Paskelbtas Sportas

Jubiliejinių Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių finalas praūžė Jonavoje

Pirmadienis, 18 September 2017 09:33 Parašė 

Lietuvos seniūnijų žaidynės - didžiausias masiško sporto sisteminis renginys, apimantis plačiausią šalies geografiją.

Seniūnijų žaidynių idėja – pakviesti visus šalies gyventojus reguliariai sportuoti gyvenamosiose vietose ir tokiu būdu didinti jų fizinį aktyvumą, kaip svarbiausią sveikatingumo veiksnį.

Tikslas – pasiekti, kad šalies gyventojai organizuotai ir sistemingai sportuotų gyvenamosiose vietose.

Uždaviniai -skatinti sporto visiems plėtrą šalies regionuose, puoselėti kūno kultūrą ir mėgėjų sportą, didinti gyventojų fizinį aktyvumą.

Dešimtųjų jubiliejinių Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių finalinis etapas vyko Jonavoje – naujojoje Jonavos sporto arenoje ir „Lietavos“ stadione. Renginyje dalyvavo gerokai virš tūkstančio dalyvių iš daugiau nei 50 savivaldybių.

Sportininkai mėgėjai varžėsi krepšinio 3×3, mažojo futbolo, lauko tinklinio (parkinio ir paplūdimio), stalo teniso, smiginio, šachmatų, šaškių, virvės traukimo rungtyse bei seniūnų trikovėje.

Finaliniame žaidynių etape dalyvavo komandos, nugalėjusios savo savivaldybėse ir zonose.

Didžiausias Lietuvoje mėgėjų sporto žaidynes jau dešimt metų organizuoja Lietuvos asociacija „Sportas visiems“. Skaičiuojama, kad žaidynėse jau dalyvavo daugiau kaip 165 tūkst. šalies gyventojų.

„Mūsų tikslas – puoselėti mėgėjų sportą ir pasiekti, kad kuo daugiau šalies gyventojų organizuotai ir sistemingai sportuotų savo gyvenamosiose vietose“, – sako „Sportas visiems“ prezidentas Algis Vasiliauskas.

Jo teigimu, įvertinus puikią Jonavos rajono savivaldybės sporto infrastruktūrą, sporto vadovų patirtį ir profesionalumą, tinkamą geografinę padėtį bei iniciatyvą, žaidynių finalinį etapą nuspręsta vykdyti Jonavoje.

„Mums didelė garbė ir įvertinimas prisidėti prie masiškiausių mėgėjų sporto žaidynių organizavimo, – sako Jonavos kūno kultūros ir sporto centro direktorė Regina Stupurienė. – Savo svečiams suteiksime visą reikalingą sporto inventorių, sales ir aikštynus. Laikydamiesi žaidynių tradicijų, kartu su partneriais Jonavos kultūros centru renginio dalyviams pasiūlysime turtingą kultūrinę programą“.

Didžiausi sporto projekto „Lietuvos seniūnijų sporto žaidynės“ partneriai yra Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamentas, Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, Lietuvos sporto federacijų sąjunga bei visos šalies savivaldybės.

„Prieš penkerius metus vykdėme Jonavoje penktąsias finalines žaidynes, tačiau dar nebuvo jūsų šios arenos, bet jau ji statėsi. Tuomet kai pasistatė, dar kartą yra įrodymas miestui, nors dažnai nusivertina, jog esame šalies Kauno, bet iš tikrųjų Jonava pirmiausia turi gerą geografinę padėtį ir naują bazę, - pasibaigus finalams nuomonę išsakė asociacijos „Sportas visiems“ generalinis sekretorius Giedrius Grybauskas. – Turite ir naujas tinklinio aikšteles, ir naują dirbtinę futbolo dangą ir visą kita infrastruktūra yra puiki. Didelis privalumas buvo ir tai, gal nereikėjo vežioti sportininkų po sporto bazes, kurios išsimėtę po visą miestą. Viskas buvo kompaktiška – vienoje vietoje. Šaunus buvo ir personalas. Tik laiko klausimas buvo, kada vykdyti finalus Jonavoje. Sporto bazės šįkart leido daryti ir daugiau futbolo komandų. Viso varžėsi apie 1200 sporto mylėtojų iš 55 savivaldybių“.

Be jau tradicinių sporto šakų, buvo vykdoma ir nekonkursinė seniūnų trikovė. Seniūnai varžėsi pagal šeimininkų sumastytas sporto rungtis. Pasak G. Grybausko, ateityje seniūnai jau pageidauja tai įtraukti jau ir į bendrą įskaitą, kur skaičiuojami taškai. Tai greičiausiai bus politinis žingsnis, kad seniūnai važiuotų su savo komandomis ir būtų suinteresuoti varžytis, nes ir finaluose Jonavoje varžėsi palyginti nedaug seniūnų.

Kitų metų Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių finalines varžybas organizuoti jau norą pareiškė Klaipėda. Pasak generalinio sekretoriaus G. Grybausko, dar tikrai yra neapsispręsta, kur vykdyti jas, bet kaip Jonava tokie rajonai turi privalumų, kad yra nedidelis miestas ir kai darai tokį didelį renginį dideliame mieste – jis „paskęsta“, kai mieste išmėtytos bazės.

