Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Ūkininkams naudinga informacija – VMI atmintinėje

Ketvirtadienis, 08 June 2017 15:42 Parašė 

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad ūkininkams parengė atmintinę, padėsiančią susipažinti su paprastesne leidimų įsigyti lengvatiniu akcizų tarifu apmokestinamų dyzelinių degalų, skirtų žemės ūkiui, išdavimo tvarka. Joje mokesčių mokėtojai ras su mokestinių prievolių vykdymu, degalų apskaita susijusią informaciją, atsakymus į kitus aktualius klausimus. Atmintinę galima rasti VMI interneto svetainėje.

Pasikeitus leidimų įsigyti lengvatiniu akcizų tarifu apmokestinamų dyzelinių degalų, skirtų žemės ūkiui, išdavimo tvarkai, nebereikia teikti prašymų VMI. Leidimai su apskaičiuotu lengvatinių degalų kiekiu generuojami automatiškai pagal VMI turimus duomenis apie deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir praeitų ūkinių metų (nuo liepos 1 d. iki kitų metų birželio 30 d.) kuro įsigijimų duomenis. Leidimai VMI nebepasirašomi, todėl ūkininkai ir juridiniai asmenys juos gali peržiūrėti ir atsispausdinti savarankiškai prisijungę prie VMI svetainės, nebereikia vykti į aptarnavimo padalinius atsiimti leidimo.

Kuro tiekėjui (degalinei) degalų naudotojai turi pateikti tik asmens dokumentą ir atsispausdintą leidimą. Leidime yra suformuotas kodas, kurį nuskenavusi degalinė ir kiti degalų tiekėjai gali iš karto leidimo duomenis matyti VMI administruojamoje Akcizų informacinėje sistemoje (AIS) ir fiksuoti kuro įsigijimą, po operacijos pirkimo duomenis pateikti į AIS ir pan., todėl gazolių įsigijimo apskaitos lentelės tiekėjui teikti taip pat nereikės.

Tiesa, norint gauti leidimus lengvatiniu akcizų tarifu apmokestinamiems degalams, skirtiems žuvininkystei ar šildymui, prašymus, kaip ir anksčiau, mokesčių mokėtojams teikti reikės.
VMI primena, kad savarankiškai aktualią informaciją mokesčių klausimais, seminarų dalijamąją medžiagą, paaiškinimus ir komentarus galima rasti www.vmi.lt. Išlikus neaiškumams pasikonsultuoti su VMI specialistais mokesčių klausimais galima paskambinus tel. 1882 arba +370 5 255 3190. Telefonu suteikta konsultacija yra lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi ir saugomi 5 m.

INSTRUKCIJA, KAIP RASTI PARENGTĄ LEIDIMĄ MANO VMI PORTALE (PDF)
1. Žingsnis. Kairiajame portalo meniu pasirinkite Mokesčių mokėtojo kortelė -> Kiti duomenys (leidimai, pažymos, sutartys ir kt.) ir atsivėrusiame lange spauskite Pažymėjimai / leidimai taikyti akcizų lengvatas.
2. Žingsnis. Atsivėrusiame lange pamatysite galiojantį leidimą ir praėjusių 5 m. leidimus. Norėdami peržiūrėti ir / arba atsispausdinti leidimą, paspauskite aktyvią leidimo nuorodą. Norėdami peržiūrėti duomenis apie galiojančio leidimo leistiną įsigyti gazolių kiekį ir jo likutį, spauskite nuorodą „Degalų limitas“.

Parengta pagal VMI inf.