Paskelbtas Miesto naujienos

Šventėje deklaravome meilę Jonavai

Antradienis, 08 August 2017 11:34 Parašė 

Rugpjūčio 5-ąją Jonava minėjo 267-ąsias miesto įkūrimo metines. 1750 m. Marija Kosakovskienė išrūpino Jonavai Lietuvos ir Lenkijos karaliaus Augusto III privilegiją „įkurti Jonavos miestelį, leisti jame turgus ir prekymečius, apgyvendinti laisvus įvairių religijų žmones, t. y. krikščionis, totorius, žydus...“ Ši data ir laikoma mūsų miesto gimtadieniu. Tad saulėtą šeštadienį jonaviečiai pakvietė draugus ir miesto gerbėjus į svečius: čia vyko sporto ir kultūriniai renginiai, ekskursija po Jonavos įmones, įstaigas ir organizacijas, smagus koncertas ir įvairios atrakcijos – linksmybės tęsėsi iki nakties.

Jau nuo pat ryto prie miesto laikrodžio šurmuliavo rankdarbių turgelis, rodydamas praeiviams vaišingumą ir dosnumą. Neringa B. su dukromis Ąžuole ir Skaiste pristatė savo darbus, kurie išsiskyrė spalvų ryškumu, mistika ir linksmais pavadinimais: „Fėjytės“, „Stebuklingi veidrodėliai“, „Nuotaiką keliančios šukytės“ ir daug daug kitų akį džiuginančių apyrankių ir sagių...  

Jonavietė Rasa, keturių vaikų mama, žindydama savo mažuosius sugalvojo išbandyti jai naują amatą – slingo karolius, t. y. natūralius medienos karoliukus apmezgė spalvotais medvilniniais siūlais. Gavosi puikūs daikčiukai, nukreipiantys vaiko dėmesį maitinant krūtimi, stovint eilėje ar važiuojant transportu. Tokius karolius vaikas saugiai gali dėti į burnytę, graužti – taip masažuojamos mažylio dantenos, lavinasi pirštukai. Ant jos stalelio puikavosi ne tik karoliai, bet ir gražiausios riešinės. 

Žolininkė Danutė siūlė praeiviams: „Prieskonių ant zupės, o gal kokį negalavimą padės įveiktc.“ Ją pakalbinusiems dovanojo mėtų arbatos maišelį. „Psychedelic Jewellery“ rankų darbo papuošalai sukurti su meile, įkvėpti gamtos spalvų, mandalos galių“, – sakė autorė, rodydama apyrankes, pakabutį su opalito sklaidos akmenėliais (opalitas – šiek tiek panašus į pieninį kvarcą akmuo – turi dar ir rausvo, gelsvo spindesio, nors yra dirbtinis, tačiau visame pasaulyje yra populiarus dėl savo neįprasto grožio). 

Oksana E. kvietė įsigyti dekupažo būdu puoštų medinių dėžučių. Jonavietė Nina R. demonstravo savo darbo papuošalus ir raktinę, Jonavos r. neįgaliųjų veiklos centro kolektyvas – darbus iš keramikos ir odos. Besižvalgančius praeivius sužavėjo Alekso C. paveikslas „Jonavos šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia“ ir kt. 

Nuo raštų įvairovės raibo akys, žiūrint į šiltas, praktiškas ir madingas riešines bei sertifikuotas tautinio paveldo juostas, kurias išaudė tautodailininkė Ilona M. Beje, moteris išsiskyrė ir savo apranga, puoselėjančia senojo amato tradicijas. Galima buvo įsigyti ir senojo stiliaus odinį „sakvojažą“, pakabutį „Kempiniuką“ ar odinį maišelį pinigėliams. „Tai – mano laisvalaikis, užsiėmimas su vaikais“, – juokavo jonavietis odininkas Arvydas. 

