Paskelbtas Aktualijos

„Kada paskutinį kartą valėte kaminą?“

Penktadienis, 22 September 2017 11:47 Parašė 

Šildymo sezono metu ugniagesiams gelbėtojams padaugėja darbo: tai netvarkingos krosnys ar kaminai, tai pliauska netyčia iš pakuros iškrito, o žmogus ir nepastebėjo...      

Jonavos rajono savivaldybės administracija šiemet nupirko 150 vnt. autonominių dūmų jutiklių, kurie, padedant Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnams, bus nemokamai įrengti rajono ne tik socialinės rizikos, bet ir daugiavaikių ar vargingiau gyvenančių šeimų būstuose.  Kilus gaisro pavojui šie dūmų detektoriai čaižiu cypimu įspės miegančias šeimas ir taip padės  išvengti skaudžios nelaimės.        

Praėjusį  ketvirtadienį rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Vijolė Šadauskienė, Jonavos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos priešgaisrinės priežiūros inspektoriai Kristina Misiūnienė, Mantas Butvilas bei Socialinių paslaugų centro Žeimių padalinio socialinė darbuotoja su soc. rizikos šeimomis Vita Bukauskienė  lankėsi pas žeimiečius, kurių namuose ir buvo montuojami dūmų jutikliai.

Žeimių seniūnijoje (Juškonių, Mimalių, Palankesių, Žeimių geležinkelio st. kaimuose  bei Žeimių mstl.) per 10 šeimų šį rudenį jau turės naujus dūmų jutiklius.

 Daiva Petrikienė, laukdama, kol bus sumontuoti dūmų detektoriai, pasakojo negalinti pamiršti, kaip prieš keletą metų kaimynystėje degė namas, kiek buvo baimės. Priešgaisrinės priežiūros inspektoriai pademonstravo, kaip veikia dūmų jutikliai, „paegzaminavo“, ką moteris pirmiausia turėtų daryti kilus gaisrui, patarė ir dėl dujų baliono keitimo.

Jūratės Velykienės namuose tvyrojo dūmų kvapas, tad pirmasis po „laba diena“  – klausimas: „Kada paskutinį kartą valėte kaminą?“ Moteris tikino, kad prieš dvejus metus, ir sulaukė patarimo: „Jei tik išgirsit ūžesį kamine, kvieskite ugniagesius!“

Karolinos Pakštaitytės butas kvepia dažais: moteris jį nusipirko ir dabar bute – pats kūrimosi įkarštis. Šeima būstą remontuoja savo jėgomis, kad būtų šilčiau, dar ir metalinę krosnelę įsigijo. Tik viena pastaba: priešgaisrinės priežiūros inspektoriai liepė po ja pakloti kur kas didesnę skardą.

Inos Mickevičienės bute dabar gyventojų sumažėjo nuo 9 iki penkių. Vyras, anot moters, krosnį jau suremontavo, nudažė, žodžiu, žiemai pasiruošta. Ir – taip pat kaip ir kituose namuose – išsamus priešgaisrinės priežiūros inspektorių instruktažas, mini „egzaminas“ ir daug praktiškų patarimų.

– Dūmų jutikliai bus montuojami, pasiteiravus tiek seniūnų, tiek socialinių darbuotojų, būstuose tų šeimų, kuriose auga mažamečiai vaikai, kurioms reikia įvairiapusės pagalbos, – „Alio Jonavai“ sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Vijolė Šadauskienė.                          

  

 Karolina VIČIŪTĖ