Paskelbtas Rajono naujienos

Dar kartą pažabojo savo „žvėris“

Penktadienis, 01 September 2017 15:07 Parašė 

Nedidelis būrelis žeimiečių, jonaviečių ir vilniečių neseniai surengė žygį senais motociklais po Kėdainių, Kauno, Prienų, Vilkaviškio, Jonavos rajonus. Iš viso nuvažiavo maždaug 500 km, skirdami savo žygį artėjančiam Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui.

Žeimietis Kazimieras Mackevičius: „Idėja manyje kirbėjo jau seniai. Laisvalaikiu remontavau savo senuką „IŽ – Jupiter 3“, pirktą 1976 m., ir svarsčiau, kur čia išlėkti. Ilgus metus metalinis žirgas „slapstėsi“ garaže ir gerokai atitrūko nuo šių dienų technikos pasaulio. Kartą sumaniau juo atsikratyti: padovanojau senam bičiuliui. Tačiau po kurio laiko dovaną atsiėmiau, nes ir bičiulis nežinojo, ką su juo veikti.“

O buvo laikai, kai šis „žvėris“ nešiojo Kazimierą, tuomet dar jauną informatikos specialistą, Vidurinės Azijos, Dagestano, Armėnijos, Gruzijos keliais ir stepėmis, skraidino siaurais takais su bendraminčių komanda nuo Baltosios iki Juodosios jūros, nuo jos – vėl iki Baltijos. Kelionių romantiką Kazimierui, kaip ir kitam žeimiečiui – Pranui Dailidei, įskiepijo tuo metu Jonavoje gyvenęs garsus žygeivis, būsimasis signataras Gediminas Ilgūnas. Dabar, žeimiečio žodžiais, atėjo metas žygeivių patirtį ir įspūdžių troškimą perduoti jaunimui. Kitąmet vasario 16-ąją švęsime nepriklausomos Lietuvos jubiliejų, bet, matyt, nekursime savo rajone nei paminklų, nei aikščių, tad skirti šiai iškiliai datai žygį – išties prasmingas sumanymas.

Idėjos draugai atvėrė Pagiriuose surinktą nedidelį technikos muziejuką ir dar kartą patikrino ten išrikiuotus „žvėris“ – „IŽ  49“, „K – 750“, „K – 750 M“, šiems į talką visada galėjo suskubti „IŽ – Planeta 2“, „IŽ Jupiter – 2“, „IŽ Planeta 3“, „Java 350“. Motociklus užvedė kariškiai Paulius Diliūnas, Dalė Diliūnienė, aktoriai Gediminas Gutauskas, Mindaugas Papinigis. Nuo Žeimių birbiančių „technikos stebuklų“ komanda, priėmusi į savo gretas nors trumpam patį kelionių veteraną P. Dailidę ir bibliotekininkę Rūtą Mackevičienę, patraukė Kėdainių krašto link.

Pirmoji stotelė – Pagiriai. Ten, pasirodo, ne tik gražūs sodai, bet ir kuriamas motociklų muziejus, kurį smalsuoliai atidžiai apžiūrėjo. Po to pasižvalgyta Šėtoje, nukeliauta Panemunės pilių pusėn. Pagaliau Gelgaudiškyje išskleistos palapinės, sustota nakvynei.

Kitą dieną keliautojus pasitiko Birštonas. Kai kam teko paremontuoti savo „galiūnus“, į padangas pripūsti oro, o deficitiniu tapusį 6 V akumuliatorių pakeisti nauju. Pravėrę kurorto bibliotekos duris, keliautojai bibliotekininkėms padovanojo sostinėje neseniai išaustą ir artėjančiai istorinei datai skirtą tautinę juostelę. Beje, jas gavo visi, kas su keliautojais bendravo, domėjosi jų tikslu.

Suvalkiečiai, pasirodo, dosnūs žmonės. Netoli pasienio, pas ūkininkus, teko pasivaišinti čiobrelių arbata su medumi, aptarti kaimo problemas. O Čiobiškyje narsuolių laukė senoviniu lynu valdomas keltas, ant kurio užkėlus motociklus teko forsuoti Nerį. Mažai kas žino, kad ant Nemuno kranto, Prienų prieigose, stūkso 1937 m. statytas ir 1990 m. atnaujintas paminklas kunigaikščiui Kęstučiui. Keliautojai dar kartą prisiminė, kuo šis vyras garsino Lietuvą, kaip kovojo su kryžiuočiais.

Pagaliau – mūsų rajonas. Čia pirmiausia įveikta netoli Kulvos stūksanti kalva, pagerbtas ir paminėtas, kaip spėjama, amžinai savo tėviškėje likęs vienas iš Reformacijos pradininkų Abraomas Kulvietis.

Toliau – Vepriai, Ukmergė, vėl Pagiriai. Per tris dienas įveikus 499 km, atsirado daugiau pasitikėjimo ir savimi, ir senutėle technika. Patikrinta dabartinių eismo dalyvių kultūra. Ne vienas stebėjosi, kad senuose motocikluose posūkiai buvo rodomi ne žibintais, o tam tikrais rankų ženklais, arba, tarkime, akumuliatoriai aušinami tik oru. Beje, 60 km per valandą greitis nieko per daug nešokiravo, keistoji kolona nesukėlė įtarimo net policijai.

„Manome, kad mūsų akcija „Apjuoskime Lietuvą tautine juostele“ iš dalies pavyko. Toliau važiuoti nesiryžome, nes motociklai – ne baikerių supertechnika. Norėtųsi, kad ateityje tos „javos“ ir tie „jupiteriai“ dar neužspringtų“, – sakė savo gimtuosiuose Žeimiuose atostogaujantis vilnietis K. Mackevičius.

Milda UŽKURYTĖ