Šventinę nuotaiką kūrė „Pololo“ kolektyvas, užsilipęs ant dviejų ir daugiau metrų aukščio kojūkų – retenybė Jonavoje. Ryškiai apsirengę, nugrimuotais veidais jaunuoliai iš Maskvos, Rygos ir Visagino gerą valandą demonstravo savo sugebėjimus ir ištvermę. Linksmas besišypsantis personažas Kiškis – Aleksandras, Balerina –Jevgenija sukosi kaip tikra balerina ant puantų, tokia aukšta ir grakšti. Andrė žaidė su didžiuliu mėlynu balionu ir juo „kibino“ praeivius, o Renis sveikinosi su vaikais ir suaugusiaisiais, einančiais per J. Basanavičiaus gatvės ir žiedo perėją. Vėliau šiuos dičkius mačiau Joninių slėnyje laikančius Jonavos miesto raides prie miesto vėliavos pakėlimo vietos.

Eitvydė PRANEVIČIENĖ

***

Šventę papuošė Jonavos įmonių, įstaigų, organizacijų, kolektyvų, kompanijų, šeimų ir visų norinčiųjų spalvinga ir linksma eisena miesto gatvėmis. Ją lydėjo „Vilniaus mušamieji“. Darniai į Joninių slėnį atžingsniavusius šventinės eisenos dalyvius pasitiko gausiai susirinkę jonaviečiai ir miesto svečiai. Skambėjo nuoširdūs palinkėjimai miestui ir jo gyventojams. Visas slėnis džiugiai įsiliejo į masinį šokio sąspietį.

Iki liepos pabaigos gyventojai buvo kviečiami dalyvauti fotokonkurse ir sukurti mūsų miesto vardą įvairiomis priemonėmis bei būdais ir tai nufotografuoti. Miesto šventės metu buvo apdovanoti daugiausiai balsų surinkusių nuotraukų autoriai. 

Vienas iš miesto gimtadienio akcentų – antrus metus iš eilės skelbiamo konkurso „Sukurta Jonavoje“ apdovanojimai. Šiemet laimėtojais pripažinti UAB „Voltas IT“ paslauga „OBDeleven“, UAB „A Grupė“ gaminys „Šiurkštus, masažinis lino rankšluostis NATURAL“, L. Grigaliūnės paslauga vaikų švenčių ir žaidimų erdvė Jonavoje „Pepės vilaitė“ ir UAB „Militera“ gaminys „Viešųjų erdvių paslaugų stotelė „Sun Eco“.

Justinas VENCKUS

***

Praėjusį savaitgalį renginių pynėje bene ryškiausi buvo kultūros ir sporto akcentai, skambėję muzikos akordais, šokiu, meniniu žodžiu. Šventėje, pavadintoje „Mes mylime Jonavą“, buvo ypač įsimintinos ne tik dviračių naktynės, naktinis krepšinis, egzotiškų šokių pamokos, rankdarbių turgelis prie miesto laikrodžio, bet ir Viešosios bibliotekos Knygų terasoje poezijos valanda „Nešuosi eilėraštį“. Čia kiekvienas jonavietis galėjo atsinešti po savo mėgstamiausią kūrinėlį ar net paskaityti savo kūrybos. Tokiu būdu pavyko „prikelti“ B. Brazdžionį, H. Radauską, E. Mieželeitį, M. Martinaitį, kitus klasikus, pasiklausyti jonaviečių tekstais suskambusių dainų, kurias atliko Andrius Šukutis ir Janina Altaravičienė.

Šeštadienio vakarą Joninių slėnis prisiminė neseniai čia šurmuliavusias Jonines – tiek mugės prekybininkų išmonės, tiek atrakcijų, gyvos muzikos. Scenoje išvydome „Vilniaus mušamuosius“, Juliją, Moniką ir Kristiną, jonavietį Ligitą Kernagį. Čia pat savo nesenstančiais hitais žavėjo E. Sipavičius, choras „De – Žavu“ ir Asta Pilypaitė, „Naktinės personos“, „Radistai“. Didžiąją Jonavos vėliavą slėnyje iškėlė mūsų jaunasis stalo tenisininkas Rimas Lesiv, kuris dabar bene labiausiai garsina Jonavą Lietuvos ir Europos pirmenybėse. „Kuo labiau mylėsime savo miestą, tuo jis bus gražesnis“, – tarė savo sveikinimo žodyje jonaviečiams rajono meras Eugenijus Sabutis.

