Paskelbtas Aktualijos

Virš karinių teritorijų bepiločiais orlaiviais – tik gavus leidimą

Trečiadienis, 27 September 2017 12:01 Parašė 

Bepiločių orlaivių naudotojai, nuo šiol norėdami skraidyti virš karinių teritorijų, turės gauti kariškių leidimą. Neturėdami leidimo bepiločių orlaivių naudotojai rizikuoja ne tik prarasti orlaivį, bet ir būti nubausti.

Visi bepiločiai orlaiviai, kurie, neturėdami leidimo atlieka skrydžius virš karinių teritorijų arba virš už karinės teritorijos ribų vežamo svarbaus karinio turto, yra traktuotini kaip galimai naudojami ginklai, kuriais siekiama padaryti žalą kariniam turtui ar asmenims, ir prieš juos gali būti panaudojama karinė jėga. Kitaip tariant, orlaivis galės būti priverstinai nutupdomas arba neutralizuojamas.

Lietuvos kariuomenės vado įsakymu patvirtintas sąrašas teritorijų, kurioms taikomi bepiločių orlaivių skrydžių apribojimai, taip pat patvirtintos skrydžių virš karinių teritorijų taisyklės ir tipinė prašymo forma norintiems gauti leidimą skraidyti virš tų teritorijų dronais. Prašymas leisti bepiločio orlaivio skrydį likus ne mažiau, nei 20 d. iki planuojamo skrydžio turės būti pateiktas karinę teritoriją valdančio dalinio vadui ar viršininkui. Taip pat norintis skraidyti virš karinių teritorijų asmuo turės sudaryti sąlygas dalinio saugumo specialistui apžiūrėti orlaivį prieš skrydį, pateikti skrydžio metu gautą medžiagą ir vykdyti kitus dalinio saugumo specialisto nurodymus skrydžio metu.

Administracinių nusižengimų kodeksas numato, kad už bepiločių orlaivių naudojimo taisyklių pažeidimą gali būti skiriama bauda nuo 100 iki 300 eurų. Jei tas pats pažeidimas padarytas pakartotinai, – bauda nuo 300 iki 500 eurų, taip pat gali būti konfiskuotas bepilotis orlaivis.

Naujaja bepiločių orlaivių naudojimo virš karinių teritorijų tvarka siekiama užtikrinti, kad šiais laikais, kuomet dronai tampa vis modernesni ir prieinamesni paprastiems naudotojams ir kuomet juos valdyti darosi vis paprasčiau, o panaudojimo galimybės yra vis platesnės, karinėms teritorijoms taikomi saugumo reikalavimai ir toliau liks nepažeisti.

KAM inf.