Paskelbtas Rajono naujienos

Kariai treniruojasi apsisaugoti nuo atominės, biologinės ar cheminės atakos

Penktadienis, 16 June 2017 10:10 Parašė 

Naudojant vienintelę Baltijos šalyse esančią įrangą, Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono ABC (apsauga nuo atominio, biologinio ir cheminio ginklo) būrys integruotas į Vokietijos karių ABC kuopą pratybose „Geležinis vilkas“ treniruojasi neutralizuoti pavojingų medžiagų padarinius technikai ir kariams, moko pratybų dalyvius kokių apsaugos priemonių reikia imtis pakliuvus į užterštą teritoriją.

Lietuvos ir Vokietijos jungtinis ABC padalinys organizuoja ypatingas pratybas, kurių metu mokoma, kaip atliekamos personalo ir technikos švarinimo procedūros, esant realiam atominiam, biologiniam ar cheminiam užterštumui. Mokymuose kariai praktiškai atlieka visas apsaugos ir švarinimo procedūras.

Vokiečių karo inžinieriai treniravosi net ir didžiausių technikos priemonių - tankų „Leopard 2“ švarinimą nuo kenksmingų medžiagų. Tuo tarpu lietuviai demonstravo savo galimybes atlikdami vokiečių šarvuočio „Marder“ švarinimo procedūras. Švarinimo procedūras Lietuviai atlika su moderniais, daugiafunkcinės paskirties švarinimo konteineriais DECONTEIN 3000 GDS, kurie yra vieninteliai ne tik Lietuvos, bet ir Baltijos šalių kariuomenėse.

Vokietijos kariai džiaugiasi galimybe treniruotis su lietuvių karo inžinieriais ir gyrė lietuvius už gerą pasiruošimą, profesionalumą, motyvacija operatyviai ir tiksliai atlikti užduotis, norą tobulėti.

Bendros švarinimo pratybos naudingos abiem šalims, kurios gali gerinti tarpusavio sąveiką, pasidalinti patirtimi, patobulinti įgūdžius ir geriau išmokti dirbti su daugiafunkcinės paskirties švarinimo konteineriais.

Per vieną savaitę „Geležinis vilkas“ pratybose, dalyvaujantys karo inžinerijos ABC specialistai teoriškai ir praktiškai treniruos visus pratybų dalyvius esančius Ruklos pratybų dalyje  - virš 1000 karių.

Karinės pratybos „Geležinis vilkas“ vyksta Pietų, Vidurio ir Rytinėje Lietuvos dalyse. Jų metu vertinamas nesenai sukomplektuoto NATO priešakinio bataliono Lietuvoje pasirengimas vykdyti užduotis. Treniruojamas „Geležinio vilko“ ir „Žemaitijos“ brigadų štabų gebėjimas planuoti ir organizuoti  gynybines ir puolamąsias operacijas apgyvendintoje vietovėje tarptautinėms batalionų taktinėms grupėms, gerinama tarpusavio sąveika su sąjungininkais. Taip pat šių pratybų metu bus treniruojamasi veikti kartu su atvykstančiais NATO padaliniais iš Lenkijos, siekiant sujungti pajėgas Suvalkų ruože.

Pratybose dalyvauja apie 5300 karių iš Lietuvos ir 10 NATO šalių: Belgijos, Didžiosios Britanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Kroatijos, Rumūnijos, Vokietijos, Norvegijos, Nyderlandų ir Portugalijos.

„Geležinis vilkas 2017“ yra Baltijos šalyse ir Lenkijoje vykstančių „Kardo kirtis“ (angl. „Saber Strike“) pratybų dalis. Šias pratybas planuoja ir organizuoja JAV Sausumos pajėgų Europoje vadavietė. Šių metų pratybų pagrindinis dėmesys yra NATO priešakinių batalionų treniravimas ir jų veiksmų suderinamumo su NATO sąjungininkais gerinimas. Tarptautinėms operacijoms vadovauti paskirtas Tarptautinio Šiaurės Rytų korpuso štabas Šcecine.

„Geležinis vilkas 2017“ visuomenės informavimo centras