Paskelbtas Sportas

Medalius rinko džiudžitsu, grapplingo, pankrationo varžybose

Pirmadienis, 15 May 2017 09:13 Parašė 

Pastaruoju metu Jonavos sporto klubo „Faiteris“ (vadovas Arnoldas Lukošiūnas) sportininkai dalyvavo keliuose turnyruose, tačiau atletai save galėjo išmėginti ne tik jau pamėgtoje grapplingo rungtyje, bet ir džiudžitsu ar net pankrationo varžybose.

Pankrationas – antikinė olimpinė sporto šaka, bokso ir imtynių sintezė. Tai būdavo žiaurios kovos, kurios dažnai baigdavosi mirtimi. Romos imperijos laikais pankrationas buvo uždraustas ir ilgainiui išnyko iš sporto pasaulio. Prieš keletą dešimtmečių pankrationas buvo dirbtinai „atgaivintas“, bokso ir kikbokso techniką paįvairinant dziudo ir sambo bazinės technikos elementais. Vienas iš pirmųjų pankrationo organizatorių Lietuvoje yra Aleksandras Valdaicevas.

Būtent balandžio pabaigoje Jonavos klubo sportininkai Rygoje (Latvija) varžėsi atvirajame grapplingo čempionate, o kitą dieną – Latvijos atvirosiose pankrationo pirmenybėse. Iš Rygos SK „Faiteris“ atletai parsivežė ir kelis apdovanojimus. Grapplingo kovose trečiąsias vietą iškovojo Vladimiras Kozlovskis ir Mantas Rimeika, o pankrationo dvikovose tik finale varžovui nusileido ir antrąją vietą iškovojo M. Rimeika, o V. Kozlovskis buvo trečias.

Praėjusį savaitgalį SK „Faiteris komanda vyko į Jurbarką, kur vyko dalyvauti džiudžitsu (Jiu jitsu) ir K-1 atvirajame Jurbarko čempionate.

Dalis SK „Faiteris“ kovotojų pasirinko kovoti pagal K-1 taisykles, kur leidžiama tik smūginė technika. Kita dalys kovotojų, varžėsi ir pagal K-1 ir pagal varžybų organizatorių nustatytas džiudžitsu taisykles. Čia leidžiama ir smūginė technika,  ir imtynės, ir skausmingi pratimai, kurie priverčia varžovą pasiduoti. Varžybos vyko labai šiltą dieną, saulė švietė pro langus ir labai įkaitino salę, kurioje vyko varžybos. Buvo tikra to žodžio prasme - karšta ir tvanku.

„Kovotojai turėjo kovoti pasunkintomis sąlygomis. Čia kaip ir realiame gyvenime, niekad nežinai, kokios malonios ar nemalonios staigmenos laukia, - po kovų kalbėjo SK „Faiteris“ vadovas A. Lukošiūnas. -  Koviniu sportu užsiiminėjantis jaunimas užgrūdinti prie sunkumu, todėl ir tokiomis sąlygomis rodė puikius rezultatus. Ypač gerai pasirodėme pagal K-1 ir Mantui Rimeikai, Denisui Fediuškinui, Laurynui Makaveckui, Mindaugui Motiekaičiui, Rokui Karobliui pavyko iškovoti pirmąsias vietas neprireikus trijų raundų, nes savo aiškų pranašumą įrodė pirmuosiuose raunduose“.

Šiose kovose puikiai sekėsi ir Dominykui Gudaičiui bei Dominykui Lukšei, kurie taip pat pasidabino pirmosios vietos medaliais. Moterų grupėje dalyvavusi Greta Vitkutė iškovojo antrąją vietą. Tuo tarpu džiudžitsu kovose Jonavos klubo garbę apgynė M. Rimeika, tapęs nugalėtoju. Antrąsias vietas šiose varžybose užėmė D. Fediuškinas ir M. Motiekaitis.

Savaitgalis tuo nesibaigė, nes jau kitą dieną SK „Faiteris“ sportininkai dalyvavo Baltijos grapplingo čempionate, kuris vyko Klaipėdoje. Šio čempionato lygis buvo gan aukštas ir varžėsi daug pajėgių atletų ir iš kitų šalių, tarp kurių kovojo sportininkai iš Indijos.

Jonavos SK „Faiteris“ atletai nenuvylė ir šiose varžybose. Liudas Bogušas ne tik iškovojo trečiąją vietą, bet buvo apdovanotas už greičiausią pergalę. Trečiosios vietos laimėjimu galėjo pasidžiaugti moterų grupėje besivaržiusi jonavietė Dominyka Gotautė. Nugalėtojų titulą pavyko iškovoti Laurynui Makaveckui.

Sporto klubo „Faiteris“ vadovas A. Lukošiūnas liko labai patenkintas tokiu medalių „lietumi“ ir dėkoja sportininkams už aktyvų dalyvavimą varžybose bei juos paruošusiems treneriams Matui Vaicekauskui ir Tomui Svirskiui už puikius rezultatus.

GYTIS RAMANAUSKAS