Kalbant apie seniūnų trikovę, iš minėtų seniūnijų varžėsi viso labo 14 seniūnų, tarp kurių šįkart negalėjo dalyvauti ir Jonavos miesto seniūnas. Kaip teigė finalinių varžybų vyr. teisėjas Laurynas Gailius, seniūnai pirmiausia jėgas išmėgino standartinėse sporto rungtis – baudų metimus ir smiginį. Trečioji buvo organizatorių sumanyta rungtis, kai aikštėje prie arenos su futbolo kamuoliu rankomis turėjo varyti aplink kūgelius apsiavus klumpėmis ir pataikyti kamuolį į mini krepšį. Seniūnams šį atrakcija patiko, nes neatlaikė net ir klumpės. Tarp seniūnų geriausiai pasirodė ir trečiąją vietą laimėjo Pagėgių seniūnas Dainius Maciukevičius, antrą vietą iškovojo Jelena Fadejeva iš Visagino seniūnijos, o nugalėtoju tapo Molėtų rajono Alantos seniūnijos seniūnas Aidonas Užubalis.

Gan šauniai finalinėse Lietuvos seniūnijų sporto žaidynėse pasirodė ir šeimininkė – Jonavos miesto seniūnijos komanda, kuri visose sporto šakose ir rungtynes surinko gan nemažą taškų skaičių. Prasčiausiai pasirodė šachmatininkai, užėmę 15 vietą, bet bendrai įskaitai davę 5 taškus. Vyrai krepšininkai pasidalino 9-14, o smigininkai užėmė 10 vietą. Tuo tarpu ir moterys krepšininkės, ir krepšininkai senjorai į sąskaitą įsirašė po 17 ir 23 taškus, pasidalindami 5-8 vietas. Jonavos šaškininkai užėmė šeštąją vietą, o dviems komandoms nedaug trūko iki prizinių vietų ir tenkinosi ketvirtosiomis pozicijomis. Būtent šias vietas užėmė moterys tinklininkės bei virvės traukimo komanda. Džiugu buvo pamatyti net trys Jonavos komanda, lipančias ant prizininkų pakylos. Paplūdimio tinklinio varžybose trečiąją vietą iškovojo Jonavos komanda (Mėrūnas Savickas, Arturas Daujotas, Vilius Stankevičius, Tomas Tarosas).

Tuo tarpu ant pačios aukščiausios pakylos lipo Jonavos miesto seniūnijos komanda, neturėjusi sau lygių ir tapusi nugalėtoja. Pirmosios vietos medalius laimėjo Aurimas Mockus, Andrius Skorupskas, Martynas Stankevičius, Denisas Šichranovas, Albertas Ramonas, Ruslanas Fiodorovas, Ignas Keliauskas, Žymantas Tumėnas.

Ilgiausiai užsitęsė stalo teniso varžybos, tačiau jose triumfavo Jonavos šios sporto šakos entuziastai (Ingrida Maknevičienė), Audrius Radžiūnas, Jevgenijus Mikutovskis).

Susumavus visus rezultatus, Jonavos miesto seniūnijai labai jau nedaug trūko iki nugalėtojų titulo. Klaipėdos rajono seniūnija stalo teniso varžybose su varžovais pasidalino 9-16 vietas, bet to užteko, kad jie taptų nugalėtojais (268,5 taško). Nors jonaviečiai buvo pirmi, tačiau bendroje įskaitoje Jonavos komanda, surinkusi 264 taškus, iškovojo antrąją vietą. Trečia – Utenos rajono savivaldybės komanda (249 taškai). Šie galutiniai rezultatai susumuoti kartu su jau į finalus atsineštais antrojo etapo taškais.

„Pasiruošimas finalinėms varžyboms vyko dvi savaites. Jei reikėtų įvertinti balai, tai iš 10 – įvertinčiau aštuoniais. Buvo šiokių tokių nesklandumų, minusų. Negali būti viskas tobula, todėl yra kur pasistengti. Apskritai, visi liko patenkinti organizavimu. Sulaukėme daugiau dalyvių negu tikėjomės, - pasibaigus kovoms kalbėjo ir varžybų organizavimą įvertino šių varžybų vyr. teisėjas L. Gailius. – Ačiū reikia pasakyti Jonavos kultūros centrui, nes manau taip biudžetinės organizacijos ir turi dirbti – ranka rankon. Laisvu laiku nuo varžybų bei žiūrovai galėjo pasiklausyti ir pasižiūrėti bei laisvalaikį praleisti prie scenos, kurioje savo programas pateikė įvairūs kultūros centro kolektyvai, geriausia Lietuvos gatvių šokių čempionai, šokių studija „Megusta“ ir kt. Galiu pasidžiaugti, kad išvažiuodami dalyviai nei vienas nepasakė blogo žodžio. Norisi padėkoti, asociacijai „Sportas visiems“ ir ypač G. Grybauskui, kuris labai daug padeda ir ne tik čia, sporto savanoriams“

Paklaustas apie kitų metų tokias varžybas vėl Jonavoje, L. Gailius ne nesuabejojo su savo atsakymu, kad vėl tikisi tokio didelio renginio.

GYTIS RAMANAUSKAS