Paskelbtas Renginiai

Arūnas Valinskas Jonavoje: „Svarbu spręsti šeimose kylančias problemas“

Penktadienis, 08 September 2017 15:17 Parašė 

Jau rašėme, kad šventinį Rugsėjo 1-osios vakarą Jonavoje vykusiame renginyje „Prašyti pagalbos – ne gėda!“ tėvai kartu su savo atžalomis prasmingai praleido laiką – kartu su žinoma pramogų pasaulio pora Inga ir Arūnu Valinskais diskutavo apie šeimoms kylančius iššūkius, taip pat klausė Irenos Starošaitės dainų, o mažieji šventės dalyviai žiūrėjo teatralizuotą vaidinimą.

Gatvėse – socialinis eksperimentas

Visos šeimos anksčiau ar vėliau susiduria su įvairiomis problemomis. Kai kurių pati šeima tiesiog neturi galimybės išspręsti, tuomet tikrai verta ieškoti pagalbos. Renginys „Prašyti pagalbos – ne gėda!“, skirtas paskatinti šeimas ieškoti sprendimų, Jonavoje prasidėjo socialiniu eksperimentu. Jonavos gatvėmis renginio dieną vaikščiojo kelios eksperimento grupės, kurios aiškinosi, kokia aplinkinių reakcija į brutalų elgesį su vaiku ar moterimis viešoje vietoje.

Per renginį šio eksperimento rezultatai buvo pristatyti visiems renginio dalyviams, taip siekiant atkreipti dėmesį, kad dar ne visada tinkamai reaguojame į smurtą, ne visada suskumbame padėti tiems, kuriems tos pagalbos tikrai reikia.

Turėti problemų nėra gėda

Apie šeimoms kylančius iššūkius ir galimybes jas išspręsti renginio vedėjas Rolandas Vilkončius kalbėjosi su Arūnu Valinsku ir Inga Valinskiene. Prašyti pagalbos nėra gėda – kalbėjo renginio svečiai, pripažinę, kad ir jų šeimoje ne visada viskas ėjosi kaip per sviestą. 

„Yra nemažai šeimų, kurios gyvena tarsi „burbule“ ir problemų naštą priima kaip kasdienybę, tačiau reikia suprasti, kad šeimose kylančias problemas reikia identifikuoti. Pasijutus blogai privaloma savo jausmais pasidalyti su kitais šeimos nariais, kad kartu būtų lengviau įveikti sunkumus. Sakoma, kad tie, kurie nekalba apie savo išgyvenimus ir nesidalija jais su artimaisiais bei kartu nebando spręsti susidariusių sudėtingų situacijų, tie yra nelaimingi dvigubai, trigubai“, – renginyje kalbėjo A. Valinskas.

Penktadienį vykusiame renginyje veiklos netrūko ne tik suaugusiesiems. Vaikams buvo surengtas teatralizuotas vaidinimas „Mušeikos istorija“, kuri skatino susimąstyti apie galimus problemų sprendimo būdus. Taip pat buvo pristatyta neįprasta aprangos kolekcija, kuria buvo siekiama atkreipti dėmesį į tai, kad mes pernelyg dažnai linkę spręsti apie žmogų – laimingas jis ar ne, pasitikintis ar išsigandęs, visuomenės centre ar užribyje – pagal jo drabužį, nors karais išorinis blizgesys gali slėpti dideles problemas.

Konsultavo specialistai

Renginyje buvo pristatomos Jonavos šeimoms teikiamos kompleksinės paslaugos – psichosocialinė pagalba, šeimos įgūdžių ugdymas, pozityvios tėvystės mokymai, taip pat vaikų priežiūra. Šventės metu visus besidominčius galimomis paslaugomis konsultavo Jonavos socialinių paslaugų centro, rajono Neįgaliųjų veiklos centro, Jonavos visuomenės sveikatos biuro, Jonavos rajono vaikų globos namų ir Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Jonavos viltis“ specialistai.

Renginio svečiams buvo dalijamos dovanos – kiekvienas apsilankęs gavo nuo šilumos spalvą keičiantį puodelį ir silikoninę apyrankę su kontaktais, kuriais galima kreiptis susidomėjus kompleksinėmis paslaugomis šeimai.

Paslaugos bus prieinamos visiems

Jonavoje prasidėjęs renginių ciklas „Prašyti pagalbos – ne gėda!“ per rugsėjį aplankys net 10 Lietuvos miestų. Tiek Jonavoje, tiek kituose miestuose šie renginiai skirti patraukliai pristatyti nemokamas kompleksines paslaugas kiekvienai šeimai, kurias įvairiausių sričių specialistai teikia šeimoms. Jonavoje Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inicijuotas projektas šeimoms įgyvendinamas nuo šio pavasario.

Iki šiol įvairiapusės paslaugos šeimoms dažnai būdavo neprieinamos ar sunkiai prieinamos dėl didelio atstumo iki paslaugų teikimo vietų ar specialistų bei pačių paslaugų trūkumo. Dabar siekiama per projektines veiklas sudaryti sąlygas šeimai gauti kompleksiškai teikiamas paslaugas, užtikrinant paslaugų prieinamumą kuo arčiau šeimos gyvenamosios vietos ir siekiant pagelbėti šeimai įveikti iškilusius sunkumus ir krizes, padėti derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus.

Renginį inicijuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, jis įgyvendinamas ir finansuojamas pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

Daugiau informacijos apie projektą galima rasti socialiniame tinkle „Facebook“, užsukus į paskyrą „Prašyti pagalbos – ne gėda“.