Paskelbtas Renginiai

Joninės Jonavoje: be alkoholio ir lietaus

Antradienis, 27 June 2017 11:16 Parašė 

Matyt, garsas apie kasmet Jonavoje rengiamą smagią Joninių šventę, išlaikiusią visas senąsias tradicijas, pasklido plačiai po Lietuvą, nes į Joninių slėnį susirinko ne tik gausus būrys miestelėnų ir rajono gyventojų, bet ir svečių iš įvairių šalies kampelių, net ir iš užsienio. Visus atvykusius į Jonavą tradiciškai pasitiko užrašai „Jonų respublika“. Šventės metu veikė vienadienės Jonų respublikos raštinė, kurioje buvo registruojami nauji Jonų respublikos piliečiai. Beje, 2005 m. įkurta respublika su sostine Jonava jau turi per 2300 užsiregistravusių piliečių iš Lenkijos, JAV, Olandijos, Norvegijos, Rumunijos, Ispanijos, Čekijos, Kroatijos, Italijos, Vokietijos ir iš 21 Lietuvos rajono.

Kaip ir kasmet, Joninių slėnyje netrūko linksmybių. Veikė amatų kiemeliai, viliojo „kermošius“, buvo galima paskanauti šašlykų, atsigaivinti vaisvandeniais ir kitais nealkoholiniais gėrimais, pasistiprinti sveikatą gerinančia ir stiprinančia žolelių arbata. Be to, masino išskirtiniai rankų darbo papuošalai, keramikos ir iš vytelių pinti gaminiai, nosį kuteno naminių dešrelių ir duonos kvapas, akys raibo nuo riestainių įvairovės.

Susirinkusiuosius linksmino grupės „Jonis“ ir „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, kolektyvai iš Jonavos. Vyko pasiučiausios polkos šokėjų ir muzikantų konkursas „Jono kieme – šurmulynė“, apdovanoti fotografijų konkurso „Žalu žalu žolynėlis“ autoriai. Daugiausiai balsų surinkusios nuotraukos buvo rodomos didžiajame šventės ekrane.

Miestelėnus ir svečius sveikino Jonų respublikos prezidentas, vyko naujojo prezidento inauguracijos iškilmės – gyventojų valia juo tapo rajono Savivaldybės tarybos narys, verslininkas Jonas Kaminskas, kuris šias garbingas pareigas perėmė iš Savivaldybės teatro režisieriaus Jono Andriulevičiaus. Tiesa, naujojo prezidento kadencija tęsis tik vienerius metus – iki kitų Joninių.

Žiūrovus stebino vandens ir ugnies reginys „Ein saulelė aplinkui dangų“ ir atlikėja Rasa Serra.

Šventės kulminacija – mistiškas šokančių spalvotų fontanų šou. Šventę papuošė fejerverkai ir naktišokiai su grupe „Kristal“ ir DJ Wild Dee.

Meilutės VENCKIENĖS fotoreportažas