Paskelbtas Aktualijos

Jonavos rajono savivaldybėje prasidėjo saugaus eismo akcija „Apsaugok mane“

Trečiadienis, 23 August 2017 11:42 Parašė 

Aštuoniolika metų. Tokią sukaktį šiais metais švenčia viena didžiausių saugaus eismo akcijų Lietuvoje – „Apsaugok mane“. Kaip ir kasmet, artėjant rudeniui, jos iniciatorė bendrovė „Lietuvos draudimas“ kartu su Jonavos rajono savivaldybe kviečia visus eismo dalyvius keliuose būti itin budriais ir ypač saugoti vaikus, vėl sugrįžtančius į mokyklas. „Lietuvos draudimas“,  kaip ir kasmet, visus rajono moksleivius visą rugsėjį apdraus nuo nelaimingų atsitikimų eismo įvykių metu, o savivaldybė „Apsaugok mane“ ženklu pažymės perėjas prie mokyklų.

„Lietuvos draudimo“ organizuojamos vaikų saugumo keliuose akcijos „Apsaugok mane“ pradžia Jonavoje bus paminėta ir dovanomis rajono mokyklose besimokantiems pradinių klasių moksleiviams.

Liemenės – saugioms vaikų išvykoms

„Lietuvos draudimas“ šiemet skiria dar daugiau dėmesio mažųjų eismo dalyvių – vaikų – saugumui keliuose. „Lietuvos draudimas“ nupirko ir mokykloms dovanojo vaikiškas šviesą atspindinčias liemenes. Jomis bus aprūpinti visi savivaldybės pradinių klasių moksleiviai.

„Liemenės, kurios atspindi šviesą, yra viena paprasčiausių, bet itin svarbių priemonių, užtikrinančių pėsčiųjų saugumą keliuose. Jos ypač reikalingos rudens ir žiemos sezonu, kai greitai temsta: dėvima liemenė gali apsaugoti nuo skaudžios nelaimės ir mieste, ir užmiestyje. Mokyklose tokių liemenių trūksta arba jų visai nėra, nors vaikai dažnai vyksta į įvairias ekskursijas, pažintines keliones. Tikime, kad nuo šiol moksleivių išvykos bus ir ryškesnės, ir saugesnės“, – sako „Lietuvos draudimo“ Nevėžio skyriaus vadovas Rolanas Blėdis.

„Lietuvos draudimas“ Jonavos rajono savivaldybės mokykloms padovanos 1668 šviesą atspindinčias  liemenes, papuoštas „Apsaugok mane“ ženklu.

Nutikus nelaimei – nemokamas draudimas

Bet nuo nelaimių nėra apsaugoti ir patys atsargiausi. Todėl „Lietuvos draudimas“ ir šiemet akcijos metu nemokamai apdraudė asmens draudimu visus Lietuvos moksleivius. Šis draudimas galioja visoje Lietuvoje visą parą, visą rugsėjo mėnesį. Kiekvienas šalies moksleivis nuo nelaimingų atsitikimų kelyje yra apdraustas 5 tūkst. eurų suma.

„Norime, kad tėveliai, išleisdami savo vaikus į mokyklas, neturėtų papildomų rūpesčių ir galėtų jaustis ramūs. Todėl draudimo apsauga mokyklinio amžiaus vaikams įsigalios automatiškai pačią pirmą mokslo metų dieną, o dėl to tėveliams nieko daryti nereikia. Svarbiausia, kad, nutikus nelaimei kelyje, jie žinotų, jog gali kreiptis į mus dėl patirtos žalos atlyginimo“, – sako Rolanas Blėdis.

Moksleivio, kuris keliaudamas pėsčiomis šį rugsėjį pateks į eismo įvykį, tėvai ar globėjai kviečiami apie tai iš karto pranešti „Lietuvos draudimui“ telefonu 1828. Užregistravus įvykį, bendrovės specialistai išsamiai paaiškins, ką daryti toliau.

Pernai akcijos metu „Lietuvos draudimas“ sulaukė 14 pranešimų apie eismo įvykius, kuriuose nukentėjo pėstieji vaikai. Nukentėjusių vaikų amžius buvo nuo 7 iki 15 metų, tarp jų yra 8 berniukai ir 6 mergaitės.

Patarimai ir vairuotojams, ir vaikams

Pasibaigus vasarai, į gatves išrieda daugiau vairuotojų, o į mokyklas išskuba ir būriai moksleivių. Kol vaikai po atostogų sugrįš į ritmą ir prisimins saugaus eismo taisykles, „Lietuvos draudimas“ ragina vairuotojus keliuose neskubėti ir rugsėjį vairuoti itin atidžiai.

Jonavos rajono savivaldybės darbuotojai taip pat pasirūpino, kad prie mokyklų esančios perėjos būtų paženklintos ryškiu „Apsaugok mane“ ženklu, kurį per tiek metų atpažįsta didžioji dauguma vairuotojų.

„Jau aštuonioliktus metus kreipiamės į Lietuvos vairuotojus: mūsų visų dėmesingumas ir taisyklių laikymasis užtikrina, kad mažieji eismo dalyviai, neretai po ilgųjų vasaros atostogų išsiblaškę ir mažiau atidūs, pasieks mokyklą ar namus saugiai. Statistika rodo, kad rugsėjo mėnesį nelaimių keliuose, kai nukenčia vaikai, mažėja, o tai reiškia, kad visų mūsų elgesys ir atsakomybė duoda norimų rezultatų“, – sako Rolanas Blėdis.

Apie saugaus eismo taisykles su vaikais prieš naujuosius mokslo metus raginami pasikalbėti ir tėveliai. „Vaikams svarbu priminti elementarius, bet kartais gyvybiškai svarbius dalykus: kaip tinkamai pereiti perėją be šviesoforo, kodėl negalima eiti per gatvę degant geltonam šviesoforo signalui, kaip teisingai vestis dviratį per perėją. Tai gali padėti vaikui reikiamu metu priimti teisingą sprendimą“, – sako Rolanas Blėdis.

„Lietuvos draudimo“ inicijuojama akcija „Apsaugok mane“ Lietuvoje vyksta nuo 2000-ųjų ir yra tapusi rudens tradicija. Skaičiuojama, kad šiemet Lietuvos miestuose ir miesteliuose specialiu akcijos ženklu bus paženklinta apie 1 tūkst. prie mokyklų esančių perėjų, o „Lietuvos draudimas“ iš viso apdraus daugiau kaip 300 tūkst. moksleivių.

Lukoševičiūtės nuotr.