Vaikštančiųjų dviračių takais tą vakarą dėmesį traukė ant žaliojo šlaito vaikų rankomis išdėliota popierinių balandžių mozaika, kuri savo kontūrais išryškino didžiulę širdį. O artėjant vidurnakčiui nuo kalnelio pažirusios fejerverkų kibirkštys, atrodo, dar kartą skelbė, kad mes tikrai mylime savo gimtadieniui pasipuošusį miestą.

Milda UŽKURYTĖ

***

Rugpjūčio 5 d. Jonavoje vyko įvairūs renginiai, skirti 267-ajam Jonavos gimtadieniui minėti. Į miesto šventės ,,Mes mylim Jonavą“ minėjimą aktyviai įsitraukė Jonavos rajono neįgaliųjų veiklos centras. 

Ankstyvą šeštadienio rytą Jonavos r. neįgaliųjų veiklos centro lankytojai ir gyventojai dalyvavo rankdarbių turgelyje prie miesto laikrodžio, kur buvo galima pamatyti ir įsigyti įvairių pačių neįgaliųjų gamintų darbelių: centro gyventojo A. Carevo tapytų paveikslų, centro lankytojo G. Nargalevičiaus, I. Danilevičiūtės, E. Ročkino, A. Paulausko ir kitų jaunuolių gamintų molio dirbinių, gyventojos L. Taranenko puodkėlių ir padėkliukų, lankytojos G. Širkaitės, M. Kazlausko, K. Traskauskaitės ir R. Adomavičiaus papuošalų ir atvirukų, Ž. Kalinauskaitės nėrinių, Ž. Skerniškytės siuvinėjimų ir kitų darbų.Jonavos rajono neįgaliųjų veiklos centras 14 val. priėmė miesto gyventojus ir svečius, atvykusius ,,gimtadienio autobusiuku“. Dalyviai galėjo susipažinti su įstaigos infrastruktūra. Vizito metu lankėsi 14 asmenų, jiems buvo pristatytos centro teikiamos paslaugos, miesto gyventojai turėjo galimybę pabendrauti su centro struktūrinio padalinio ,,Gyvenimo namai“ gyventojais, pamatyti iš arčiau jų buitį. Taip pat buvo parodytas filmukas apie centre vykdomus užsiėmimus, praktiškai galėjo išbandyti neformaliojo ugdymo veiklas.

Įstaigos pristatymo kulminacija buvo 17 val. įvykusi šventinė eisena, joje dalyvavo įstaigos lankytojai su savo tėveliais ir jos darbuotojai. Eisenos dalyviai buvo pasipuošę įstaigos atributika: žaliomis skarelėmis su įstaigos logotipu, vėliavėlėmis ir kt. Visos šventės metu vyravo gera nuotaika, džiaugiamės turėję galimybę pristatyti savo įstaigą iš arčiau, pabūti kartu ir pabendrauti su miestelio bendruomene bei jaustis jo svarbia dalimi. Dėkojame už gražią šventę.

Renata NARKEVIČIŪTĖ

***

Miesto šventės proga šiemet surengta „Atviro miesto akcija“ – tai puiki proga pažinti, kuo gyvena mūsų Jonava. Pirmą kartą gimtadienio proga jonaviečius į svečius pakvietė įvairios įstaigos ir organizacijos. Šventinį šeštadienį duris atvėrė ir į svečius pakvietė Jonavos miškų urėdija. Įstaigos svečius urėdijos darbuotojai supažindino su miško sodmenų auginimu, sodinimu, medienos ruoša ir kt. darbais. 
„Alio Jonavos“ inf.