Paskelbtas Miesto naujienos

Kantrybės. Naminių gyvūnėlių kapinės bus

Trečiadienis, 31 May 2017 08:19 Parašė 
Čia, Kosmonautų gatvėje, bus automobilių parkavimo aikštelė Čia, Kosmonautų gatvėje, bus automobilių parkavimo aikštelė

Apsipylęs įvairiausių atspalvių kvepiančiais žiedais, miestas praėjusį pirmadienį atrodė prabangiai. Na ir kas, kad vietomis koks šaligatvis aptrupėjęs ar vienur kitur svėrės šiepia ryškiai geltonus žiedelius. Viskas padaroma darymo būdu: piktžolės išraunamos, šaligatvis perklojamas, su žeme sulyginami niekam  nereikalingi „bunkeriai“...

Kas tvarkytina mieste? Į tradicinę jo apžiūrą žiniasklaidos atstovus, savivaldybės specialistus pakvietė rajono meras Eugenijus Sabutis.

Aplink Jonavos sporto areną sukiojasi darbininkai: tvarkoma jos paradinė pusė – aikštelė; nemažas plotas laukia atvažiuojančio juodžemio  ir t. t. Kaip sakė miesto seniūnas Povilas Beišys, rangovas trūkumus žino, ir jie bus pašalinti. Vienintelis klausimas – kada, mat turėjo darbus baigti iki š. m. birželio 1 d.

Meras atkreipia dėmesį, kad Žeimių gatvėje, einant nuo poliklinikos link centro pro sporto areną, trūksta suolelių poilsiui. Jie – be jokių išlygų – privalo atsirasti kuo greičiau.

Turbūt gana žmogiška kaip įmanoma labiau trumpinti kelią, bet gal reikia ir saiko turėti? Pasibaigia renginys sporto arenoje ir pasipila žmonės į Žeimių gatvę, o jų dauguma – tiesiai per žaliąją veją. Sakysit, veja tam ir yra, kad ją tryptum? Bet, pripažinkit, nekaip atrodo išminti takai takeliai... Tad mąstoma ateityje iškloti keletą praėjimų per veją, o jei tai nepadės, tai,  ko gero, ir tvorelės prisiprašysime...

Jau po truputį tvarkomi šuliniai, esantys vidury miesto gatvių, vairuotojams nebe taip dažnai tenka pavojingai manevruoti, bet rajono vadovas primena miesto seniūnui, kad saugiam eismui trukdo virš kelio dangos (sukant į ligoninę) iškilęs šulinys.

Važiuojame į Kosmonautų g. 5, 7, 9 namų kiemą. Ne tik čia, bet ir kituose kvartaluose reikia sutvarkyti šaligatvius, kai kuriuos praplatinti, kad būtų patogu vaikišką vežimėlį stumti, kai kuriuos iš naujo pakloti. O kaip Rimkų mikrorajono kiemai? – į šį žiniasklaidos klausimą meras atsako, kad kai bus baigta tvarkyti Chemikų gatvė, ateis eilė ir kiemams. Logiška. Juk ir Roma ne per dieną buvo pastatyta.

Kiek tolėliau šių Kosmonautų gatvės namų pluša darbininkai: čia bus automobilių parkavimo aikštelė, dalyje ploto sužaliuos veja, o kaip tą plotą pagyvinti, apželdinti – seniūnija idėjoms atvira.  Savo eilės laukia teritorija prie Kosmonautų gatvės 11-ojo namo. Pasak mero, reikės pasitarti su architektais, išklausyti gyventojų nuomones, pasiūlymus.

Vaizdą gadina prie Kosmonautų 3B devynaukščio esantis dar sovietmečio laikų „bunkeris“. Statinys neaiškus, niekam nenaudojamas, nebent šiukšlėms suversti. Todėl turėtų būti sulygintas su žeme.

Rajono merui Lietavos gatvės 15,17 namų gyventojai skundžiasi, kad čia nėra vaikų žaidimų aikštelės. Tiesa, mažyliai gali žaisti prie 29-ojo namo esančioje aikštelėje. Kaip žinia, tokios aikštelės, ypač modernios, nepigios, daug kainuoja jų priežiūra, tad labai atsakingai svarstoma, kur jas įrengti. Vadovaujantis naująja Lietuvos higienos norma, nuo liepos 1 dienos mieste nebeturi likti atvirų smėlio dėžių vaikams. Jei jos bus, kas rytais atrakins, o vakarais jas užrakins? Yra bendrijų, kurios pačios prižiūri smėlio dėžes, bet mieste jų – atvirų – nebeliks. Ir, užuot piktinęsi, žmonės turėtų suprasti, jog svarbiausia – vaikų sveikata.

Bediskutuojant, ką daryti su beržu, įaugusiu į apšvietimo stulpą, ateina Lietavos g. 15 name gyvenantis žmogus. „Gaila nurėžti tokį gražų medį! Geriau jau šito stulpo nereikia, šviesos ir taip užtenka“, – sako jis ir dėkoja Eugenijui Sabučiui, kad apsilankė. – „O juk meras gali ir kabinete sėdėti!“

Lakštingalų mikrorajonas. Žemaitės gatvėje, šalia tvenkinio, link dviračių tako veda gerokai pramintas takelis. Akivaizdu, kad juo trepsima dažnai, todėl galbūt jau kitąmet bus nutiestas gal ir neplatus, bet patogus takas. O štai prie Žemaitės g. 18-ojo namo esančią krepšinio aikštelę būtina sutvarkyti jau šiemet ir nelaukiant, kol pasnigs. Miesto seniūnas įpareigojamas suremontuoti krepšinio lentas, lankus. Maža to, gyventojai buvo įsigudrinę krepšinio aikštelėje statyti savo automobilius. Teko įrengti stulpelius...

– 2017-ųjų vidurys, Europos Sąjunga, Jonava, – atsidūsta meras, kai nuvažiuojame į Sodų gatvę prie „istorinio“ pastato. Anksčiau čia buvo lauko tualetas, dabar, ko gero, sandėliukas šiukšlėms.

Povilas Beišys sako, jog su savininkais jau yra sutarta, kad jie spręs – griauti ar tvarkyti – ir artimiausiu metu informuos miesto seniūniją.

Vykstame į Taurostos gatvę link „Achemos“. Netoli „Žibalo“ degalinės mūsų jau laukia labdaros paramos fondo „Gerumo sparnai“ įkūrėja Loreta Velch. Bet šįsyk ne dėl paramos: moteriai rūpi, kur bus įrengtos naminių gyvūnėlių kapinės. Būtent čia – netoli geležinkelio – yra pakankamas valstybinės žemės plotas, kone idealiai tinkantis kapinaičiams. Loreta Velch „atakuoja“ miesto seniūną, reikalaudama pasakyti, kada – tiksliai – čia jau bus galima laidoti savo augintinius. Povilas Beišys tikina, kad šiemet tikrai dar nebus: reikia atlikti sklypo išmatavimus, parengti taisykles, numatyti vietos kapeliui išmatavimus ir t. t.

Rajono mero patikinimu, kad gyvūnų kapinių įrengimas tikrai nepamirštas, tradicinė miesto apžiūra, kurioje taip pat dalyvavo UAB „Jonavos paslaugos“ direktorius  Edmundas Mulokas, Aplinkos ir sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rasa Raicevičienė, Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andrius Venckus, baigiasi.

Karolina VIČIŪTĖ