Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Sustabdyta prekyba nesaugiomis maisto kepimo grotelėmis

Antradienis, 18 July 2017 11:38 Parašė 

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad uždrausta prekiauti nesaugiomis kiniškomis maisto kepimo grotelėmis su medine rankena. Ištyrus šių gaminių mėginius nustatyta, kad iš jų į maisto produktus migruojantys geležies ir nikelio kiekiai ženkliai viršija teisės aktuose nustatytas didžiausias leistinas koncentracijas.

Į Lietuvą šiuos gaminius importavo UAB „Tiekimo projektai“ (Ateities pl. 31, Kaunas), gamintojas – New Zheng Da Hardware Co, Ltd, Kinija.  Atlikus laboratorinius tyrimus nustatyta, kad iš kepimo grotelių su medine rankena (57x22x32, kodas ZDBQ-4011B, b. k. 4779035064511) į maistą išsiskiria 18,0 mg/l geležies ir 0,978 mg/l nikelio. Tai atitinkamai 60 kartų viršija geležies ir beveik 10 kartų nikelio didžiausius leistinus migracijos į maistą kiekius (geležies, migruojančios iš gaminių į maistą kiekis neturi viršyti 0,3 mg/l, o nikelio –  0,1 mg/l).

Nustačius, kad kepimo grotelės neatitinka reikalavimų ir yra nesaugios, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė prekiauti šiais gaminiais. Dalis dar neišplatintų gaminių sulaikyti importuotojo sandėlyje, o jau išplatintus gaminius nurodyta surinkti iš rinkos. Vartotojai, įsigiję šios partijos nesaugias kepimo groteles, gali jas grąžinti į prekybos vietas ir atgauti sumokėtus pinigus.

Geležies ir nikelio yra daugelyje maisto produktų, tačiau per didelis geležies kiekis neigiamai veikia žmogaus virškinimo sistemą, o nikelis gali sukelti alerginę odos reakciją.

Apie nesaugias kepimo groteles VMVT informavo Europos Komisiją Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF.

VMVT inf.