Paskelbtas Laisvalaikis

Gatvės menininko darbai liudija apie neperdirbtų atliekų poveikį aplinkai

Antradienis, 18 July 2017 11:57 Parašė 

Kiekvienas mūsų išmetame daugybę smulkmenų, nereikalingų daiktų, apie tai net nesusimąstydami. Tačiau Portugalijos gatvių menininkas Artūras Bordalo, pasirinkęs Bordalo II pravardę, mano, kad atliekos turėtų rūpėti žmonėms. Norėdamas atkreipti jų dėmesį, portugalų kūrėjas ir jo padėjėjas per tris dienas sukūrė milžinišką trimatį baltos žiurkės atvaizdą, kuris pasižymi ypatingu spalvos ir plastinės formos jutimu. Šį gatvės meno kūrinį, pagamintą iš šiukšlių ir perdirbtų atliekų, buvo galima išvysti Paryžiuje ant Rue Oberkampf gatvėje pastatyto daugiaaukščio namo sienos ir juo grožėtis dvi savaites.

A. Bordalo – aplinkos apsaugos aktyvistas, talentingas portugalų gatvės menininkas, kartais laikomas „Šiukšlių gyvūnų“ kūrėju. Bordalo II, gimusio 1987 m. Lisabonoje, interesai labai anksti pasisuko į kūrybą ir pasipriešinimą vartotojiškiems varžtams. Didelį poveikį A. Bordalo darė jo senelis Realas Bordalo, kuris prijautė klasikinei tapybai, ir žinomi meno virtuozai – Spy, Meet Dran, Pawel Kuczynski, Vik Muniz.

Gegužės mėnesio pradžioje pasirodęs A. Bordalo „Lab rat“ – tai liudijimas šiuolaikinei kartai apie neperdirbtų atliekų poveikį žmogui ir aplinkai. Skirtingų instaliacijos komponentų – sugadintų automobilių buferių, medinių tarų ir apdegusių šiukšlių dėžių, padangų ir sutrūnijusių prietaisų – derėjimas yra ir chaotiškas, ir savitas: gyventojų išmesti daiktai Bordalo II kūryboje įsibrauna į kasdienybę, tampa čia pat, prieš stebėtojų akis, šnairuojančia žiurke, įsiterpia į gamtą, miesto kultūros žmogaus būtį, virsta jų dalimis. Šių detalių žaismu kalbama ir apie ateities technologijų keliamą pavojų asmens individualumui – laboratorinę žiurkę vaizduojančios šiukšlės iš dalies primena mikroschemas, implantuojamas į individų smegenis.

Vertėtų pabrėžti, kad A. Bordalo koliažų serijos gaminamos naudojant nenuostolingas medžiagas, dauguma jų randamos dykvietėse, apleistose gamyklose arba gaunamos iš atliekų perdirbimo bendrovių.

Parengta pagal „Support Street Art.info“