Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

„Beržų komplekse“- kiaulių maro protrūkis. Paskelbta ekstremalioji situacija

Ketvirtadienis, 13 July 2017 09:14 Parašė 

Atsižvelgus į tai, kad UAB „Beržų kompleksas“ komerciniame kiaulių ūkyje Šilų kaime, Šilų sen., Jonavos r., nustatytas afrikinis kiaulių maras, Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu Jonavos rajone nuo 2017 m. liepos 12 d. 17.00 val. paskelbta savivaldybės lygio ekstremalioji situacija.

Šiuo metu yra apribota UAB „Beržų kompleksas“ ūkinė veikla.

Šilų k., UAB „Beržų kompleksas“ kiaulių fermoje, kurioje balandžio mėn. duomenimis buvo laikoma 25 131 kiaulė, skubus tyrimas pradėtas nugaišus keletui paršavedžių ir paršelių. Vienai iš nugaišusių paršavedžių ir 4 paršeliams Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje nustatytas AKM virusas.

Komplekse įvesti veiklos apribojimai ir pradėtas skubus įtariamo AKM protrūkio tyrimas, atrenkami papildomi mėginiai.

2011 m. šioje UAB „Beržų kompleksas“ kiaulių fermoje buvo užfiksuotas klasikinio kiaulių maro židinys. Tuo metu likviduojant maro židinį teko nugaišinti ir sunaikinti beveik 16 tūkst. kiaulių.

Primename, kad Jonavos rajone iki š. m. gruodžio 18 d. yra uždrausta privačiuose ūkiuose auginti kiaules, o komerciniuose ūkiuose yra taikomi apribojimai, susiję su afrikinio kiaulių maro kontrolės reikalavimais.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ragina ūkininkus stebėti auginamų kiaulių sveikatos būklę ir griežtai laikytis biosaugos priemonių. Kilus bet kokiam užkrečiamosios ligos įtarimui informuoti VMVT visa parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403 arba pranešti privačiam veterinarijos gydytojui.

 „Alio Jonavos“ inf.