos ir kitų šalių. Jie džiaugėsi programėlės pritaikomumu ir mielai ja naudotųsi, taigi jau artimiausiu metu tikiuosi, kad bitininkai visame pasaulyje galės šią programėlę atsisiųsti ir naudoti, – apie tolimesnius savo planus kalbėjo jaunasis mokslininkas. Šis projektas buvo pristatytas inžinerijos srityje.

Moksliniai projektai Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse pristatomi biologijos, chemijos, kompiuterijos, inžinerijos, aplinkos, medžiagų, matematikos, medicinos, fizikos ir socialinių mokslų srityse. Jau 29-ąjį kartą surengtame konkurse Lietuvos atstovai varžėsi su jaunaisiais mokslininkais ne tik iš Europos šalių, bet ir Pietų Korėjos, Kinijos, JAV.

Lietuva ES jaunųjų mokslininkų konkurse dalyvauja nuo 1997 m. Šiemet mūsų šalies apdovanojimų skaičius išaugo iki 21.

Švietimo ir mokslo ministerijos inf.