Paskelbtas Aktualijos

Kur Jonavoje galima maudyti šunis?

Penktadienis, 02 June 2017 11:08 Parašė 

Į „Alio Jonavos“ redakciją kreipėsi skaitytojas, kuris norėtų sužinoti, kuriuose Jonavos miesto vandens telkiniuose galima maudyti šunis ir kitus gyvūnus augintinius. Pasak vyro, yra šunų veislių, kurioms vanduo tiesiog būtinas, bet kai kurie gyventojai netoleruoja tvenkinyje maudomų gyvūnų, nors tai daroma toli nuo žmonių maudymosi vietų ir oficialių paplūdimių.

Netolerantiški jonaviečiai
Skaitytojas laiške taip pat rašo: „Jonavos tvenkinius juosia puikūs dviračių takai. Čia įrengtos specialios šunų išmatų surinkimo dėžutės, todėl nenuostabu, kad šiais maršrutais vaikštinėja labai daug šunų mylėtojų. Mes – taip pat ne išimtis. Mūsų augintinis yra vandens veislės šuo, vanduo yra neatskiriama jo gyvenimo dalis, todėl nuvedame jį į tolimiausiame tvenkinyje šalia dviračių tako esančią brastą. Čia dažniausiai sėdi keli žvejai, įšoka išsimaudyti vienas kitas vietinis gyventojas. Tai – tiesiog nuo nendrių išvalyta dumblėta pakrantė, kurios, mūsų manymu, negalima vadinti oficialiu paplūdimiu.

Čia nėra jokių specialių ženklų, draudžiančių augintiniams įbristi į vandenį. Tačiau būtent šioje vietoje jau ne kartą susidūrėme su piktai nusiteikusiu piliečiu, kuris atkakliai tvirtina, jog tai yra tik žmonėms skirtas tvenkinys, o šunis maudyti jame draudžiama. Jo nuomone, mes pažeidžiame augintinių laikymo ir kitas viešąsias taisykles, teršiame vandenį, platiname užkrečiamąsias ligas ir pan.“

Europoje šunims maudytis netrukdoma
Jonavietis laiške pasakoja, kad jam su augintiniu tenka daug keliauti po Europą. „Vakaruose žmonės yra labai tolerantiški. Žinoma, ten augintinius taip pat draudžiama vestis į oficialius paplūdimius. Tačiau nepažymėtose teritorijose galima maudytis laisvai, niekas dėl to nepriekaištauja. Maža to, turistų lankomose vietose, pvz., Gardos ežere Italijoje, Šveicarijos kalnų ežeruose, Kroatijos paplūdimiuose, netgi Zalcburgo (Austrija) centriniame miesto fontane, per 5 m. (tiek metų augintiniui) nesame išgirdę nė vieno priekaišto nei iš turistų, nei iš valdžios atstovų ar tvarkdarių.

Kai lauko temperatūra viršija 20–25 laipsnius, pasivaikščiojimų metu augintinius tiesiog būtina sudrėkinti (atvėsinti), kad jie neperkaistų. Nesuskaičiuojama daugybė augintinių maudosi laukiniuose (ne oficialiuose) paplūdimiuose Europoje, ir niekam tai netrukdo. Kroatijoje teko apsilankyti specialiu ženklu pažymėtame paplūdimio ruože, skirtame būtent šunims. Čia pat, šalia šio paplūdimio, įrengtas nudistų pliažas, bet žmonių tai netrikdo. Tačiau Jonava – ne Europa“, – apgailestauja su problema susidūręs jonavietis.

Kyla konkretūs klausimai
Taigi skaitytojas klausia: „Ar Jonavos teritorijoje yra numatyta speciali vieta, kur oficialiai būtų galima maudyti augintinį ir nereikėtų gadintis nuotaikos dėl netaktiškų ir netolerantiškų tautiečių pastabų? Ar Jonavos miesto teritorijoje visi kailį į vandenį įmerkę keturkojai yra pažeidėjai, o sušlapusių augintinių šeimininkus reikėtų bausti administracine tvarka? Tuomet gal prie vandens vertėtų pastatyti patrulius, kad šie bausdami surinktų daugiau lėšų į miesto biudžetą?“

Specialių vietų nėra ir nebus
Jonavos miesto seniūnas Povilas Beišys trumpai pakomentavo šią situaciją: „Specialios vietos Jonavoje maudytis šunims nėra numatyta, ateityje jos įrengti taip pat neplanuojama. Paplūdimiuose ir kitose vietose, kur maudosi žmonės, gyvūnus maudyti draudžiama.“

Puiki idėja – vasaros darbams
Iš seniūno komentaro taip ir nepaaiškėjo, ar galima maudyti šunis tose vietose, kur nėra oficialių žmonių paplūdimių, ar vis dėlto maudyti šunų apskritai negalima. Šioje situacijoje turbūt geriausias patarimas būtų veikti pagal metodą „neprašyk leidimo, bet maldauk atleidimo“. O kol kas šunų mylėtojai maudo savo augintinius ten, kur nėra draudžiamųjų ženklų, ir viliasi, kad Jonavos valdžia atkreips dėmesį į šią problemą ir priims sprendimą įrengti bent kelias šunų maudymo vietas, kurios būtų pažymėtos specialiais ženklais.

Šunys nėra išrankūs, smėlio ar gultų jiems nereikia. Nereikia ir brangių persirengimo kabinų – užtektų tik ženklo, kad šeimininkai galėtų apsiginti nuo pasipiktinusių miestiečių.

„Alio Jonavos“ inf.
Laiško autoriaus pavardė redakcijai žinoma