Paskelbtas Miesto naujienos

Dėdė Derlius apsilankė ir Jonavoje

Pirmadienis, 25 September 2017 09:05 Parašė 

Praėjusį šeštadienį Jonavoje  šurmuliavo tradicinė Derliaus šventė. Renginio organizatorius – Kultūros centras – pabrėžė žemdirbių indėlį į rajono aruodus, atkartojo senųjų senamiestyje gyvavusių mugių akimirkas.

Nuo ryto Kauno gatvėn plūdo amatininkai, prekybininkai, įvairių atrakcijų meistrai. Netoli Sodų g. pastatyta scena – palapinė kvietė ir dainininkus, ir valdininkus, ir žonglierius. Keli vyrai, stvėrę į rankas benzininius pjūklus, dailino jais medžio stuobrius, vingiavo įvairių gyvūnų figūras. Vienas tokiu būdu išdrožė pelėdų porelę, kitas – mūsų miškuose vis dažniau sutinkamą vilką, – vis įdomiau, naujas drožybos būdas. 

Į sceną pakilę šventės iniciatoriai paskelbė, jog šventė pagaliau atidaryta ir kad didžiausi šio sambrūzdžio kaltininkai – žemdirbiai, užbaigiantys vasaros darbus ir norintys pasidžiaugti savo darbštuoliais. Visus pasveikino Savivaldybės administracijos direktorius Valdas Majauskas, o Žemės ūkio skyriaus vedėjas Jonas Marčiukaitis pakvietė sėkmingiausius ūkininkus atsiimti prizus. Moderniausios sodybos nominaciją pelnė Šilų seniūnijos ūkininkas Algirdas Sasnauskas, gražiausios sodybos nominaciją – bukoniškis Aidas Garnys, jaukiausios sodybos kūrėjais pripažinti Žeimių miestelį garsinantys Kristina ir Alvydas Gutauskai.

Seniūnijų kiemeliuose savo krašto liaudiškas melodijas griežė muzikantai, dainavo balsingosios damos, kiekvieną laisvą pėdą išnaudojo vytelių pynėjai, tortų kepėjai, kojinių mezgėjai.

Užusalietės, vadovaujamos nenustygstančios kultūrnešės Vitalijos, kvietė ragauti įvairių žydų patiekalų – blynų, vadinamų ladkėmis, arbūzų skiltelių su medumi, kitokių košerinių patiekalų. Šveicarijos seniūnijos konditerės kvietė paragauti netoli Jonavos sumanyto, bet šveicariško šokolado.

Kulva traukė akį uogienėmis, ekologiniais agurkėliais, žolynėliais. Batėgalos vyndarė Olga leido smaližiams padegustuoti net rūsiuose  išlaikyto, Lietuvos čempionatuose dalyvaujančio jos vyno. Ypač kai kam patiko „Muskatinis“, taip pat „Harmonija“.  Nusipirkti, deja, niekam nepavyko.

Šilų ekspozicija stebino tvorą sutvirtinusiais kukurūzais, į kiemą vedančiais laipteliais, rudens gėlėmis išdabinta arka ir... nepakartojamo skonio šiupiniu. Bukoniškiai savo kavinėje siūlė perlinės košės su spirgais, išties nepaprasto sūrio, kitokių skanumynų. Už kelių žingsnių su muzika ir šokiais derliaus gėrybėmis džiaugėsi ir Upninkai, ypač visiems patiko Broniaus Sedlecko rankomis išdrožinėti pypkoriai. Kiek toliau „Rukliečio“ bendruomenės knygų mugėje už simbolinę auką galėjai įsigyti naujų, šiai bendruomenei rėmėjų suneštų knygų, pasigėrėti keramikos meistrų dirbiniais. Palapinę išskleidė ir Pabėgėlių priėmimo centras, kur jonaviečiai galėjo pasivaišinti egzotiniais valgiais, gėrimais.

Pasivaikščiojus, pakieminėjus po visą gatvę, galima buvo pasiklausyti ir apie šventės malonę, jos užmojus ar kažkam ant liežuvio galo nepataisomą skonį.

„Nuostabu, kaip organizatoriai galėjo suderinti savo projektą su prasigiedrijusiu rudeniu. Manome, kad tai vienas gražiausių renginių šiais metais“, – stebėjosi jonaviečiai.

Milda UŽKURYTĖ