Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Socialinė parama mokiniams

Trečiadienis, 06 September 2017 14:50 Parašė 

Siekiant paremti nepasiturinčias šeimas, auginančias mokyklinio amžiaus vaikus, ir padėti joms pasiruošti mokyklai, prasidedant naujiems mokslo metams mokiniai iš mažas pajamas gaunančių šeimų gali gauti nemokamą maitinimą ir paramą mokinio reikmenims įsigyti.     

Informuojame, kad dėl paramos mokinio reikmėms įsigyti galima kreiptis iki spalio 5 d., dėl nemokamo maitinimo galima kreiptis per visus mokslo metus, pablogėjus šeimos finansinei situacijai.

Jonavos rajono savivaldybėje nemokamas maitinimas mokyklose nuo 2017 m. liepos 1 d. iki 2017 m. rugsėjo 1 d. paskirtas 798 mokiniams, parama mokinio reikmenims įsigyti – 728 mokiniams.

Mokiniams nemokamas maitinimas skiriamas: nuo mokslo metų pradžios iki mokslo metų pabaigos; pateikus prašymą-paraišką (prašymą) mokslo metais – nuo informacijos apie priimtą sprendimą gavimo mokykloje kitos dienos iki mokslo metų pabaigos; vasaros atostogų metu mokyklose organizuojamose dieninėse vasaros poilsio stovyklose.

Parama mokinio reikmenims įsigyti skiriama iki prasidedant mokslo metams arba mokslo metų pradžioje, bet ne ilgiau kaip – iki gruodžio 15 d.

Mokinio reikmenims įsigyti skiriama 57 Eur suma vienam mokiniui per kalendorinius metus.

Parama mokinio reikmenims įsigyti teikiama:

  • pinigais;
  • nepinigine forma, jeigu mokinys patiria socialinę riziką arba mokinį augina bendrai gyvenantys asmenys, patiriantys socialinę riziką.

Socialinė parama mokiniams skiriama vaikams, kurie mokosi bendrojo ugdymo mokyklose, profesinio mokymo įstaigose, ikimokyklinio ugdymo mokyklose ar pas kitą švietimo teikėją (išskyrus laisvąjį mokytoją) (toliau vadinama – mokykla) pagal bendrojo ugdymo programas, įregistruotas Studijų, mokymo programų ir kvalifikacijų registre (išskyrus suaugusiųjų ugdymo programas), ar priešmokyklinio ugdymo programą.

Socialinė parama mokiniams neskiriama vaikams, kurie mokosi ir pagal bendrojo ugdymo, ir pagal profesinio mokymo programas, taip pat vaikams, kurie yra išlaikomi valstybės arba savivaldybės finansuojamose įstaigose arba kuriems įstatymų nustatyta tvarka yra skiriama globos (rūpybos) išmoka.

Priklausomai nuo gaunamų pajamų:

mokiniai turi teisę į nemokamą maitinimą ir į paramą mokinio reikmenims įsigyti, jeigu vidutinės pajamos vienam iš bendrai gyvenančių asmenų ar vienam gyvenančiam asmeniui (toliau vadinama – vidutinės pajamos vienam asmeniui) per mėnesį yra mažesnės kaip 1,5 valstybės remiamų pajamų (toliau – VRP) dydžio – 153 Eur;

ligos, nelaimingo atsitikimo, netekus maitintojo, mokiniams arba mokinius auginantiems bendrai gyvenantiems asmenims, patiriantiems socialinę riziką, bendrai gyvenantiems asmenims auginantiems tris ir daugiau vaikų, vaikus auginantiems neįgaliems bendrai gyvenantiems asmenims ir mokyklų rekomenduojamais atvejais, atsižvelgiant į bendrai gyvenančių asmenų arba vieno gyvenančio asmens gyvenimo sąlygas (surašius buities ir gyvenimo sąlygų patikrinimo aktą), mokiniai turi teisę į nemokamus pietus, jeigu vidutinės pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės kaip 2 VRP dydžiai – 204 Eur.

Dėl socialinės paramos mokiniams pareiškėjas (vienas iš mokinio tėvų ar kitų bendrai gyvenančių pilnamečių asmenų, globėjų (rūpintojų), pilnametis mokinys ar nepilnametis mokinys, kuris yra susituokęs arba emancipuotas) kreipiasi į deklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybės administraciją, jei gyvenamoji vieta nedeklaruota, – į gyvenamosios vietos savivaldybės administraciją.

Pareiškėjas, gyvenamąją vietą deklaravęs Jonavos rajone ar gyvenamosios vietos nedeklaravęs, bet gyvenantis Jonavos rajone dėl socialinės paramos mokiniams kreipiasi į Socialinės paramos skyrių ar Socialinės paramos skyriaus specialistą seniūnijoje užpildydamas prašymą-paraišką socialinei paramai mokiniams gauti ir prideda dokumentus, reikalingus socialinei paramai mokiniams gauti. Prie prašymo-paraiškos reikia pridėti pažymas apie pajamas (gautas per 3 praėjusius iki kreipimosi dėl socialinės paramos mokiniams mėnesius arba kreipimosi mėnesio) ir priklausomai nuo aplinkybių kitas pažymas, reikalingas socialinei paramai mokiniams gauti.

Jei kreipimosi dėl socialinės paramos mokiniams metu bendrai gyvenantys asmenys ar vienas gyvenantis asmuo gauna piniginę socialinę paramą pagal Lietuvos Respublikos piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą, pareiškėjas pateikia mokyklos ar gyvenamosios vietos Savivaldybės administracijai laisvos formos prašymą socialinei paramai mokiniams gauti. 

Jei socialinė parama mokiniui būtina ir mokinio tėvai, globėjai (rūpintojai) nesikreipia dėl socialinės paramos mokiniams, mokykla apie tai raštu informuoja mokinio gyvenamosios vietos Savivaldybės administraciją ir pateikia turimą informaciją, reikalingą socialinei paramai mokiniams skirti. Tokiu atveju šios paramos prašo mokykla.

Socialinės paramos skyriaus inf.