Paskelbtas Miesto naujienos

Jonaviečiai dalyvavo prevencinėje dviračių žymėjimo akcijoje

Ketvirtadienis, 29 June 2017 08:32 Parašė 

Dviračiai – ne tik viena populiariausių transporto priemonių pasaulyje, bet ir viena labiausiai energiją tausojančių transporto priemonių. Dviračiai skirti ne tik tam, kad galėtume nukeliauti iš vienos vietos į kitą ar tiesiog savo malonumui pasivažinėti, lengvai ir greitai pasiekti darbą, bet ir sportui, įvairioms varžyboms, lenktynėms. Tai puiki priemonė laisvalaikiui praleisti, o ir amžius nevaržo važinėjimo dviračiu pasirinkimo galimybės – juo važinėja ir patys mažiausi, ir garbingo amžiaus senjorai. Važinėjimas dviračiu ne tik suteikia didžiulį malonumą, bet ir duoda naudos – dirba  įvairios raumenų grupės, gerėja širdies darbas, stiprėja bendra fizinė sveikata.

Šiltasis metų laikotarpis – tai laikas, kuomet itin padaugėja mėgstančių aktyvų laisvalaikį –  važinėjimą dviračiais, juolab kad mes, jonaviečiai, tam turime itin geras sąlygas – dviračių takus. Mieste matome dviratininkų gausą, pamėgusių šią ekonomišką ir ekologišką ir itin populiarią transporto priemonę. Tačiau gatvėse padaugėja ne tik dviratininkų, bet ir dviračių vagysčių. Vienas iš efektyviausių būdų, kaip apsisaugoti nuo vagišių, yra dviračių žymėjimas. Atradus vogtą žymėtą dviratį paprasčiau identifikuoti jo savininką, tad didesnė tikimybė jį praradus susigrąžinti.

Birželio 26 d. Joninių slėnyje vyko prevencinė dviračių žymėjimo akcija, kurią  organizavo  Jonavos policijos komisariato veiklos skyriaus pareigūnai ir Visuomenės sveikatos biuras. Saulėtą pavakarę gausiai rinkosi jonaviečiai, besirūpinantys savo dviračių apsauga. Buvo dalijami atšvaitai, liemenės su šviesą atspindinčiais elementais, knygutės mažiesiems apie saugų eismą, dviratininko atmintinė.

Kol buvo žymimi dviračiai, dviratininkams buvo primenama apie saugų važiavimą, atsakomybę už savo elgesį kelyje. Ne visi žino, kad važiuoti keliais dviračiu galima ne jaunesniems, kaip 14 m. asmenims, ir tik išklausius atitinkamą mokymo kursą – ne jaunesniems, kaip 12 m. asmenims Dviračio vairuotojai iki 18 m. (vyresniems nei 18 m. asmenims tai rekomenduojama), važiuodami keliu, privalo būti užsidėję ir užsisegę dviratininko šalmą. Reikėtų nepamiršti, kad šalmas – tai vienintelė efektyvi priemonė apsisaugoti nuo sunkių galvos traumų. Ant dviračio privalo būti atšvaitai ir žibintai. Dviratininkams svarbu ne tik patiems laikytis kelių eismo taisyklių, tačiau ir pasirūpinti savo saugumu – jie turi būti gerai matomi kitiems eismo dalyviams. Efektyviausia priemonė, padedanti išvengti eismo nelaimių, yra šviesą atspindinti liemenė. Prieš išvažiuojant į kelią būtina  patikrinti ar dviratis  techniškai tvarkingas. Kiekvienas dviratininkas, nepriklausomai nuo amžiaus, išvažiavęs į gatvę, tampa eismo dalyviu.

Jei dar nesuradote laiko išsitraukti giliau paslėptą dviratį, tai pats laikas tai padaryti – juk vasara tokia trumpa, o ir važinėdami prisidedate ne tik prie aplinkos saugojimo, bet ir savo sveikatos gerinimo bei bendros savijautos palaikymo. Puiki nuotaika – garantuota!

Irena PRATKELIENĖ

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė (jaunimo sričiai)